Розродилися реорганізацією

25.01.2012
Розродилися реорганізацією

Колишній головний лікар пологового будинку №2 Василь Габро та акушер–гінеколог Лідія Бойко вважаються на Черкащині одними з найдосвідченіших фахівців. (Фото автора.)

У Черкасах більше 300 працівників міського пологового будинку №2 опинилися на обліку в центрі зайнятості. Поки що вони безробітні тільки формально. Та оскільки міська влада об’єднує два пологовi будинки (відстань між ними сягає восьми кілометрів) у Центр матері та дитини, то так передбачено процедурою реорганізації. Самі медики не виключають, що згодом вони можуть реально залишитися без роботи. Кажуть, «пологове» об’єднання черкаські депутати задумали не з метою економії коштів, як стверджують, а тому, що хтось накинув оком на добротне приміщення пологового будинку.

 

«Якщо господар звів будинок, він не піде жити у хлів»

Ще 30 грудня 2010 року Черкаська міськрада прийняла рішення приєднати пологовий будинок №2 до першого. З вивільненням будівлі. Лікарів здивувало й обурило те, що об’єднання планувалося на базі першого пологового будинку, приміщення якого побудоване у 1956 році. На звернення адміністрації пологового будинку №2 головний санітарний лікар міста Василь Загородній поінформував мерію: «концентрація акушерської допомоги лише на базі пологового будинку №1 призведе до її погіршення», оскільки відділення гінекології та патології вагітних першого пологового за своїми площами не відповідають нормам, харчоблок та жіноча консультація містяться відповідно на другому та четвертому поверхах (доставка їжі відбувається через гінекологічне відділення), що може призвести до серйозного ускладнення епідситуації.

Приміщення пологового будинку №2 набагато новіше й просторіше — його зведено у 1985 році і його площі сягають 114 тисяч квадратних метрів. «Не можу зрозуміти одного: якщо господар збудував світлий та просторий будинок, то він не піде жити у хлів. Тоді чому, коли в другого пологового краща будівля, об’єднувати його з першим, а не навпаки?» — дивується лікар пологового будинку №2 Анатолій В’язовський. І пояснює: тут за межі лікувального закладу винесено пральню, харчоблок, дезкамеру, кисневу станцію. «Тоді давайте відмовимося від сімейних пологів, які в нас стали нормою, і повернемося до тих часів, коли в палатах тулилися по шість–вісім породіль», — додає пан Анатолій.

«Коли збудували другий пологовий, то йшлося про те, аби в Черкасах було три пологові будинки. Тепер виходить, що для нашого обласного центру вистачить тільки центру матері та дитини», — додає Василь Габро, який донедавна був головним лікарем Черкаського пологового будинку №2. Водночас, наголошує він, у сусідній Вінниці є два пологових будинки, а також центр матері та дитини.

Пан Василь зізнається: відколи почалася реорганізація пологових будинків, він не раз запитував чиновників від медицини: «Що ви робите?». Але, каже, на жаль, «усе завуальовано, і мета одна — вивільнити 114 тисяч квадратних метрів» добротної будівлі.

«Чому за громаду вирішують депутати?»

Аби відстояти пологовий будинок № 2, медики цього лікувального закладу створили ініціативну групу й неодноразово виводили колектив на протести та мітинги. «Після таких акцій депутати міської ради погодилися зберегти мережу пологових будинків, об’єднавши їх у центр матері та дитини. Але потім деякі з них, зокрема, Ігор Валовий, почали на сесіях знову вимагати повернутися до рішення про вивільнення площі пологового будинку №2, аби там створити хоспіс», — пояснює Василь Габро. Члени ініціативної групи стверджують: пан Валовий особисто заявляв їм, що «поки ми при владі — доб’ємося виконання рішення про вивільнення приміщення».

«Ми писали голові Черкаської облдержадміністрації Сергію Тулубу, тричі до нього ходили, але він навіть не захотів зустрітися з колективом», — каже Василь Габро. За його словами, колектив звертався й до депутатів Верховної Ради — Олега Ляшка, Лесі Оробець, Арсенія Яценюка, писали листи вихідцям із Черкащини Миколі Томенку, Ірині Геращенко, Володимиру Олійнику, а також у Міністерство охорони здоров’я.

«Ні міський голова, ні очільник облдержадміністрації, ні керівник міського департаменту охорони здоров’я не приїхали й не пояснили своє бачення реорганізації», — зазначає лікар Анатолій В’язовський. Він каже, що особисто ходив на сесію міськради, але депутати вели себе по–хамськи, перебивали його виступ, викрикували образи, називаючи колектив «корупційною купкою».

«Нам закидають, що ми мало заробляємо грошей. Скажіть, як бюджетна організація, яка нічого не виробляє, може заробляти гроші? Нам що, малюками торгувати чи вичавлювати з жінок ті благодійні внески? — дивується лікар. І додає: міський бюджет за останні два роки виділив пологовому будинку №1 на ремонт 4 мільйони гривень, а «нам — ні копійки, як це розуміти?».

«На нашій базі був один із найкращих в Україні перинатальних центрів, так його передали в обласну власніть і перевели в обласну дитячу лікарню. Тепер вагітні жінки змушені ходити туди, де лежать діти з інфекціями. Хто таке міг придумати? Хіба це по–розумному?» — обурюється й акушер–гінеколог Лідія Бойко. Вона зазначає, що оптимізацію спочатку пояснювали дорогим опаленням, тепер кажуть «зробимо хоспіс», але медикам дуже мало віриться, що під хоспіс віддадуть будівлю аж на чотири поверхи.

«Якщо пологовий будинок є власністю громади, то чому за людей вирішують депутати? Вони прямо сказали: за документами йде реорганізація, але у подальших планах — закриття будівлі пологового», — додає лікар Тетяна Триняк. За її словами, економія коштів при такій незрозумілій реорганізації спочатку була озвучена в сумі 100 тисяч гривень, тоді збільшилася в три–шість разiв, тепер уже заявляють про 2 мільйони гривень. Хто і як це рахує? І чому ніхто не зважає на те, що 80 тисячам жінок одного з найбільших мікрорайонів міста — Південно—Західного, які лікуються у другому пологовому та народжують тут дітей, територіально зручно, аби пологовий був саме тут?

«Тільки задля приміщення «реорганізацію» й затіяли»

«Не зважаючи ні на які протести з 1 січня Черкаський пологовий будинок №2 приєднано до пологового будинку №1. Тож тепер на їхніх двох базах утворено центр матері і дитини», — пояснює «УМ» Василь Габро, нині заступник керівника центру.

Пан Василь зауважує, що серед звільнених з пологового будинку №2 — тільки працівники бухгалтерії та відділу кадрів, усі інші медики працюють у звичному режимі і на своїх місцях. Йде реорганізація відділень пологового будинку, міняється їх специфіка, планується, що на базі другого пологового будинку акушери будуть займатися репродуктивним здоров’ям жінки, безпліддям, штучним заплідненням, проблемами невиношуваності вагітності, проводитимуть ендоскопічні операції.

«І хоча нас запевняють, що все залишається на місці, але плани влади зрозумілі: через рік ці площі вивільнять. Вони нас заспокоюють, але своє зроблять, — переконаний Василь Габро. — Тільки задля 114 тисяч квадратних метрів «реорганізацію» й затіяли».

«Уперше за 20 років незалежності для черкаської медицини настали важкі часи. Від оптимізації, яку я називаю руйнацією, лихоманить усі лікувальні заклади Черкас», — говорить у коментарі «УМ» лікар Черкаської міської лікарні №2 Петро Терещенко. Він каже, що такі «наїзди» були й на лікувальний заклад, у якому він працює, — влада хотіла закрити інфарктне відділення, але колектив відстояв його, правда, втративши десять ліжок. Сам пан Терещенко офіційно зареєструвався і збирає підписи за імпічмент черкаського міського голови Сергія Одарича.

«Ми не довіряємо такому меру, який медицину вважає джерелом прибутку. І постійно обманює людей, розповідаючи про нестачу грошей у бюджеті, — завляє пан Петро. — Коли ми збиремо 23 тисячі підписів, він юридично не зможе закривати лікарні, бо такі дії мера небезпечні для громади».

У свою чергу, в Черкаському міськвиконкомі запевняють, що ніхто пологові будинки не закриватиме, а за рахунок скорочення їхнього адмінапарату влада намагається зекономити кошти. «І в першому, і в другому будуть стаціонари, пологові зали, операційні, жіночі консультації, які обслуговуватимуть свої території. У першому будуть оперативна гінекологія і фізіологічні пологи, у другому — гінекологія, які займатимуться проблемами невиношуваності, безпліддя та патологічних пологів», — запевняє Олег Стадник, директор департаменту охорони здоров’я Черкаського міськвиконкому.

 

ДО РЕЧІ

Народний депутат України Ірина Геращенко на своїй сторінці у «Фейсбуці» написала, що разом із віце–спікером Миколою Томенком продовжує боротися проти «реорганізації» Черкаського пологового будинку №2.  Вона не виключає, що «хтось поклав око на приміщення для майбутньої приватної клініки», називаючи це «покращенням» життя молодих мам і малюків у Черкасах». Ірина Геращенко наголошує, що має на руках чимало листів від громадськості міста, колективу пологового будинку і санстанції Черкас про ситуацію, яка склалася.

 

ДОВІДКА «УМ»

За 26 років у Черкаському пологовому будинку № 2 народилося 44 844 дитини, в тому числі 297 двієнь та три трійні. Тільки минулого року тут прийняли 1522 пологів. До лікарів цього пологового будинку звертаються не лише жінки, які живуть у Черкасах, а й ті, хто мешкає в містах та селах області — тут лікувалися та народжували своїх дітей 18 640 жінок з усієї Черкащини.