Газовий «Картель»

12.01.2012
Газовий «Картель»

Малюнок Володимира Солонька.

Вісімнадцять черкаських підприємців, у тому числі ТОВ «Черкасимедпроект», «Кодрат», «Газінстал», «Фірма «Агрополіавтоматика», приватні підприємства «Сміла Тепло–Газмонтаж», «Технолог СКЗ–ГАЗ», «Вода плюс тепло», «ПЕГАС», «Сміла Тепло — Комфорт» та інші, надіслали до редакції «УМ» лист про ситуацію, що склалася у їхній співпраці з ВАТ «Черкасигаз». Фахiвцi, якi займаються проектуванням та монтажем газового обладнання на Черкащині i мають багаторічний досвід роботи у цій царині, переконанi: відкрите акціонерне товариство, зловживаючи монопольним становищем, цілеспрямовано й планомірно виживає їх із ринку цих послуг.

 

Палицi в колеса

Підприємці Людмила Сиплива та Галина Юркевич, які теж підписали лист до редакції, у радянські часи працювали у провiдних проектних інститутах. А в незалежній Україні кожна організувала свою справу з проектування газового обладнання. Обидвi запевняють, що ранiше жодних непорозумінь у партнерській роботі з «Черкасигазом» у них не виникало. Вони розробляли проекти, а фахівці підприємства без затримок їх узгоджували. Це влаштовувало всіх, у тому числі й замовників, бо цінували таку оперативність. Негаразди почалися на початку минулого року, коли у ВАТ змінилося керівництво.

«Проекти газопостачання об’єктів мені замовляють 35 років. Раніше, навіть якщо траплялися зауваження, їх виправляли, погодження вiдбувалося без проблем. Тепер зауваження до проектів бувають просто абсурдними», — обурюється Галина Юркевич.

«Погодження проекту має тривати близько 15 діб, а його по два місяці не відкривають і жодним чином це не пояснюють. Один мій проект 11 місяців лежить на погодженні», — додає Людмила Сиплива, у якої теж тридцятирічний стаж роботи. Вона каже: на Черкащині схожі проблеми мають також організації, які займаються монтажем газового обладнання. При здачі об’єктів їм так само ставлять палиці в колеса. Сама вона, переконавшись як нелегко стало працювати з «Черкасигазом», тепер змушена не брати в роботу проекти газопостачання для великих об’єктів, щоб не підводити замовників. Через це, певна рiч, втрачає заробітки.

Головну причину таких непорозумінь підприємці вбачають у тому, що «Черкасигаз» поклало око на їхній бізнес і вирішило перебрати їхні функції на себе, користуючись своїм монопольним становищем. Для цього, пишуть підприємці у листі до редакції, ВАТ «Черкасигаз» під різними приводами відправляє замовників з проектування та монтажу газопостачання на створене приватне підприємство «Картель СПК».

Але не тiльки зменшилася кількiсть замовників, а ще «Черкасигаз» неприховано тисне на їхню трудову діяльність, зазначають автори листа. Наприклад, проектантам заборонили отримувати технічні умови та виконувати погодження робочих проектів самостійно. А така практика існувала не одне десятиліття. Нині ж ВАТ вимагає, аби всі ці дії здійснювали самі замовники.

«При цьому всі інші погоджуючі та експертні організації, як, наприклад, міські та районні електромережі, підприємства лінійного зв’язку, архітектурні співпрацюють iз проектантами напряму, як це й було раніше, — веде далі Людмила Сиплива. — Крiм того, виникають проблеми під час погодження проектів, коли вимагається надати нотаріально завірене доручення від замовника. Не витримується й термін погодження виготовлених проектів, а зауваження до них надаються без посилання на відповідні пункти нормативної документації».

Черкаські підприємці обурені, що для «Черкасигазу» стало нормою по кілька разів повертати не погоджену проектну документацію і щоразу вказувати все нові й нові зауваження, які зовсiм «не стосуються вимог технічних умов, а є компетенцією експертно–технічного центру». При цьому за повторний розгляд проектної документації треба платити, хоча, стверджують підприємці, вартість такого погодження вже закладено у вартість технічних умов.

«Було б добре, щоб, приміром, у технічних умовах на газопостачання в «Черкасигазі» були чітко визначені вимоги до виконання проекту, як це практикують у ПАТ «Київоблгаз», — зазначає Галина Юркевич i пояснює: — Раніше узгодження проектів газопостачання приватних осель вiдбувалося у присутності виконавця, нині ж «Черкасигаз» вимагає, аби цей проект із супровідним листом–проханням про погодження залишали в канцелярії і погодження розтягується на десять днів». Через таку тяганину, переконана пані Юркевич, страждають не лише самі підприємці, а й споживачі, які замовляють проектну документацію, сподiваючись, що вже незабаром розпочнуть заплановане будівництво...

«Якщо вибухне ще один Майдан, буду там»

Аби розставити всі крапки над «і», «УМ» звернулася, вiдповiдно до Закону України «Про доступ до публiчної iнформацiї», з інформаційним запитом до ВАТ «Черкасигаз», надіславши електронні листи на адресу голови правління Сергія Буяна, його заступника Олега Стародуба та в канцелярію підприємства з проханням викласти свою точку зору на конфліктну ситуацію. Але відповідi не дочекалися... Незважаючи на це, «Україна молода» (якщо «Черкасигаз» наважиться відповісти) оприлюднить лист ВАТ, аби читачі мали змогу почути й другу сторону конфлікту.

До речі, свої листи про загальмоване партнерство із «Черкасигазом» (а там iз десяток конкретних прикладів «в тему», з адресами та назвами об’єктів), підприємці Шевченкового краю надіслали не лише «Українi молодiй», а й Черкаськiй облдержадміністрації, територіальним управлінням Антимонопольного комітету, Держ­гірпромнагляду, прокуратурi Черкаської області. Вiд чиновникiв вони одержали лише одні відписки. А реагування керівних інстанцій цих відомств iз Києва взагалi не діждалися.

«Ми не збираємося здаватися, хоча вже є так званий чорний список тих підприємців, які мали сміливість виступити проти монополії «Черкасигазу», а нашим постійним замовникам наполегливо рекомендують iз нами не співпрацювати», — заявляє Галина Юркевич.

«Це переконує нас у тому, що трудовій людині в нашій країні важко знайти справедливість. Тож якщо вибухне ще один Майдан, буду там», — рішуче налаштована Людмила Сиплива...