Сиру — мир. Чи пальмовий жир?

25.01.2012

Російська санітарна служба дійшла висновку, що українські виробники сиру таки порушують права російських споживачів, надаючи недостовірну інформацію про склад продукції. У 14 перевірених зразках сирів Росспоживнагляд знайшов рослинні жири, хоча на етикетці кожного зі зразків цієї інформації не надано. Згідно з нормами державного стандарту, який діє в Російській Федерації, якщо в сирі є рослинна олія, він має називатися «сирним продуктом».

«Ми будемо діяти суворо у відповідності до нашого законодавства, яке дозволяє в найширшому сенсі реагувати на такого роду порушення. Починаючи зі зняття з реалізації, конфіскації і так далі», — цитує головного державного санітарного лікаря РФ Геннадія Оніщенка «Інтерфакс–Україна». При цьому Україна постачає до РФ 55,5 тисячi тонн сиру, що, за словами Оніщенка, «становить вагомий сегмент російського ринку».

Своє занепокоєння якістю українського сиру висловив і міністр сільського господарства та продовольства Білорусі Михайло Русий.

Дивно, але позиція Російської Федерації щодо українського сиру виявилася суперечливою. Міністр сільського господарства РФ Олена Скрипник вважає, що обмежень на імпорт українського сиру не буде. «Я вважаю, що це питання і не стояло. Ми як реалізовували цю продукцію, так і надалі її реалізовуємо», — наводить слова пані Скрипник сайт Держветфітослужби України.

Також і наш міністр аграрної політики і продовольства Микола Присяжнюк заспокоював журналістів: «Ніяких проблем і загроз імпорту українських сирів у РФ немає... Наша продукція якісна і відповідає стандартам».

У захваті від вітчизняного сиру і Прем’єр–міністр України Микола Азаров, який «на камеру» їв сир та ще й нахвалював: «Треба ще постаратися, щоб російські заводи виготовляли сири такої якості. Тобто наша продукція — це продукція високої якості, тут дотримуються всіх стандартів». Також глава уряду відзначив, що українські сири вищi за якістю і нижчi за ціною, ніж російські.

Контролює якість продуктів вітчизняного виробництва Держспоживінспекція України, голова якої Сергій Орєхов обіцяв цього тижня провести експертизу якості українських сирів та проінформувати про її результати громадськість.

Хоча це й «непатріотично», але прості українці часто більше згодні з позицією Росії, тобто більше довіряють своєму смаку, ніж словам українських експертів, які лунають з екранів телевізорів. «Якість сиру за останні 2—3 роки дуже знизилася», «Мій знайомий, який працює на молочному заводі, казав, що зранку на завод приїжджає десь 5—7 молоковозів, а ввечері виїздить близько 15—20 рефрижераторів (по 20 тонн кожен) з молочною продукцією... Виникає питання, що це за фокус...», «Вони додають у сир всіляку гидоту не для того, щоб знизити ціну, а для зменшення його собівартості, а різницю кладуть собі в кишеню...», «Російський сир такої ж поганої якості, як і український, а ті, хто працює на молокозаводах, цю продукцію не їдять», — так люди коментують на форумах в інтернеті якість сирів.

На сайті Спілки об’єднань громадян «Всеукраїнська федерація споживачів «Пульс» вміщено незалежне оцінювання якості українських сирів (20 зразків), половина яких отримала «двійки» за п’ятибальною шкалою. Високо експерти оцінили продукцію брендів «Добряна», «Шостка», «Клуб сиру» та «Баштанка».

Нагадаємо, незадоволення Росспоживнагляду викликала продукція таких українських виробників: ЗАТ «Пирятинський сирзавод» (Полтавська область); ВАТ «Великобурлуцький сироварний завод» (Харківська область); ВАТ «Звенигородський сироварний комбінат» (Черкаська область); ВАТ «Ахтирський сиркомбинат» (Сумська область); ТОВ «Гадячсир», ТОВ «Техмолпром» (м. Гадяч, Полтавська область); ТОВ «Виробниче об’єднання «Моліс» (Запорізька область); ПАТ «Хмельницька маслосирбаза» (Хмельницька область); Крижопільський філіал ТОВ «Інтер Фуд» (Вінницька область).

Звенигородський сироробний комбінат назвав звинувачення російського санітара наклепом. «Ми сиру в Росію з 2006 року не постачаємо. І не виготовляємо так званого «сирного продукту», до рецептури якого може входити пальмова олія. Наш інвестор, француз, проти такої продукції, він, так би мовити, «за чистоту породи» сиру», — заявив пресі голова наглядової ради комбінату Олександр Денисенко.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>