Як у Бога за пазухою

12.01.2012
Як у Бога за пазухою

Москвичі від нестачі снігу не потерпають (фото з парку Горького). (Фото Рейтер.)

До кінця тижня, згідно з прогнозами Гідрометцентру, в Україні збережеться тепла, як для зими, погода — від нуля до мінус чотирьох. А вже з 16—17 січня почнеться поступове похолодання — до мінус 7—12 градусів, — яке супроводжуватимуть помірнi снігопади. Справжні холоди прийдуть у нашу країну після 23 січня. Сайт meteoprog.ua прогнозує різке падіння температури спочатку до мінус 19, а вже через кілька днів — до 25 градусів морозу вночі.

На українських гірськолижних курортах уже відсьогодні дощі не псуватимуть засніжені схили. Погода в Карпатах найближчого тижня буде ідеальною для активного відпочинку: вдень — 3—5, вночі — до 10 градусів морозу, вітер — 3—4 метри за секунду.

Передбачити, якою буде погода впродовж року, можна, згідно з народними прикметами, після Маланки (13 січня). Кожен наступний день означає місяць року, що розпочався. Якщо в ніч iз 13–го на 14–те дутиме південний вітер, то рік має бути спекотним та врожайним, західний вітер віщує гарні надої та багато риби, а східний — хороший урожай фруктів.

А тим часом у Європі продовжує лютувати шторм «Андреа». Найбільше від різкого вітру та снігопадів потерпають Бельгія, Австрія, Швейцарія, Німеччина, Франція, Чехія, Македонія, Болгарія, Чорногорія та Хорватія.

Із 5 січня в Альпах iдуть сильні снігопади. Влада Австрії оголосила надзвичайний стан та звернулася із закликом до туристів i спортсменів полишити гірськолижні курорти через можливі зсуви лавин, оскiльки снігопад не вщухає. Проте виїхати з країни практично неможливо — авіарейси скасовано через несприятливі погодні умови, залізниця відкривається на невеликий проміжок часу, а поїзди ходять з інтервалом у три години. Позавчора на вокзалі у Тирополі заблокованими виявилися тисячі туристів. Австрійські метеорологи говорять про «зиму століття». Такої погоди не було тут уже 33 роки.

Згідно з повідомленнями Lenta.ru, у Німеччині ожеледиця стала причиною загибелі двох водіїв. Частково перекрито дороги в Румунії та Болгарії. Греція потерпає від урагану, де сила вітру сягає 130 км за годину. У Чехії — масові затори на дорогах через снігопади. Загалом у центральній Європі зруйновано сотні кілометрів ліній електромереж, багато населених пунктів залишилося без світла.

З огляду на погодну ситуацію, Міністерство закордонних справ України рекомендує українським туристам підтримувати тісний зв’язок із вітчизняними посольствами в «засніжених» країнах і туроператорами, які забезпечуватимуть повернення додому. А також із компетентними органами країни відпочинку щодо продовження, в разі потреби, терміну дії віз у зв’язку із форс–мажорними обставинами.

У Росії погода також не радує. Вiдповiдно до останніх повідомлень, морози в Якутії сягнули рекордної 50–градусної позначки.

Як розповіли «УМ» в українському Гідромецентрі, вже відсьогодні погода в Європі покращиться, снігопади припиняться. Циклон «Андреа» «видихся» і до України не дійде. Його відголоски ми можемо відчути у незначному підвищенні швидкості вітру до 10 метрів за секунду 13—16 січня.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>