Дім, який збудував Держдеп

17.01.2012
Дім, який збудував Держдеп

Новий будинок посольства США.

Двадцять років тому, 26 грудня 1991–го, Сполучені Штати Америки визнали Україну як незалежну державу. Ще через тиждень, 3 січня 1992 року, між двома державами було встановлено дипломатичні відносини. З нагоди цієї річниці 20 січня у столиці відбудеться гала–концерт за участю Одеського філармонічного оркестру на чолі з американським диригентом Хобартом Ерлом, гурту «Друга ріка», Гайтани тощо. А вже наступного понеділка посольство США в Україні відзначить новосілля.

Відкриваючи два десятиріччя тому свою дипломатичну місію в Києві, Вашингтон розраховував на 30–40 співробітників. Уже через рік їх кількість перевищила місткість тодішньої будівлі, а станом на сьогодні сягнула 800 осіб. Оскільки єдиного приміщення, де могли б розміститися всі, у посольства досі не було, це спричинювало численні складнощі як для американців, так і для українців, що з тієї чи іншої причини зверталися до дипмісії. Тепер незручностям покладено край: у просторому комплексі на вулиці Сікорського, 4 всі досі розкидані по різних будівлях служби працюватимуть разом. Напередодні переїзду представники посольства влаштували для журналістів екскурсію новим приміщенням, пояснили, чому зміна адреси допоможе українцям швидше й комфортніше проходити процедури отримання віз, і пообіцяли приємні для наших громадян нововведення.

 

Світлий дім на вулиці Сікорського

Навпроти парку «Нивки» за штахетним металевим парканом сяє новизною оточений акуратними газонами великий світлий будинок (так і хочеться сказати «білий дім»). На розі—велика гранітна стела з написом англійською та українською мовами: «Посольство Сполучених Штатів Америки». Уже через тиждень тут під одним дахом зберуться всі служби американської амбасади, які досі були розкидані аж по шести різних будівлях. Хіба що Агентство з міжнародного розвитку (USAID) переїде дещо пізніше — зараз поряд із головним входом на територію посольства для нього зводять будинок із невеличкими банями а–ля Капітолій.

Символічно, що відтепер дипломатичне представництво США в Україні розташовуватиметься на вулиці Ігоря Сікорського — видатного авіаконструктора, постать якого поєднує дві наші держави. До слова, таку назву ця вулиця носить усього лише третій місяць — раніше вона була Танковою. «Перейменування було не нашою ідеєю, це ініціатива мера Києва Леоніда Черновецького. І дуже добра, як на наш погляд, ініціатива», — усміхається заступник посла США в Україні Ерік Шульц.

Як і всі співробітники амбасади, пан Шульц не приховує своєї радості від переїзду в нове приміщення. Хоча без проблем на шляху до нього не обійшлося. Іще в травні 2009 року на церемонії закладення фундаменту тодішній посол США в Україні Вільям Тейлор зазначав, що, отримуючи дозвіл на будівництво, американці зіштовхнулися з «певними перепонами». Київські чиновники так звикли діяти за відпрацьованою до автоматизму схемою «відкатів» та хабарів, що навіть можливість міжнародного скандалу їх не зупинила. Та зрештою всі «перепони» було подолано, і в жовтні 2009–го на розташованій неподалік станції метро «Берестейська» ділянці площею 4,5 гектара розгорнулося будівництво. За два роки було зведено приміщень загальною площею 15 тисяч кв. м.

Екологічний символ стратегічного партнерства

«Ми дуже пишаємося цією будівлею, і не лише тому, що вона красива. Цей будинок є символом стратегічного партнерства між США та Україною. На будівництво було ви­трачено 209 мільйонів доларів, і більшість цих грошей пішло на оплату праці українських будівельників та українські будматеріали», — наголошує Ерік Шульц.

Керівник проекту будівництва Александер Райлі роботу українців оцінює за найвищим балом: «Повірте, нова будівля посольства США — одна з найсучасніших у Києві».

При зведенні комплексу було враховано не лише українські, а й міжнародні будівельні норми та стандарти, а також додаткові стандарти Державного департаменту США. Будівля посольства повністю пристосована до потреб людей із обмеженими можливостями. А головне — проект «зелений», себто дружній до навколишнього середовища (усі використані в його будівництві матеріали повністю підлягають вторинній переробці, комплекс оснащено системою фільтрації та ощадливого споживання води).

Щоправда, дехто з мешканців навколишніх будинків розгледів у нових сусідах загрозу. «Колись тут були розкішні розарії, теплиці, в яких вирощували квіти, — зітхає «абориген» Володимир, у якого цікавимося, що раніше стояло на місці нинішнього посольства. — Усе понищили, дерева он у парку повирубували, щоб «висотки» звести — мабуть, теж для американців. А думка нас, киян, нікого не цікавить...»

Неподалік у парку й справді триває будівництво сучасного житлового комплексу, проте до дипмісії США він жодного відношення не має. Що ж до посольства, то на нову територію воно переїхало не лише для власної зручності, а й дбаючи про інтереси тих киян та українців загалом, які звертаються по візи на в’їзд до Сполучених Штатів. Раніше, щоб потрапити до консульства, їм за будь–якої погоди доводилося вистоювати в довжелезних чергах просто неба. Тепер про ці незручності можна забути: чи не найбільша гордість американської амбасади — нове консульське приміщення.

Черга з автомата

«У новій будівлі ми зможемо значно швидше обслуговувати відвідувачів», — наголошує генеральний консул США в Україні Генрі Генд. Пройшовши через пункт контролю на безпеку, де можна залишити на зберігання мобільні телефони (також на територію посольства заборонено проносити харчові продукти і напої, фото– й відеотехніку тощо), відвідувачі потраплятимуть у затишний дворик із лавками. Далі — вхід у приміщення із трьома залами очікування: для американських громадян, для тих, хто подає документи на імміграцію та, найбільша, — для заявників на неімміграційні візи.

Зали оснащено сучасною системою «електронної черги». Натиснувши відповідну кнопку на автоматі, відвідувач отримує талон зі своїм номером у черзі та номером вікна, до якого слід звернутися. Той, хто не хоче, аби його розмову з консульським співробітником чули сторонні, може скористатися кімнаткою для конфіденційної співбесіди. Для дітей, які прийшли разом із батьками, є дві ігрові зони.

Порівняно з попереднім, у новому будинку консульства вікон для співбесіди щонайменше удвічі більше. Окрім того, за словами генконсула, в «найспекотніший» за кількістю звернень період — а це зазвичай літо — буде змога «позичати» віконця сусідньої зали. Це перевага приміщення, від початку призначеного для консульських потреб. Для порівняння: у попередньому прихистку консульства за адресою Пимоненка, 6 колись розміщувалися дитячі ясла. Після переїзду в цій будівлі, яка належить посольству США, планують відкрити американський культурний центр. Також у власності амбасади залишається будинок гуртожитку морських піхотинців, що охороняють дипмісію. Решту будівель, якими дипломати користувалися на правах оренди, повернуть власникам.

І ще одна приємна новина для тих громадян України, які часто їздять до США або планують робити це в майбутньому. Невдовзі представництво Сполучених Штатів планує збільшити максимальний термін багаторазових віз від п’яти, як зараз, до десяти років. «Так і нам буде менше роботи, і українцям зручніше», — пояснює Генрі Генд. На запитання, чи свідчить це, що у США стали більше довіряти нашим співвітчизникам, пан генконсул зазначив: зазвичай при відмові заявнику в отриманні візи йдеться не про недовіру, а лише про неправильно оформлений або неповний пакет документів. А потенційним збільшенням терміну дії мультивізи ми завдячуємо передусім чудовим стосункам посольства з українським Міністерством закордонних справ.

 

АНТУРАЖ

За традицією, відкриваючи нове посольство США в певній країні, дипломати прикрашають його витворами місцевих та американських митців. Будинок на вулиці Сікорського — не виняток. Але, крім численних картин та панно, тут є й оригінальна цікавинка: галерея фотопортретів визначних американців родом з України на чолі з самим Ігорем Сікорським. Також тут можна побачити відому державну діячку Полу Добрянськи та її батька Лева, який багато років очолював Український конгресовий комітет Америки, продюсера Луїса Майєра, акторів Джека Пеленса, Дастіна Хоффмана, Девіда Духовни, Мілу Йовович та Мілу Куніс, музикантів Джорджа Гершвіна, Володимира Горовиця і Боба Ділана (його діди по батьковій лінії емігрували до США з Одеси).

 

ЦИФРИ

За словами генконсула США в Україні Генрі Генда, у 2011 р. у консульство надійшло від українських громадян близько 74 тисяч заявок на отримання неімміграційної візи. З них понад 60 тисяч було задоволено.

Від охочих іммігрувати до США надійшло близько 3,5 тисячі заяв.

У період найбільшої кількості звернень за день у консульстві проводять 300—350 співбесід. Для порівняння: консульства США у Бразилії, Мексиці чи Китаї (саме з цих країн до Штатів їдуть найбільше) у «сезон пік» за день можуть приймати близько тисячі осіб.

 

УВАГА!

З нагоди переїзду 18 і 19 січня консульський відділ не працюватиме взагалі (останній день надання візових послуг — 17 січня), а 20–го працюватиме в обмеженому обсязі.

  • 82% членів Американської торгівельної палати в Україні вважають боротьбу з корупцією пріоритетом №1 для України

    Результати дослідження сприйняття корупції в Україні серед членів Американської торговельної палати показують, що бізнес, на жаль, наразі не спостерігає суттєвого прогресу у боротьбі з корупцією, однак сподівається на покращення ситуації у 2016 році. >>

  • Україна і семеро гігантів

    Для проведення свого чергового саміту лідери країн «Великої сімки» (а точніше, господиня заходу, Німеччина) обрали справжній райський куточок. Мальовничий замок Ельмау, неймовірної краси краєвиди Баварських Альп, чисте гірське повітря з гіркуватим присмаком цілющих трав, мелодійне калатання дзвіночків на шиях флегматичних альпійських корів... Ну як працювати в такій розслаблювальній атмосфері? >>

  • Шлях через Україну

    Лідери «Великої сімки» не лише говорили про Україну на саміті в Баварських Альпах — дехто з них туди й поїхав «транзитом» через Київ. Окремо варто наголосити на візиті прем’єр-міністра Японії Сіндзо Абе — першого в історії двосторонніх відносин між нашими країнами. >>

  • Дружнє плече на шляху до ЄС

    Сьогодні в Ризі стартує саміт програми Європейського Союзу «Східне партнерство». Уже відомо, що про скасування візового режиму з ЄС для України на цьому саміті не повідомлять — наша держава не встигла виконати й половини пунктів Плану дій з візової лібералізації (ПДВЛ), необхідних для надання безвізового режиму. >>

  • Кордони для «Лікарів без кордонів»

    Держдума Росії ухвалила законопроект про «небажані» в Росії іноземні та міжнародні неурядові організації. Згідно з документом, ідеться про неурядові організації, які «створюють загрозу основам конституційного ладу РФ, обороноздатності країни та безпеці держави». >>

  • Кому мінімум, кому — банкрутство

    Немає сумнівів, що Євросоюз є корисним для його членів міждержавним утворенням. Але навіть у дружній родині конфліктів не уникнути. Європейська Комісія розпочала процедуру проти Німеччини за порушення союзного закону про мінімальну оплату праці. >>