«Чорна кров» на першій шпальті

01.02.2012

Учора в Тернопільському прес–клубі був аншлаг — обговорювали небувалу досі в місті ситуацію. Публікація на першій шпальті «Нової Тернопільської газети» призвела до справжнього міжнародного скандалу. Заголовок: «Під «Орнавою» (торгово–розважальний комплекс. — Авт.) лилася «чорна» кров... Араби з неграми билися за наших курвів». Поруч — фотоколаж, де на задньому плані сидять за столиком темношкірі хлопці (виявилося, що вони не мають жодного відношення до інциденту), а на передньому — два орангутанги обіймають біляву дівчину.

Фотокопію шпальти із гнівними й обурливими коментарями опублікувало чимало західних iнтернет– і друкованих видань. Обурення викликала не сама тема публікації, яка стосується негідної поведінки деяких іноземних студентів, а форма її висвітлення — з образливими висловлюваннями щодо темношкірих (на кшталт «чорносракі гості») та узагальненнями типу «чорна навала означає загострення криміногенної ситуації, спалах проституції, поламані долі наших дівчат та жінок, невідомі хвороби». Відтак газету звинуватили у ксенофобії й расизмі. У деяких зарубіжних коментарях дійшло навіть до закликів бойкотувати проведення Євро–2012 в Україні, раз у нас можливе таке ставлення до людей іншої раси та національності.

Прокуратура Тернополя почала перевірку в порядку статті 97 КПК  щодо наявності або відсутності в діях газети  ознак злочину, передбаченого статтею  161 Кримінального кодексу (порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної належності або ставлення до релігії).

На засіданні прес–клубу лідери земляцтв іноземних студентів медичного та політехнічного університетів заявили, що шоковані публікацією в газеті, що вона безпричинно їх зганьбила й порушила нормальний хід життя та навчання в Україні. Іноземці кажуть, що впродовж останніх років не раз стикалися в Тернополі з проявами расизму. Відтак вони звернулися до представників влади з вимогою примусити газету опублікувати вибачення та «адекватно покарати редактора за образу чорної раси, арабського товариства і всього людства».

До слова, лише у тернопільському медично­му університеті навчається понад тисяча іноземних студентів із 60 країн світу.

Декан факультету іноземних студентів Тернопільського державного медичного університету Михайло Корда та перший проректор ТМДУ Ігор Мисула підтримали своїх студентів. Вони назвали викладені в газеті факти брехнею та наклепом, які не мають жодного стосунку до їхніх вишів, а також пригрозили, що якщо внаслідок цього скандалу кількість студентів–іноземців у ВНЗ наступного року зменшиться, вони підрахують мільйонні втрати і виставлять газеті відповідний рахунок.

Водночас проректор політехнічного університету Степан Дячук, приміром, підтвердив, що процентів десять студентів–іноземців справді схильні «займатися не тим, чим треба». При цьо­му представник політех зауважив, що у ВНЗ тримають ситуацію під жорстким контролем і готові хоч сьогодні виключити й вислати з України тих, чию протизаконну діяльність буде доведено.

 

РЕАКЦІЯ ВЛАДИ

Керівник відділу громадських зв’язків обласного управління міліції Петро Колісник повідомив, що за фактами описаної в газеті бійки біля «Орнави» міліція проводить перевірку, матеріали якої буде передано в прокуратуру.

Голова Тернопільської обласної ради, «свободівець» Олексій Кайда заперечив існування проявів масового расизму у Тернополі й зауважив, що газета мала право висловити своє бачення ситуації. А а якщо студенти–іноземці мають до неї якісь претензії, то нехай, мовляв, вирішують це у судовому порядку.

Позиція ж самої «Нової тернопільської газети», яка спричинила скандал, на жаль, поки що не відома. На засідання прес–клубу її керівництво не з’явилося.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>