Зима прийшла, як завжди, несподівано

24.01.2012
Зима прийшла, як завжди, несподівано

Учора киянам доводилося перестрибувати через кучугури, щоб потрапити в громадський транспорт. (Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.)

Кияни, які добиралися вчора на роботу, відчули на собі всю силу зимової погоди. Попри те, що цього року «справжя» зима стартувала ледве не посеред календарної, і місцева влада, здавалося б, мала досить часу підготуватися до снігово–морозних катаклізмів, вийшло так, як завжди. Водіям доводилося зранку відкопувати свої машини, а потім об’їжджати снігові замети, через що виникали багатогодинні затори. А пішоходам — перестрибувати через кучугури й ламати ноги, послизаючись на підступній кризі, присипаній сніжком.

Як розповів «УМ» прес–секретар «Київавтодору» Анатолій Галиновський, «ми й так вибиваємося із сил, а снігу не меншає. До того ж заважають неправильно припарковані автівки. Бо коли ми робимо сніговий вал, який припираємо до бордюру, то можемо закидати снігом машини, припарковані там. Доводиться згрібати сніг просто на дорозі. Тому виходить, що ми «вкорочуємо» дорожнє полотно на одну полосу».

За словами п. Галиновського, якщо негода та погані водії не заважатимуть, то вже сьогодні вранці всі дороги міського значення мають бути чистими. «Хочу, щоб мешканці столиці розуміли, ми працюємо цілодобово, причому в основному вночі. Ми ж самі зацікавлені в чистоті шляхів».

За даними прес–служби КМДА, комунальні служби міста зараз зосереджені на вивезенні снігу зі столичних вулиць та тротуарів. Перший заступник голови КМДА Олександр Мазурчак повідомив журналістам: «У Києві випала місячна норма снігу. Як стверджують метеорологи, таке інтенсивне випадіння осадів буває раз на 30 років. Таким чином, у Києві ми можемо констатувати стихійне природне явище. У жодному разі ми не повинні допустити перетворення снігу на брили. Тому впродовж двох днів необхідно максимально вивезти сніг зі столичних вулиць та тротуарів. Сьогодні для комунальних служб міста — це головне завдання».

Також пан Мазурчак наголосив, що до роботи у цьому напрямку залучають додаткову техніку як комунальних організацій, так і приватного типу. «Посипальної техніки та тракторів у нас достатня кількість. Учора ми додатково закупили 60 ручних мотоблоків, сьогодні придбаємо ще 40. Крім того, до складування та вивозу снігу ми залучимо додаткову кількість працівників», — додав перший заступник голови КМДА.

Але люди скаржаться на те, що на вулицях міста зовсім не видно снігоприбиральної техніки. «УМ» почула декілька десятків скарг від співробітників та знайомих про жахливий стан доріг та відсутність прибиральників. Як пишуть iнтернет–користувачі, «їздиш цілий день неприбраними вулицями Києва та згадуєш репортажі по телебаченню, де розповідалося про сім сотень одиниць комунальної техніки, готової до снігу. За весь день побачив тільки одну спецмашину на вулиці Теліги й одного трактора на Фрунзе. Ну ще біля дому бачив двірника з лопатою. Всі інші десь, може, й прибирали, але не в Києві».

Анатолій Галиновський одразу прокоментував цю ситуацію: «Розумієте, наша техніка дуже габаритна, тому виводимо її лише вночі. Бо якщо вдень прибирати, то на дорогах, на яких і так затори, взагалі почнеться хаос».

 

ПОГОДА

Природа вирішила змилостивитися над місцевою владою. За словами синоптика українського Гідрометцентру Людмили Савченко, «снігопадів більше вже не буде. Максимум пройде невеликий сніжок у найближчі декілька днів. І то не по всій території України. Це обумовлено тим, що починаються морози. Так, 26—27 січня очікується до мінус 25 на сході України. А денна температура по всій країні коливатиметься в межах –10 градусів за Цельсієм, десь до початку лютого».

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Як повідомив перший заступник голови КМДА Олександр Мазурчак, у Київ повертають евакуатори: «Ми просимо власників автомобілів не залишати свої авто на дорогах та тротуарах і, за можливості, переставити транспортні засоби у спеціально відведені для цього місця. Автомобілі, які заважатимуть роботі снігоприбиральної техніки, столичні комунальні служби будуть змушені оперативно евакуювати».

За словами чиновника, повернення 27 евакуаторів — захід вимушений і тимчасовий. «Вже три дні поспіль у Києві не припиняється снігопад, наша снігоприбиральна техніка не справляється з опадами. Ситуація посилюється тим, що на дорогах багато неправильно припаркованих машин, які заважають розчищати дороги. В умовах такої надзвичайної ситуації, як зараз, я буду виступати за евакуатори», — сказав «Сегодня» пан Мазурчак.

Правда, як працюватиме механізм вилучення і повернення авто, поки ніхто не знає. І чи взагалі будуть відвозити машини на штрафмайданчики, чи зроблять, як у Москві, де в умовах негоди виділили частину площі в центрі міста. Туди евакуатори звозять машини, і водії можуть безкоштовно їх забирати. Можливо, доведеться сплатити штраф за неправильну парковку (255—340 грн.) і оплатити роботу евакуатора до 800 грн.

«Наразі вирішили зробити так само, як і в 2010 році, коли було вирішено не відвозити машини на штрафмайданчики, а переставляти вбік і потім повертати на місце після прибирання снігу. — кажуть «УМ» у прес–службі КМДА. — Але якщо так станеться, що в найближчому радіусі не знайдеться вільних місць, машину можуть забрати на штрафмайданчик».

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>