Ті самі, сніг і Кличко

24.01.2012
Ті самі, сніг і Кличко

Було б неправдою стверджувати, що мітинг опозиції у День Злуки на Софійській площі в Києві був зовсім неоплачуваний. Так само неправда — що 10 чи 12 тисяч людей зібралися за гроші. Треба визнати: оскільки настав рік парламентських виборів, то бажання партій піаритися порівняно з 2011–м зросло. Тож не дивно, що нині біля собору святої Софії зібралося удвічі більше народу, аніж 24 серпня в парку Шевченка. І це незважаючи на мороз та заметіль! Як можна було з’ясувати, поспілкувавшись із «прапороносцями» в День Соборності, абсолютна більшість учасників мітингу — реальні прихильники певних політичних сил, привезені автобусами з областей. Крім них, були й «незалежні»учасники маніфестації — таких Київ на подібні виступи дає кілька сотень, і відверті найманці, котрі створюють додаткову масовку. Для таких вартість участі в акції — 40–50 гривень. Зрештою, як і добові для активістів із регіонів.

Загалом, «софійський»мітинг 22 січня справив більше позитивних вражень, ніж негативних. І через досить значну кількість присутніх, і через веселу морозну погоду, і через достатній драйв промовців.

Як можна було побачити з дзвіниці Софії, найбільше прапорів — майже дві третини загальної кількості — були салатово–зеленими, вони належали людям із «Фронту змін», багатьох із яких ще й вбрали в накидки тих самих кольорів. На другому місці за поширеністю — стяги «Батьківщини». Були також чималі групи прапорів «Свободи», «Нашої України», «УДАРу»Кличка, НРУ, УСДП, «Громадянської позиції», «За Україну!», УРП, Партії захисників Вітчизни, ПРП та ін.

«Чому наших прапорів менше? Бо нашу партію на таких мітингах представляють справді ідейні люди. І ми не платимо «тримачам»по півсотні гривень гонорару, як це роблять інші», — пояснив співвідношення кольорів у коментарі «Україні молодій»один із лідерів ВО «Свобода» Ігор Мірошниченко.

Новація акції: рекрути «ФЗ», БЮТ і руху зі знаменами цих політичних сил стояли вздовж кількох вулиць, що вели до місця проведення мітингу, ніби вказуючи шлях охочим приєднатися.

Нова людина на опозиційному мітингу: письменник Василь Шкляр, автор «Чорного Ворона». Його «громова» риторика схилялася до Юлії Тимошенко. Також показово, що знаний літератор закликав не відзначати 22 січня День Свободи, перенесений на цю дату Президентом Януковичем, а почекати до звичного 22 листопада, і вже тоді, попрацювавши на виборах та перемігши нинішню владу, відгуляти справжнє свято Свободи.

Відкривали мітинг святі отці з УПЦ КП, УАПЦ, двоє лідерів євангелістів–п’ятдесятників і навіть один протоієрей з УПЦ Московського патріархату (Петро Зуєв).

Найкоротшим був виступ Віталія Кличка. Відомий боксер знову перервав підготовку до лютневого бою з Дереком Чісорою, аби заявити про себе в українській політиці. Нарешті лідер партії «УДАР»схилився до альянсу з опозицією. Неясно, чи цей вибір Кличка «магістральний», але принаймні позавчора промова Віталія — українською мовою! — була дуже схвально зустріта натовпом.

А ще гучніше юрба вітала виступ лідера «Фронту змін»Арсенія Яценюка. Говорив він досить довго, ніби переконливо й технологічно правильно. Однак, дивлячись на сцену та її «наповнення», думалося: все–таки здрібніла нині опозиція порівняно з лідерами майданів восьми–семирічної давнини. І Яценюк+Турчинов+Кличко+Тягнибок — це зовсім не те, що Ющенко+Тимошенко+Мороз. Принаймні очима їхніх потенційних виборців.

Заступник голови ВО «Батьківщина» Олександр Турчинов виступав першим із політиків. Його головною метою було зачитати листа Юлії Тимошенко, написаного в Качанівській колонії. Месидж лишається тим самим: «головне — не провести кілька десятків своїх соратників до Верховної Ради, а вивести країну з темряви»; тож об’єднуйтеся, щоб перемогти. Власне, це загальний посил опозиційних лідерів у День Соборності. В цьому й сенс свята та зборів.

«Якщо в тюремній камері дивитися у вікно, то можна побачити дві речі: або ґрати , або синє, світле небо. Я — бачу небо. Я навчилася не помічати ґрат. Бо свобода живе в мені самій», — написала лідерка БЮТ із тюрми. До речі, її дочка Женя на мітингу не виступила і в масовці лідерів представлена не була. Це ще одне свідчення на користь того, що Євгенія навряд чи замінить маму на чолі партійного списку на виборах. Швидше, Тимошенко–молодша матиме місію представляти Юлію Володимирівну в Європарламенті та інших апеляційних органах.

...А розходилися з мітингу весело. На вулиці Володимирській, ідучи класти квіти до пам’ятників Грушевському й Шевченку, колона почала скандувати і «Зека — геть!», і «Юлі — волю!», і місцями навіть «Спасибо жителям Донбасса...»Хоча в день Злуки Заходу й Сходу ніби ж і гріх.

Міліція вперше за тривалий час на перешкоді опозиціонерам не ставала. «Беркутів» у підворіттях помічено не було. Роз’їхалися спокійно.