Сотня, що модернізує Конституцію

27.01.2012

До складу Конституційної асамблеї будуть включені представники політичних сил, які отримали підтримку громадян на останніх виборах, у тому числі — опозиціонери. Про це вчора на брифінгу заявила радник Президента України, керівник головного управління з питань конституційно–правової модернізації АП Марина Ставнійчук.

За день до цього Віктор Янукович підписав указ про формування й організацію діяльності Конституційної асамблеї, основне завдання якої — «внести зміни до Основного закону, щоб зробити його більш демократичним».

Асамблея складатиметься зі ста осіб, 34 з яких вносяться Президентом, решта — від політичних партій, інститутів, громадських організацій, аналітичних центрів. «Ценз» представництва політичної сили в КА — не менш як 100 тисяч голосів, здобутих на минулих виборах. Передбачається широке залучення до дискусії європейських експертів у галузі конституційного права, передусім із Європейської комісії «За демократію через право» (Венеціанської комісії). Члени КА — не лише юристи, а й інші спеціалісти в галузі суспільно–політичних наук — працюватимуть на громадських засадах.

«Основою успіху конституційного процесу має бути те, що всі зміни повинні ґрунтуватися на глибокому науковому підході», — зауважила пані Ставнійчук. Результатом роботи Асамблеї, як очікується, стане законопроект про внесення змін до Конституції, які Президент внесе до парламенту.

Пропозиції щодо кандидатур до Конституційної асамблеї на Банковій чекають до 16 квітня.