Зупинити контрабанду і... Москаля

27.12.2011
Зупинити контрабанду і... Москаля

Малюнок Володимира СОЛОНЬКА.

«Такого дикунства, як у своїй рідній області, я ще не бачив», — так прокоментував свою участь у засіданні Чернівецької обласної ради народний депутат України Геннадій Геннадійо­вич Москаль, відомий умінням сипати звинуваченнями з приводу і без. Нардеп намагався виступити перед обласними обранцями, але його спроба потонула в галасі, криках та тупотінні. Голова фракції Партії регіонів в обласній раді, перший заступник голови обласної державної адміністрації Георгій Галиць навіть почав стягувати недоторканного генерала міліції з трибуни за піджак.

Перед тим Галиць активно допомагав депутатам не допустити до виступу Геннадія Москаля. Фракція «Фронту змін», яка власне і запросила пана Москаля на сесію, покинула залу засідань. До них приєдналася «Батьківщина», а пізніше — «Свобода». Після тривалої перерви депутати все ж таки проголосували за надання слова гостю, але той уже не повернувся в сесійну залу.

Ця сесія обласної ради заздалегідь обіцяла бути цікавою. Адже буковинські депутати не збиралися понад чотири місяці, і вже близько року область живе без голови обласної ради. Після смерті в лютому цього року Василя Ватаманюка провладна більшість депутатів ніяк не наважиться обрати голову, незважаючи на те, що таку вимогу вже неодноразово висували опозиційні депутати.

Цього разу сесію призначили на 24 грудня з порядком денним у понад 60 питань. Найважливіші для області питання: прийняття бюджету, регіональних програм, звіт голови облдержадміністрації, соціальні питання тощо — все мало вирішуватися в суботній святковий день похапцем, адже часу на серйозне обговорення практично не було.

Обрання голови облради значилося під номером 59. Розрахунок, безперечно, зрозумілий: у католицьке Різдво, коли половина районів області відзначають саме цей Святвечір, до кінця сесії у залі залишиться половина депутатів. А потім можна впевнено сказати: хотіли обрати голову, але не було кворуму...

Так, власне, й сталося. Сесія облради продовжилася без опозиційних фракцій і ухвалила все, що збиралася, крім питання обрання голови. А перед тим, як іти на святковий фуршет, депутати встигли ще прийняти звернення до Комітету Верховної Ради з питань регламенту й депутатської етики, де повідомили, що Геннадій Москаль заважав проведенню сесії, самовільно захопив трибуну і взагалі вів себе неприпустимо. Поведінку депутата вважають спланованою його політичною силою (тобто «Фронтом змін») і такою, що не відповідає нормам етики і моралі.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Через пару годин після інциденту в обласній раді Геннадій Москаль дав прес–конференцію в офісі «Фронту змін», де розповів журналістам те, що не зміг сказати депутатам. «Область вичерпала свій економічний потенціал. Водночас Чернівецька область упевнено посідає третє місце щодо контрабанди, — сказав він. — Сума збитків, які завдали державі три буковинські фірми, сягає майже річного бюджету області. Якщо порівняти дані про проходження товарів через румунську митницю з тими, що їх показують на буковинській стороні кордону, то раптом з’ясовуються цікаві речі. Наприклад, дорогі спиртні напої, шуби, годинники, словом, усі ті предмети розкоші, оподатковувати які обіцяв пан Тігіпко, легким порухом невідомої руки перетворюються на йоршики для чистки унітазів, цвяхи та інший непотріб. Йдеться також про підробку штампів румунських митників». Москаль побідкався, що за оприлюднення цієї інформації йому вже навіть погрожували.

«Постає логічне питання: або тут усі сліпі, або «в долі», — припустив Геннадій Москаль. — Депутати мали б знати про це, але вони не захотіли мене слухати».