Барани на «помаранчеві» ворота

16.12.2011
Барани на «помаранчеві» ворота

Путін в ефірі. (Фото Рейтер.)

Парламентські вибори в Росії були чесними, їх підсумки — об’єктивними, а протестні акції — проплаченими й схожими... на боротьбу зі СНІДом. Таким оригінальним баченням ситуації поділився з телеаудиторією в прямому ефірі прем’єр–міністр Володимир Путін. Це був десятий, «ювілейний», випуск «прямої лінії» за його участю, і перший, у якому ВВП узяв участь як кандидат на посаду глави держави.

Судячи з відповідей колишнього–майбутнього прем’єра–президента, досить масові як для Росії протестні виступи його щонайменше здивували (як у тому анекдоті: «Уявіть собі — відчиняєте ви холодильник, а там овочі проводять мітинг і вимагають від вас проведення чесних виборів. От ви здивуєтеся! Приблизно так само відчуває себе Путін — які вам вибори?! Я ж вас їм!»). А з огляду на ті поблажливі «шуточки», яких ВВП не шкодував на адресу опонентів, здається, навіть більше: налякали. Хоч сам президент (пардон, прем’єр) — у костюмі «з голочки», краватці в крапочку й «ну зовсім непомітними» ознаками пластики на обличчі всіляко свою стурбованість із цього приводу приховував. Проте про свій страшний сон — Помаранчеву революцію — згадав. Фрейд би замислився.

 

До матюків на свою адресу Путін звик

«Результат цих виборів (до Держ­думи), безумовно, відображає реальні розклади сил у країні. І те, що правляча сила, «Єдина Росія», втратила певні позиції — в цьому теж немає нічого незвичайного», — заявив Володимир Володимирович, відповідаючи на запитання про підсумки голосування 4 грудня. І зізнався, що напис на виборчому бюлетені («Путин, пошел на х..!»), фотографію якого опублікував журнал «Коммєрсант. Власть» його «потішив». Нагадаємо, за цей присвячений виборам випуск головний редактор часопису Максим Ковальський і гендиректор ЗАТ «Коммєрсант–холдінг» Андрій Галієв поплатилися посадами.

«Наскільки розумію, напис було зроблено під час голосування в Лондоні, у посольстві. Ми знаємо, хто в Лондоні зібрався й чому вони не повертаються в Росію. Їхнє побажання послати мене подалі пояснюється тим, що вони хочуть сюди повернутися. А поки я тут сиджу, вони повернутися не можуть», — заявив ВВП, очевидно, натякаючи на Бориса Березовського та інших російських олігархів, які через конфлікти з владою зараз змушені отаборитися в Британії.

Появу «трилітерного» бюлетеня Путін навіть записав собі в заслуги: «Я на них зла не тримаю. Я всіх закликав прийти проголосувати на виборах. І вони прийшли — послухалися мене». А нецензурне обігрування його образу чинного прем’єра Росії не лякає. «Коли в нас активно йшла боротьба з тероризмом на Північному Кавказі, я чого тільки не бачив, яких тільки карикатур не надивився... Але тоді був упевнений, що чиню правильно. І зараз у цьому не сумніваюся», — заявив кремлівський господар.

Опозиція «з презервативами» переймає досвід Помаранчевої революції?

Більше того — антивладні протести він теж вважає досягненням свого правління. «Що ви скажете не опозиціонерам, а тим людям, які не вірять у вибори і вважають, що у них украли голоси?» — запитав у Путіна головний редактор радіо «Ехо Москви» Олексій Венедиктов.

«Мене тішить, що «путінський режим» породив таких людей, — запевнив прем’єр. — Те, що люди висловлюють точку зору з приводу процесів, що відбуваються в країні, у сфері економіки, соціальній сфері, політичній — абсолютно нормальні речі. Поки ці дії в рамках закону, я розраховую на те, що так воно й буде».

За словами ВВП, на мітинги він дивився по телевізору. І «бачив, що це в основному молоді люди, активні, зі своєю позицією, які ясно й чітко її формулюють». Хоча кут зору, під яким Володимир Володимирович на все це дивився, був доволі своєрідним. «Якщо відверто, коли я побачив на екрані щось таке у декого з них на грудях, чесно вам скажу — непристойно, та я вирішив, що це пропаганда боротьби зі СНІДом, що це такі, пардон, контрацептиви» — посміхнувся прем’єр. За презервативи він прийняв білі стрічки, з якими опозиція виходить на мітинги.

Якщо до народу (що з них візьмеш, овочів) Путін ставиться поблажливо, то до лідерів опозиції — обурено. За словами ВВП, вони «переносять практику Помаранчевої революції з України до Росії. «Ми знаємо події Помаранчевої революції в Україні, до речі, деякі з наших опозиціонерів у цей час були в Україні і працювали як радники тодішнього Президента Ющенка (радником Віктора Ющенка був Борис Нємцов. — Ред.). І вони, природним чином, переносять цю практику і на російський ґрунт. А з «кольоровими революціями» все ж зрозуміло — це напрацьована схема дестабілізації суспільства, і ця схема з’явилася не сама собою...»

«Розгубленості не помітив, бо був як корова на льоду»

У відповідь на запитання про надзвичайні наради, які скликали у Кремлі під час мітингів опозиції, ВВП здивувався: «Я не помітив розгубленості в Кремлі, мене ні на які наради не викликали. У цей час я був... Я намагаюся навчитися грати в хокей. Я як корова на льоду там, — зізнався прем’єр. І запевнив: — Я не дуже звертав увагу на те, що там (на Болотній площі) відбувається».

А щоб надалі до виборів не було жодних претензій, Путін запропонував Центральній виборчій комісії встановити на всіх виборчих дільницях Росії — їх 90 з гаком тисяч — веб–камери, які б цілодобово. «Щоб країна бачила, потрібно вивести все в інтернет».

* * *

Нинішня «Розмова з Путіним» у прямому ефірі виявилася найдовшою з усіх: прем’єр–міністр відповідав на запитання журналістів та глядачів 4 години 33 хвилини. Попередній — минулорічний — ефір тривав 4 години 26 хвилин.

Хто кому баран і де?

«Деяким платили за відвідання мітингу. Добре, хай платять, хай хлопці трохи підзароблять. Але поводитися з людьми, як із худобою, не можна, треба мати почуття гідності», — наголосив Путін. — Було видно з екрана: лідери опозиції, які закликали людей на площу, кричали: «Барани, вперед!».

Тут пан прем’єр–президент, хоч і запевняє, що йому «було видно», все ж дещо наплутав. Цитата про баранів із вуст одного з лідерів опозиції справді пролунала — на одному з мітингів 5 грудня. «Барани, й... в рот!» — крикнув спересердя на когось із прихильників Олексій Навальний, коли треба було лізти через паркан. Проте знаменитою цю фразу зробив зовсім не Навальний, а... президент Росії Дмитро Медведєв. Точніше, його мікроблог у «Твіттері»: у ніч на 7 грудня там з’явився запис: «Сегодня стало очевидно, что если человек пишет в блоге словосочетание «партия жуликов и воров» он тупо баран е...й в рот :)».

Фразу, яку, як виявилося, випадково «ретвітнув» (скопіював) із поста кремлівського політтехнолога Костянтина Рикова хтось із техперсоналу, відповідального за наповнення «Твіттера» президента, майже одразу прибрали. Проте російська блогосфера її запам’ятала, записала на адресу Медведєва і сильно на нього образилася... Але Путін, як відомо, не надто захоплюється інтернетом, тож явно «чув дзвін, та не знав, де він».

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>