Хто повідомив — той і винен

14.02.2012

Автора публікації про заляпаний фарбою бігборд із зображенням Президента, львівського журналіста Євгена Борисова, допитували близько чотирьох годин. За словами Євгена, правоохоронці почали «бесіду» із запитання, чи знає він, як у міліції катують людей. Предметно описавши «процедуру», люди в погонах порадили зізнатися в тому, що журналіст «сам закидав бігборд фарбою, щоб першим про це написати і, таким чином, стати відомим». Як пише інтернет–портал Gazeta.ua, який і розмістив відповідну інформацію й фото заляпаного бігборду, згодом у Борисова вилучили мобільний телефон, скопіювавши з нього базу номерів.

Співробітника згаданого інтернет–видання на Рівненщині Віктора Гомоля також викликають «на розмову». За словами журналіста, вже в телефонній розмові співробітник карного розшуку з Костопільського райвідділу управління МВС у Рівненській області Василь Іваннюк цікавився, звідки він отримав інформацію про заляпаний бігборд. Пан Віктор наразі не поспішає з візитом до відділку, оскільки переконаний: усі відповіді на запитання, які могли б цікавити слідчих, він вичерпно дав у публікації. «Сподіваюся, міліція зможе обійтися без моїх свідчень. Тим паче, що на власні очі я бігборду не бачив — інформацію взяв із прес–релізу місцевої громадської організації, яка надала й фотознімок, — зазначив у розмові з «УМ» Віктор Гомоль. — Невже правоохоронцям більше немає чим зайнятися? У будь–якому випадку це «ведмежа послуга» владі, адже заляпаний бігборд бачили тисячі людей, які навряд чи зрозуміють, чим у такій ситуації завинили журналісти. Я лише подав інформацію, згідно зі своїм професійним обов’язком».

Нагадаємо, за фактом пошкодження бігбордів із зображенням Віктора Януковича правоохоронці по всій державі порушили кримінальні справи. Самі міліціянти спростовують тиск на журналістів через пошкодження зображення глави держави. «У процесі перевірки встановлено, що правоохоронці діяли винятково у межах своєї компетенції. Жодних порушень законодавства під час проведення допиту не було», — ідеться в заяві Львівської міліції.

А ось в Одесі під «приціл» тамтешніх міліціянтів за аналогічну публікацію потрапив журналіст видання «Погляд з Одеси» Ігор Столяров. Утім, як повідомив учора сам журналіст, коли він прийшов для свiдчення, слідчого Сергія Лисого, який надіслав повістку, не виявилося на місці. «Я попросив чергового повідомити, що з’явився на допит, оскільки в повістці було сказано, що в іншому випадку мене доправлять для допиту примусово», — зазначає Ігор Столяров.

Представник руху «Стоп цензурі!» Вікторія Сюмар сказала в коментарі «УМ»: якщо правоохоронці розслідують справу, на допит зобов’язані ходити всі громадяни. Утім, коли це відбувається масово, ситуація стає схожою на залякування. «Безумовно, такі допити не сприяють збільшенню критичних публікацій про недоліки роботи влади. В даному випадку це можна навіть трактувати як залякування наших колег. Адже якщо вони отримали інформацію на законних підставах і вона відповідає дійсності, все відбулося в рамках закону — журналіст просто виконав свій прямий професійний обов’язок, проінформувавши громадськість про інцидент».