Як мороз на голову

27.01.2012
Як мороз на голову

До збивання бурульок столична влада залучає альпiнiстiв. (Фото Юрiя САПОЖНІКОВА.)

Справжня, люта зима таки прийшла цього року в Україну. Вже сьогодні в центральних областях стовпчик термометра впав до 15—22 градусів морозу. І це ще не межа. На вихідні, згідно з прогнозами Гідрометцентру, слід очікувати 7—12 градусів морозу вдень і до 25 градусів нижче нуля вночі.

На півдні України знову погіршаться погодні умови та посилиться вітер. Синоптики передбачають 0—4 градуси морозу вдень та 7—13 вночі. 28–го — заметіль. Вітер східний та північно–східний 7—12 м/с,­ посилення до 15—22 м/с, а у Приазов’ї шквальні пориви досягнуть 25—30 метрів за секунду. У зв’язку iз сильним перепадом температури можливе налипання мокрого снігу, на дорогах — ожеледиця. МНС просить автолюбителів обмежити до мінімуму поїздки та не залишати автомобілі під нетривкими конструкціями, наприклад, під деревами чи рекламними щитами.

На решті території України вітер помірний — 5—12 метрів на секунду. Опадів Гідрометцентр не передбачає.

Найбільші морози очікуються на сході, де вночі температура падатиме й до —27. У чотирьох районах Луганської області тимчасово (до середи) закрили школи, ще у 18 районах не навчаються учні молодших класів.

 

У Києві чистять дахи

277 працівників комунальних служб iз початку тижня почистили сніг та позбивали небезпечні бурульки на 2241 столичному будинку. Чистять, у першу чергу, небезпечні дахи трикутної форми, для роботи на особливо крутих «схилах» залучають альпіністів. Про це вчора під час прес–конференції в агентстві «Главком» розповів заступник начальника Головного управління житлового господарства Київської міської державної адміністрації Петро Пантелєєв. До кінця тижня комунальники планують почистити 3 тисячі найнебезпечніших дахів, а потім «узятися» за 6 тисяч «пласких». Останні можуть завдати шкоди власникам верхніх квартир пізніше, коли сніг почне танути й може підмочити стелі, пошкодити електричні дроти. Кошти на роботи «снігоприбиральників» і навіть альпіністів передбачені у тарифі квартплати, тож додатково збирати їх із мешканців будинку ЖЕКи не мають права.

За останній тиждень у Києві бурульки та зсуви снігу травмували трьох людей, у тому числі одну громадянку Австралії. Понад 700 киян отримали травми через ожеледицю. Юридичну відповідальність за неприбраний сніг несуть балансоутримувачі будинку, переважно ЖЕКи. До того ж, як повідомила прес–служба КМДА, у Києві працює спеціальна комісія, яка перевіряє якість прибирання вулиць і дворів української столиці від снігу.

Азаров «воює» з морозом

Прем’єр–міністр України доручив уряду підготуватися до боротьби з наслідками значного похолодання та створити при Кабінеті Міністрів оперативну групу під керівництвом міністра регіонального розвитку та житлово–комунального господарства Анатолія Близнюка. До неї увійшли також міністр енергетики і вугільної промисловості Юрій Бойко, міністр над­звичайних ситуацій Віктор Балога і міністр оборони Михайло Єжель.

«Враховуючи крайню зношеність теплотрас, водоводів й інших мереж, ми повинні очевидні ризики зустріти у всеозброєнні і бути готовими до екстремальної роботи й надзвичайних заходів, якщо доведеться ліквідовувати аварію і забезпечувати життєдіяльність міст і сіл», — сказав Азаров, відкриваючи засідання уряду в середу.

Де можна зігрітися?

По всій Україні встановлять пункти обігріву, в яких усі охочі зможуть не лише погрітися, а й випити солодкого чаю та з’їсти бутерброд із салом. Таке рішення було ухвалено «з подачі» міністра з надзвичайних ситуацій Віктора Балоги. Пункти обігріву встановлять у парках, працюватимуть вони цілодобово. Як запевнив начальник Головного управління МНС Олександр Тополов, «сюди може звернутися кожен, хто потребує допомоги в ці морозні дні».

 

МАЙТЕ НА УВАЗІ

Комунальники будуть штрафувати власників автомобілів, чиї транспортні засоби заважатимуть роботі комунальних служб, які чистять сніг на дорогах, тротуарах чи дахах. Мінімальна сума штрафу складає 850 грн. Про це розповів учора під час прес–конференції Петро Пантелеєєв.

 

ДО РЕЧІ

За кілька днів снігопадів комунальники столиці використали 40% із заготовлених для боротьби зі снігом та ожеледицею запасів солі. Про це розповів генеральний директор КП «Київавтодор» Георгій Глінський у прямому ефірі телеканалу «Київ».

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>