Законсервуй градуси

15.12.2011
Законсервуй градуси

Завдання №1— «забронювати» вікна.

Якщо ваше помешкання — міська квартира без сучасних склопакетів, найперше, що варто утеплити, — вікна. Про традиційне забивання щілин поролоном і ватою знають усі. Зверху їх заклеюємо широким малярним скотчем, а ще краще — смужками з натуральної тканини шириною десь 5 см, які попередньо змочуємо у воді, а потім ретельно намазуємо господарським милом. Якщо є невеликі щілини чи тріщини у віконних рамах, їх можна залити розплавленим парафіном. (Звичайну свічку поставте на водяну баню, потім рідкий воск швидко наберіть у поршневу основу одноразового шприца і зробіть «операцію»).

«Дідівський» спосіб — не для вас? Тоді відправляйтеся у спеціалізований магазин по сучаснi утеплювачi: із ПВХ, пiнополіуретану чи гуми. Вони є самоклейкі і такі, які потребують нанесення клею. Перевага другого варіанта в тому, що герметик, з допомогою якого клеять такі утеплювачі, є теплоізоляційним, він не вбирає вологу і не розсихається. Безсумнівний плюс сучасних спеціальних утеплювачів у тому, що вони дозволяють багато разів відкриватизакривати вікна з наклеєними утеплювачами.

Дуже важливо — утеплені двері (бажано подвійні) без найменших щілин внизу­вгорі чи по боках. Ще — утеплені підлога та стіни, що граничать iз вулицею. Оскільки над та під такими вікнами не повісиш килим, то максимально треба використати енергію батарей. Щонайменше на 10 відсотків тепла буде більше, якщо ви обчистите з них стару фарбу. А ще за батарею поставте екран віддзеркалення — обклеєну фольгою чи сріблястою фарбою фанеру, яка направить тепло не на холодну стіну, а у вашу квартиру. Ну, і найпростіше — просто підніміть штори, щоб не перешкоджати вільному переміщенню теплого повітря.

  • Не варто їсти пуд солі

    Раніше до солі більшість господинь ставилася взагалі за залишковим принципом: яка потрапить під руку, таку і клали у споживчий кошик. Уже не один рік, як стали придивлятися, йодований мінерал в упаковці чи ні. Інше питання: що криється за написом «йодована», чи насправді сіль є такою? У цьому спробували розібратися експерти Центру незалежних споживчих експертиз «Тест». >>

  • Перекус без сюрпризів

    У назвах можна заплутатися. Є українське слово «накладанець» — зрозуміло: накладені на переважно хлібну основу шматок сала, ковбаси, сиру чи іншої смакоти. Бутерброд — у перекладі з німецької «хліб із маслом». Найпопулярніші в американців бургери-гамбургери — різновиди сендвічів. >>

  • Дати перцю, а не трухи

    Приправляючи борщ чи печеню чорним меленим перцем, ми рідко згадуємо (або не завжди знаємо), з якої рослини ця приправа. Piper nigrum — така загальновідома у світі назва — це напівздерев’яніла вічнозелена ліана завдовжки аж до 15 метрів. Має велике, довгасте, м’ясисте, зверху темно-зелене, знизу зеленувато-сизе листя. >>

  • Повір очам своїм

    У період економічної кризи — це саме зараз, коли зарплати й пенсії застрягли на місці, а ціни на все підскочили у два-три рази, — зрозуміло, більшість людей намагається економити. Просто змушені купувати дешевші продукти. >>

  • І хай розпуститься брунька чайного дерева

    Інколи хочеться уявити себе на урочистій чайній церемонії: японській чи китайській — із правильним заварюванням, спеціальним чашечками і приємною музикою. Домашнє смакування чаєм дуже часто, особливо вранці, відбувається поспіхом. >>

  • Пальма в шоколаді

    Напередодні свят захотілося мені привітати одну хорошу жінку. Подарунок мав бути символічним і бюджетним — якнайкраще в ці рамки вписувалася коробка цукерок. Звичайно, хороших. Похід у найближчий супермаркет і ретельне вивчення етикеток дещо приголомшили. >>