Україна чекає на те, щоб пограбувати гостей Євро

24.01.2012

Двомісний намет, два килимки і два спальні мішки. До послуг пожильців — стійка реєстрації, снек–бар із напоями та охорона. Такий «унікальний варіант розміщення в період проведення чемпіонату Європи з футболу» пропонує гостям столиці кемпінг Kiev Football Fans Camp усього за... 612,59 долара на тиждень. Подбали організатори і про «залізних коней» іноземних уболівальників: до послуг мешканців кемпінгу — паркувальний майданчик вартістю 55 гривень з авто за добу.

 

Намет на вагу тризіркового готелю

Повідомлення про послуги наметового містечка, розташованого в Києві поруч із туристичним комплексом «Пролісок», за Кільцевою дорогою, розміщене на кількох міжнародних сайтах. Переваги поселення в кемпінгу наводять «беззаперечні»: відстань 2,5 кілометра до метро «Житомирська» та 15 кілометрів до стадіону «Олімпійський», де відбуватимуться матчі Євро–2012. Неподалік — урочище П’ята Просіка та Святошинський ставок.

Правила бронювання, щоправда, досить жорсткі — «вартість не повертається, повна вартість замовлення знімається в день бронювання і не підлягає поверненню». Тобто після оплати, вказавши номер та код своєї картки VISA, American Express чи MasterCard, клієнт уже не зможе повернути витрачених коштів, навіть якщо з якихось причин не зможе приїхати в Україну на чемпіонат. До речі, контактів представників Kiev Football Fans Camp не зазначено — замовнику обіцяють зателефонувати після бронювання (а отже, і повної оплати).

В інтернеті шоковані такими цінами на проживання в наметовому містечку блогери діляться досвідом проживання у європейських кемпінгах. «На березі Середземного моря середня вартість такої послуги становить 5—20 євро за намет на добу. На чемпіонаті світу в Південно–Африканській Республіці (і в Кейптауні, і в Йоганнесбурзі, і в Нелспрейті) ми комфортно жили в готелях з аналогічною відстанню до стадіону, де двомісний номер зі сніданком коштував 40—60 доларів. Щодо рівня сервісу, то я дуже сумніваюся, що він хоч трохи дотягуватиме до «африканського», — пише у своєму блозі ЖЖ–юзер lad–dal–lad–dal.

Інші, ознайомившись із ціновою пропозицією для іноземців, уже замислюються над тим, як би й собі підзаробити на Євро. «За 600 баксів на тиждень я готовий узяти до себе на квартиру в Черкасах уболівальників і возити їх у Київ на матчі, в перерві проводячи екскурсії з пивом і т.п. Де можна об’яву таку розмістити?» — коментує юзер dniprovych.

Квартира з телевізором і «пралькою» за 11 тисяч... на тиждень

Утім, як виявилося, охочих заробити на нещасних уболівальниках, які готові заради улюбленої гри й команди не рахувати нулі на цінниках, вистачає й без таких «добровольців». Серед «привабливих» пропозицій на найпопулярнішому у світі сайті бронювання booking.com є, скажімо, квартири подобово, які нерідко знімають і самі українці, вирушаючи у відрядження в інше місто. От тільки для іноземних уболівальників сервіс, очевидно, особливий. Принаймні якщо судити з вартості: за тижневе проживання в чотири–шестимісній квартирі в апартаментах Stadium Apartments Donetsk (проспект Миру, 13) доведеться викласти від 5 223 до 11 317 доларів США. Теж без права повернення коштів. Зате ж комфорт який: «номери з окремою вітальною зоною, оснащеною телевізором з пласким екраном і DVD–плеєром. Апартаменти звукоізольовані, передбачена пральна машина». І байдуже, що не лише у будь–якому місті Європи, а й, скажімо, в Києві у «звичайний» період такі самі апартаменти обійдуться щонайменше в шість разів дешевше.

Не хочете — не бронюйте. Забронювали — самі винні

Відомий юрист Тетяна Монтян у коментарі «УМ» наголосила: якщо до таких пропозицій не причетна влада, то вплинути на ціноутворення неможливо. «Не хочете жити в такому наметовому, пардон, містечку — живіть у якомусь іншому місці. Я впевнена, що знайдуться українці, які й за 500 баксів на тиждень візьмуть європейця пожити в чудових умовах. Держава на ціни ніяк вплинути не може, і я вважаю, що такі ціни на користь саме простим громадянам, які надаватимуть житло в оренду. Нормальна людина знайде собі пропозицію від нормальних людей за нормальні гроші», — каже Монтян.

І, якщо вірити статистиці сайту booking.com, «живодерські» пропозиції житла на період проведення Євро–2012 таки знаходять охочих: учора з Франції забронювали чергові апартаменти, а з Британії — намет у кемпінгу. Зрештою, недарма ж (чи дарма?) представники шведської збірної заздалегідь попередили Київ, що їм для розміщення вболівальників знадобиться щонайменше 6 тисяч койко–місць. Якщо є попит — буде й пропозиція, хай навіть «драконівська».

* * *

«Україна молода» надіслала запит в Головне управління з питань підготовки та проведення в Україні фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу при КМДА, яке займається підготовкою інфраструктури Києва до чемпіонату, з проханням прокоментувати причини суттєво завищених цін за проживання у кемпінгу та пропозиції, які може надати управління для вирішення питань розміщення іноземців.

 

Ціни на житло для гостей міста під час проведення чемпіонату Європи з футболу (за добу за номер/намет на двох, вартість не повертається):

Київ

Наметове містечко Kiev Football Fans Camp €74,05

Апартаменти «КиївРент» (центр міста) € 355,84

Hostel 2012 (номери гуртожиткового типу, вартість за місце) € 9,62

Донецьк

Наметове містечко Donetsk Football Fans Camp € 74,05

Львів

Наметове містечко Lviv Football Fans Camp € 74,05

Old City Hostel (номери гуртожиткового типу, вартість за місце) € 24,04

Готель «Райське яблуко» (5 зірок) € 504,91

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>