Сніг–убивця

24.01.2012

На дорогах слизько й небезпечно

Найкривавіша аварія сталася на Водохреще на Рівненщині. За попередніми даними, через слизьку дорогу водій «маршрутки», в якій їхало 17 прочан із богослужінь, не впорався з керуванням і виїхав на зустрічну смугу під колеса фури. Загинуло 9 людей, серед них одна дитина. В області оголошено траур. Водій вижив, але перебуває у шоковому стані. Відомо, що «маршрутка» належить приватному підприємцеві, проте його ліцензію на перевезення пасажирів не було продовжено. Рятувальники приїхали вже через 5 хвилин.

* * *

На Київщині внаслідок погіршення погодних умов за минулі вихідні зареєстровано 9 ДТП, в яких двi особи загинули та 17 отримали травми. В одній із цих аварій також фігурує «маршрутка» «Київ—Буча», яка зіштовхнулася з BMW. На щастя, обійшлося без смертельних наслiдкiв. Вісьмох осіб госпіталізовано.

При цьому, незважаючи на складну ситуацію на дорозі, водії дозволяють собі «розслабитися» з допомогою алкоголю. За «уїк–енд» співробітники ДАІ на Київщині затримали 72 людей, які перебували за кермом у нетверезому стані.

* * *

На Полтавщині загинули 56–річний суддя Полтавського району, його 33–річний син та 63–річний водій автомобіля. Аварія сталася на трасі Київ—Харків. Автомобіль винесло на зустрічну смугу, де він зіштовхнувся з вантажівкою. У самому місті за вихідні сталося дві аварії, в яких пошко­джено 5 автомобілів та постраждали семеро людей, двоє з них діти 12 і 8 років. Про це повідомило УДАІ УМВС Полтавської області.

Погода «не льотна»

Аеропорт «Бориспіль» ввів обмеження на прибуття і відправлення літаків через несприятливі погодні умови. Про це пресу повідомило Міністерство транспорту. На вихідних для прибуття–відправлення літаків дозволили задіювати лише одну злітно–посадочну смугу. Сніг прибирають понад 20 одиниць техніки зі злітно–посадкових смуг, перонів, під’їзних шляхів та вогнів світлосигнального обладнання. Згідно з чинними стандартами, перед вильотом здійснюється обробка повітряних суден проти обмерзання.

Південь України замітає

На Півдні України на вихідних та на початку тижня оголошено штормове попередження. МНС попереджає: вітер сягатиме 7—12 м/сек., пориви до 20 м/сек. Можливе налипання мокрого снігу, на дорогах — ожеледиця.

Через сильні снігопади та ураганні вітри знеструмлено 71 населений пункт по Україні в 7 областях. У Запорiзькiй областi відключеними від електроенергії виявилися 16 населених пунктів, у Херсонськiй і Чернiгiвськiй — по 9, у Днiпропетровськiй — 6, Київськiй — 4, Черкаськiй — 3 населених пункти. Найбільше постраждала Одеська область, де вітер перекинув 122 електроопори, внаслідок чого без електроенергії залишилися 24 населені пункти в Ізмаїльському, Болградському та Арцизькому районах.

На Запоріжжі снігові замети сягнули одного метра, повідомляє кореспондент «УМ»Андрій Багнюк. У районі села Осипенко Бердянського району в кучугурах опинилося майже 300 автівок. До ліквідації наслідків негоди в області долучилися рятувальники сусідніх Дніпропетровської та Донецької областей.

За даними прес–служби Запорізької ОДА, тільки у неділю зі снігових заметів було врятовано близько 200 осіб, вивільнено понад сто одиниць автотранспорту, в тому числі сім пасажирських автобусів, з півсотні вантажівок, карет швидкої допомоги, молоковоз і поштову автівку. У Пологівському районі спецтехніка МНС допомогла терміново доправити до кардіології жінку з серцевим нападом. Навіть в обласному центрі медиків «витягували» зі снігу рятувальники — за вихідні «розгрібати» зі снігу довелося тридцять карет швидкої допомоги.

У Криму замело снігом Ангарський перевал. Тимчасово заборонено рух транспортним засобам iз важким вантажем, великогабаритним, а також пасажирському транспорту, необладнаному засобами проти «підслизання», та всім автомобілям на «літній гумі». Ускладнено рух громадського транспорту в Ялті, Феодосії, Алушті, Коктебелі та Орджонікідзе. Найнебезпечнішим вважається відрізок траси між Старим Кримом та Грушовкою, але там снігоприбиральна техніка працює цілодобово. Водії маршрутних таксі відмовляються здійснювати міжміські перевезення через складні погодні умови та нерозчищені дороги. Водночас тролейбуси між Ялтою і Сімферополем продовжують курсувати, адже вони «перевзуті» в зимові шини, а їхні водії мають достатній досвід водіння в таких умовах.

А в Карпатах можливе сходження лавин

Уже сьогодні сніговий покрив перевищив 30 см. Сніг продовжує іти, тому є висока вірогідність сходження лавин. МНС радить відпочивальникам чітко планувати свій маршрут та слідкувати за прогнозом погоди.

На Чернігівщині негода зруйнувала міст через Десну. Неподалік Новгород–Сіверського течією знесло понтонний міст вагою 70 тонн та довжиною 90 метрів. Як розповів пресі начальник управління з питань надзвичайних ситуацій Чернігівської обласної держадміністрації В’ячеслав Рига, місцеві жителі намагалися прив’язати міст тросами до дерев на березі, але вони не витримали навантаження та сили течії. МНС iз допомогою плавзасобів вдалося зупинити «втікача» перед автомобільним мостом біля села Пирогівка Новгород–Сіверського району та закріпити його біля берега.

Правила виживання

ДАІ України застерігає: через ожеледицю та місцями недочищені від снігу дороги водії повинні особливо пильно дотримуватися Правил дорожнього руху. А саме: в умовах снігопаду рухатися з включеним ближнім світлом фар (чи протитуманними фарами), дотримуватися швидкісного режиму, правил паркування (аби не заважати роботі снігоприбиральної техніки). При русі на мостах та естакадах слід бути особливо уважними. Уникати різких рухів кермом, газом, гальмами. Різке гальмування на слизькій дорозі призводить до блокування коліс, збільшення гальмівного шляху і часто — до втрати керованості. Проїжджаючи небезпечну ділянку, намагайтеся зберігати швидкість та не робіть різких рухів кермом. Наближаючись до пішохідних переходів та місць розташування дитячих установ, знижуйте швидкість.

У свою чергу, МНС радить, вирушаючи в дорогу:

— взяти з собою їжу та теплі речі;

— мати повний бак пального;

— зарядити мобільні телефони;

— возити в автомобілі трос, лопату;

— їхати групами 3–4 особи;

— при виборі маршруту руху пріоритет надавати дорогам державного та обласного значення.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>