Не забудемо Алчевськ

01.02.2012

Жертвами негоди в Україні вже стали 30 людей. За інформацією Міністерства охорони здоров’я, 21 із них виявили на вулиці, чотирьох знайшли в їхніх власних домівках. Іще 627 людей звернулися до медичних закладів зі скаргами на переохолодження чи обмороження, з них 544 госпіталізовано. На жаль, дуже часто причиною обмороження та смерті є стан алкогольного сп’яніння. Багато хто досі вважає, що горілка зігріває в холод, хоча лікарі давно вже довели — все якраз навпаки. Вживання алкоголю сприяє розширенню судин та призводить до втрати тепла, що, у свою чергу, викликає швидке замерзання.

Як розповіла «УМ» прес–секретар МНС Юлія Єршова, Міністерство з надзвичайних ситуацій не збирається оголошувати надзвичайну ситуацію в Україні у зв’язку із сильними морозами, бо «не важливо, наскільки холодно надворі, важливо чи тепло в домівці». Зараз усі сили комунальних підприємств спрямовано на повноцінне функціонування систем життєзабезпечення громадян — теплових та електроенергетичних мереж, водопостачання. За словами пані Юлії, якщо буде повторення ситуації, яка сталася шість років тому в Алчевську, то «незалежно від того, мінус десять чи мінус двадцять на вулиці — це лихо. І людям слід терміново надавати допомогу».

Нагадаємо, 2006 року Алчевськ став епіцентром техногенної катастрофи. Внаслідок помилки комунальних служб, незважаючи на 15–градусний мороз та припинення опалення, воду з труб не злили, через що стався повсюдний прорив тепломереж. Згодом заморозилися й каналізаційні системи. Без тепла i води Алчевськ жив два тижнi, у місті було оголошено надзвичайну ситуацію державного рівня.

На сьогодні для ліквідації надзвичайних ситуацій, які можуть виникнути у зв’язку з ускладненням погодних умов на всій території України, МНС залучило 15 тисяч людей особового складу, 203 одиниці інженерної техніки, близько 750 засобів для подолання водних перешкод, 200 одиниць електростанцій i 4000 одиниць насосного обладнання, які весь час перебувають у стані готовності. Прес–служба МНС також додає: щодня розгортаються нові пункти обігріву, до яких за останні дні вже звернулося майже 25 тисяч осіб.

 

ПОРАДА

На своєму офіційному сайті ДАІ просить водіїв за можливості утриматися від поїздок на далекі відстані. А якщо вже виїхали, то стежте за тиском у шинах, перевірте справність акумулятора, запас морозостійкої охолоджувальної рідини, справність склоочисників і наявність рідини у бачку омивача. Також варто повністю заправити паливний бак і зарядити мобільний телефон.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Згідно з повідомленням на офіційному сайті київської влади, вiд сьогоднi у столичних школярів, студентів училищ і технікумів, а також комунальних вишів І–ІІ рівнів акредитації припиняється навчання. Вимушені канікули оголошено у зв’язку із сильним зниженням температури — за прогнозами Гідрометцентру, вже у середу показники термометрів у Києві опустяться до —28°С. Занять у школах не буде щонайменше до 5 лютого, але, якщо за тиждень морози не спадуть, канікули продовжать. За розпорядженням голови Київської міськдержадміністрації Олександра Попова, під час «морозної» перерви в навчанні у приміщеннях шкіл проведуть обстеження та енергетичний аудит, аби забезпечити навчальні заклади столиці безперебійним теплом i гарячим водопостачанням.

На сьогодні по Україні навчання призупинено у понад 3 тисячах загальноосвітніх навчальних закладів, які відвідують 418,7 тисячi дітей. Найбільше дітей не піде на навчання в Івано–Франківській, Дніпропетровській, Житомирській, Рівненській областях.

 

А ЯК У НИХ?

Січень–2012 «заморозив» не лише Україну. Різке похолодання охопило всю Східну Європу — Польщу, Румуню, Чехію, Болгарію, Балкани. У деяких районах через 20–градусні морози запроваджено режим надзвичайного стану.

У Румунії стовпчики термометрів опустилися до –30, десятки людей госпіталізовано із сильним переохоло­дженням. У сусідній Болгарії снігопади супроводжуються ураганним вітром, одразу в кількох районах оголошено надзвичайний стан. У деяких містах побито температурні рекорди 80–річної давності. У Сербії рятувальників перевели на посилений режим роботи, дороги заблоковані через снігопади, десятки сіл фактично відрізані від зовнішнього світу. У Польщі, де минулими вихідними стовпчики термометрів опускалися до позначки –27 градусів, нинішня зима стала однією з найхолодніших за всю історію метеоспостережень.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>