Рік революціонера

Рік революціонера

2011 рік був позначений безпрецедентним вибухом протестних виступів по всьому світу — від «Арабської весни» в країнах Північної Африки та Близького Сходу до соціального руху «Окупуй Уолл–стріт», демонстрацій, пов’язаних з економічною кризою в країнах Європи та нещодавніх мітингів проти фальсифікації виборів у Москві. Тож, обираючи переможця свого традиційного рейтингу «Людина року», редакція журналу «Тайм» вирішила цього разу виділити не конкретну постать, а збірний образ протестувальника (The Protester). «Рейтинговий» номер часопису, обкладинку якого зазвичай прикрашає фото людини, котра мала найбільший вплив на події року, що минає (неважливо, позитивний чи негативний), цього разу вийшов із колажем: закрите до очей обличчя на тлі фрагментів кадрів із різних акцій протесту.

Вирок президенту

Вирок президенту

Виправний суд Парижа визнав президента Франції у 1995—2007 роках Жака Ширака винним у розтраті громадських коштів і засудив його до двох років позбавлення волі умовно. Окрім того, 79–річного політика (він не був присутній на засіданні у зв’язку з поганим станом здоров’я) визнали винним у «зловживанні довірою та повноваженнями з метою отримання вигоди».

Барани на «помаранчеві» ворота

Барани на «помаранчеві» ворота

Парламентські вибори в Росії були чесними, їх підсумки — об’єктивними, а протестні акції — проплаченими й схожими... на боротьбу зі СНІДом. Таким оригінальним баченням ситуації поділився з телеаудиторією в прямому ефірі прем’єр–міністр Володимир Путін. Це був десятий, «ювілейний», випуск «прямої лінії» за його участю, і перший, у якому ВВП узяв участь як кандидат на посаду глави держави.

Судячи з відповідей колишнього–майбутнього прем’єра–президента, досить масові як для Росії протестні виступи його щонайменше здивували (як у тому анекдоті: «Уявіть собі — відчиняєте ви холодильник, а там овочі проводять мітинг і вимагають від вас проведення чесних виборів. От ви здивуєтеся! Приблизно так само відчуває себе Путін — які вам вибори?! Я ж вас їм!»). А з огляду на ті поблажливі «шуточки», яких ВВП не шкодував на адресу опонентів, здається, навіть більше: налякали. Хоч сам президент (пардон, прем’єр) — у костюмі «з голочки», краватці в крапочку й «ну зовсім непомітними» ознаками пластики на обличчі всіляко свою стурбованість із цього приводу приховував. Проте про свій страшний сон — Помаранчеву революцію — згадав. Фрейд би замислився.

Всі статті рубрики