«Не піддамся мавпам»

«Не піддамся мавпам»

    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/clients/umoloda/inc/templates/news2.inc on line 44

До століття від народження нобелівського лавреата Чеслава Мілоша (відійшов 2004-го) у нас випустили дві збірки. Таким чином, за часи Незалежності видано сім книжок славетного поляка, а проте «не можна сказати, що присутність поета в нашому інтелектуальному просторі є значною й що вона виразно відбилася на свідомості української еліти», — пише один із кращих нинішніх аналітиків літпроцесу Ярослав Поліщук у передмові до останнього видання («Небо наро–джених щойно». — К.: Український письменник).

Про ще один злочин в «імперії смерті»

Про ще один злочин в «імперії смерті»

    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/clients/umoloda/inc/templates/news2.inc on line 44

У Шевченковому університеті про Зерова зберігся такий фольклор (мені крадькома колись переповів професор і письменник Арсен Іщук, який був свого часу студентом Миколи Зерова). Протягом кількох років (рубіж 20—30–х.) професору Зерову дорікали, що в його лекціях немає зв’язку із сучасністю, зокрема з ідеями марксизму–ленінізму. Зеров, зайшовши відтак в аудиторію, глянув на портрет на стіні і проказав: «Це, шановні студенти, Карл Маркс; кажуть, був чудовий економіст; а наша сьогоднішня тема звучить так: «Від Куліша до Винниченка»...

«Женюсь на Проні і заживу царем на троні!»

«Женюсь на Проні і заживу царем на троні!»

П’єса Михайла Старицького «За двома зайцями» — один iз найвідоміших класичних творів української літератури, популярний незалежно від того, який режим панував в країні чи які кон’юнктурні пріоритети були визначальними у той чи інший час. На вершину всенародної любові цей сюжет вивів режисер Віктор Іванов, який у 1961 році зняв однойменний фільм з Маргаритою Кринициною та Олегом Борисовим у головних ролях. Найвідомішими «театральними» «Зайцями» може похвалитися Молодий театр, прима якого, Тамара Яценко, у ролі Проні Прокопівни виходила на сцену понад 20 років. Не втрималося перед гарантованою успішністю цієї п’єси і телебачення, випустивши кілька років тому новорічних «Зайців» з Пронею–Пугачовою і Голохвостовим–Галкіним. І ось нарешті про своє щире захоплення творінням Михайла Старицького вирішила заявити Київська оперета.

Дід Мороз iз планшетним комп’ютером

Дід Мороз iз планшетним комп’ютером

Американський кінематограф кожне Різдво відзначає черговим тематичним мультфільмом. Цього разу це «Різдвяний порятунок» («Секретна служба Санта Клауса»), режисерський дебют Сари Сміт. Під час «проби пера» пані Сміт вирішила особливо не ризикувати і, слідуючи останній моді, коли в анімаційній стрічці обов’язково є комедійний збірний персонаж, заполонила екран величезною кількістю ельфів. Ці милі створіння віддані Санта Клаусу і виконують роль своєрідного спецназу, що має встигнути рознести два мільярди подарунків за одну ніч. Питання, як Санті вдається обійти стількох малюків за одну ніч, у цьому мультику є головним.

Креативність гарантую!

Креативність гарантую!

Віднедавна балетну трупу Національної опери України очолив всесвітньо відомий танцівник Денис Матвієнко. Призначення цікаве вже саме по собі, адже на посаду худрука зазвичай приходять люди, чия балетна кар’єра наближається до завершення. А Матвієнку лише 32, і як артист він надзвичайно затребуваний — звання прем’єра Маріїнського і запрошеного соліста Большого театрів говорить саме за себе. Танцювати в Санкт–Петербурзі та Москві (а ще — в Парижі, Лондоні, Нью–Йорку, Токіо) Денис буде і надалі, проте більшість часу і творчих зусиль відтепер присвячуватиме рідному театрові, зі сцени якого він колись і розпочав своє сходження на балетний олімп... «УМ» поцікавилася, які «ниточки долі» привели світову зірку знову до Києва і на які балетні події варто розраховувати київському глядачеві в наступному році.

Всі статті рубрики