Як півсела «на Кіпр» продали

17.01.2012

Тернопільські правоохоронці затримали тепер вже колишнього керівника одного з сільськогосподарських підприємств області, який примудрився не лише привласнити сільські пошту, бібліотеку, торговельний центр та інші (загалом — десять) об’єктів соціальної власності села, а й продати їх компанії, зареєстрованій на Кіпрі.

Як повідомив «УМ» керівник сектору зв’язків із громадськістю Управління МВС у Тернопільській області Петро Колісник, почалася ця кримінальна історія вісім років тому, коли сільськогосподарське товариство власників земельних і майнових паїв у селі Долина Теребовлянського району визнали банкрутом. Тоді ж повноваження органів управління колективного господарства було припинено і призначено ліквідатора. Однак горе–керівник обрав інший, шахрайський план, вигадавши фінансові претензії до підприємства–банкрута. На розгляд виконавчого комітету сільської ради він подав неправдиву інформацію про те, що для покриття надуманої кредиторської заборгованості йому начебто вдалося передати на баланс іншого приватного аграрного підприємства основні засоби, а саме — будівлі пошти, бібліотеки, нафтобази, складу, ремонтної майстерні, торговельно–виробничого центру та іншу нерухомість, оцінену у більш як півмільйона гривень. Відтак, не витративши ні копійки, шахрай присвоїв соціальну власність. А через деякий час у районному бюро технічної інвентаризації прийняли рішення про державну реєстрацію права власності на ці об’єкти нерухомості. Таким чином було створено ситуацію, коли в підприємства–боржника не залишилося жодного майна. Як наслідок — грошові вимоги кредиторів були вимушено визнані погашеними.

А минулого року директор–шахрай вдався до легалізації майна, продавши його іншим власникам через юридичних осіб, зареєстрованих за кордоном. Наразі проти нього порушено кримінальну справу аж за чотирма статтями Кримінального кодексу України — ст. 364–1, ч. 2 (зловживання владою або службовим становищем), ст. 190 ч. 4 (шахрайство), ст. 209 ч. 1 (легалізація доходів, отриманих злочинним шляхом), ст. 366 ч. 2 (службова підробка). Детальним розслідуванням справи займається Теребовлянська районна прокуратура.