НОВИНИ ПЛЮС

17.01.2012

Біля Албанії вибухнув танкер, на борту могли бути українці

Біля берегів Албанії вчора з невідомих причин вибухнув і затонув нафтовий танкер «Едірне», в екіпажі якого, за попередньою інформацією, могли бути й громадяни України. Як повідомляє інформагенція Trend, загалом на борту судна на момент вибуху перебувало 15 осіб (також громадяни Грузії, Туреччини та Азербайджану). Дванадцятьом вдалося врятуватися, двоє загинуло, один моряк зник безвісти. Станом на вчора по обіді особи загиблих офіційно ще не встановили, але ще до виявлення їхніх тіл було повідомлено, що серед живих немає капітана танкера, азербайджанця Хайяма Мамедова, та грузинів Мелказа Лазішвілі і Беки Урушадзе.

За повідомленням телеканалу Sky News Australia, на момент вибуху танкер був порожній — напередодні він перекачав із трюмів близько 3 тис. тонн нафти в порту албанського міста Дуррес. Танкер належав турецькій компанії Saygi Denizcilik ve Elektrik і ходив під прапором Сьєрра–Леоне.

Путін іде в президенти, аби «прибрати з дороги все, що заважає»

Прем’єр–міністр Росії Володимир Путін написав статтю «Росія зосереджується — виклики, на які ми маємо відповісти», де пояснює, чому він знову вирішив стати президентом. У матеріалі, опублікованому вчора в газеті «Ізвєстія», ВВП висловлює думку, що саме сформована й очолена ним після приходу до влади 1999 року команда однодумців «вивела Росію з тупика громадянської війни, переламала хребет тероризму, відновила територіальну цілісність країни і конституційний порядок, відродила економіку і забезпечила протягом 10 років один iз найвищих у світі темпів економічного зростання та підвищення реальних доходів наших людей».

За словами Путіна, сьогодні зрозуміло, що було зроблено вдало й ефективно, а що треба скоригувати й від чого зовсім відмовитися. Проблемою Росії, яка регулярно повторюється в історії, чинний прем’єр називає «прагнення частини еліт до ривка, революції, замість послідовного розвитку. А тим часом не лише російський, а й увесь світовий досвід показує шкідливість таких ривків: забігання наперед і знищення без творення». «Наше завдання на майбутні роки бачу в тому, щоб прибрати з дороги національного розвитку все те, що заважає нам іти вперед, — наголошує ВВП. — Завершити створення в Росії такої політичної системи, такої структури соціальних гарантій і захисту громадян, такої моделі економіки, які разом складуть єдиний, живий, iз постійним розвитком — і водночас стійкий і стабільний, здоровий державний організм».

«Фобос–Ґрунт» затонув в океані

Російська міжпланетна космічна станція «Фобос–Ґрунт», яка так і не спромоглася вийти за межі навколоземної орбіти, позавчора ввечері впала в Тихий океан. Принаймні такі дані наводить Космічне агентство Росії, зазначаючи, що апарат припинив існування 15 січня о 21:45 за московським часом (тобто о 19:45 за київським). Цю інформацію підтверджує й центр розвідки космічної обстановки космічного командування Військ повітряно–космічної оборони РФ. Раніше деякі інформагенції поширили інформацію, що станція могла впасти десь у незаселених територіях Південної Америки, ймовірно — Бразилії. У будь–якому разі переважна частина восьмитонної конструкції мала згоріти в шарах атмосфери.

Нагадаємо, космічний апарат «Фобос–Ґрунт», який мав долетіти до Марса та його супутника Фобоса і повернутися на Землю з пробами тамтешніх ґрунтів, було запущено 9 листопада 2011 року. Після виходу станції на орбіту виникли технічні несправності, які призвели до того, що на траєкторію польоту до Марса вона так і не вийшла.

Президента Сербії хочуть убити?

На президента Сербії Бориса Тадича, міністра внутрішніх справ Івіцу Дачича, патріарха Іринея та директора поліцейської служби Мілорада Вельовича можуть скоїти замах. Як повідомляє белградська газета «Бліц» із посиланням на надійні джерела, відповідну інформацію має у своєму розпорядженні МВС. За останні дні це вже друге повідомлення про потенційну загрозу на адресу Тадича. Тиждень тому поліція виявила значну кількість зброї і вибухових речовин в одному з приміщень спортивного комплексу в місті Баня–Лука, де відбувалися урочистості з нагоди 20–річчя заснування Республіки Сербської (Боснія і Герцеговина). Серед інших, у святкуванні брали участь Тадич і патріарх Іриней.

«Майн кампф» у кожен дім

Фрагменти фундаментального твору Адольфа Гітлера «Майн кампф» невдовзі можна буде придбати у газетних кіосках Німеччини. Як повідомляє німецький тижневик «Шпігель», атором ідеї ознайомити сучасного читача з «біблією» нацистів є британський видавець Пітер Макгі. Перша частина у вигляді зошита журнального формату на 15 сторінках надійде у продаж 26 січня. Всього таких зшивок буде три, кожна накладом 100 тис. примірників. Видання друкується з коментарями.

Гітлер написав «Майн кампф» 1924 року у в’язниці в Ландсберзі, де відбував термін за участь у невдалому заколоті в листопаді 1923 року в Мюнхені. Досі у ФРН було заборонено видавати цю працю, хай навіть частинами. При цьому голова Центральної ради євреїв Німеччини Дітер Грауманн поставився до запланованої публікації спокійно, оскільки сподівається, що ознайомлення з головними постулатами книги позбавить її ореолу таємничості та привабливості.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>