Йшла, впала, отямилася — гіпс

05.01.2012
Йшла, впала, отямилася — гіпс

Черкащанка Тетяна Бойцова: «Травматолог півтори години складав кістки на поламаній нозі». (Фото Миколи КАРНАРУКА.)

Безпрецедентний судовий позов до комунальників розглядають у Черкасах. Місцева жителька — 65–річна Тетяна Бойцова — виносила сміття і посунулася на щебені, яким було засипано місце ремонту тепломереж, та зламала ногу в двох місцях. Компенсацію за фізичну та моральну шкоду вона оцінила у 50 тисяч гривень.

«Оце на все життя мені «подарунок» від комунальників. Бачте, які шрами залишилися, а головне, втомлююся ходити й зміну погоди відчуваю, тільки знеболювальне й допомагає», — розповідає «УМ» Тетяна Гаврилівна й показує на нозі два великі шрами, що залишилися після операцій.

Вона постраждала, як кажуть, на порожньому місці. Навеснi поруч iз її будинком, на вулиці Гагаріна, після ремонту теплотраси комунальники «Черкаситеплокомуненерго» засипали щебенем яму. Жінка каже, там не один рік раз–по–раз риють землю та латають тепломережі. Колись, пригадує, йшла повз ту канаву й подумала: ще хтось впаде й ногу зламає. Як у воду дивилася.

Біда з нею трапилася якраз на Великдень. Того дня з Києва в гості приїхала донька Аня і вони всією родиною зібралися на дачу. Тетяна Гаврилівна вийшла з квартири на хвильку раніше від своїх домашніх, аби занести до сміттєвих баків пакет iз відходами. На шляху до сміттєвих баків побачила квадрат, засипаний гравієм. Поруч, на тротуарі, валялися асфальтні брили. «Коли я їх обминала, стала на гравій. У ту мить нога посунулася, як на ковзанах. Я впала, а ступня вивернулася всередину. Біль був нестерпний», — пригадує Тетяна Гаврилівна.

Анатолій Безвугляк, лікар швидкої допомоги, яку викликав чоловік постраждалої, зафіксував ногу шиною та написав у листку виклику точне місце, де лежала жінка. «Швидка» відвезла Тетяну Бойцову в Черкаську міську лікарню №3. Там у неї діагностували подвійний перелом ноги. «Травматолог Юрій Бейкун, спасибі йому, півтори години складав докупи роздроблені кістки на моїй нозі. З одного боку поставив спицю, а з іншого — пластину з болтами, загіпсував», — пояснює Тетяна Гаврилівна.

Два місяці жінка була змушена сидіти у квартирі, пересувалася з милицями, лише згодом почала виходити на вулицю із ціпками. Травма позбавила жінку улюбленої дачі на все літо. Вже восени, в листопаді, їй знову довелося лягти у лікарню на другу операцію — лікарі витягували з ноги спицю та пластину. На лікування Тетяна Гаврилівна витратила більше 4 тисяч гривень, усi чеки вона зберігає.

Подати до суду на комунальників Тетяна Бойцова вирішила не лише тому, що постраждала сама і півроку свого життя витратила на лікування, а ще й через бажання оприлюднити ситуацію, аби черкаські комунальники навчилися добросовісно виконувати свої обов’язки. «Треба покарати їх карбованцем, щоб іншого разу бригадир чи майстер проконтролював, як виконано роботу», — каже пані Тетяна.