Комунальна карусель

13.12.2011
Комунальна карусель

Мойсей Хорава. (Фото агенції «Міська варта».)

Восьмирічний Мойсей Хорава про свою трагічну прогулянку розповідає сьогодні неохоче, бо пережите й через чотири місяці нагадує про себе болячками. А втім, за великим рахунком, і розповідати особливо нічого. Сів на гойдалку у дворі своєї багатоповерхівки, тричі гойднувся і на швидкості полетів униз. Пізніше з’ясувалося — під ним тріснули старі металічні кріплення. Непритомного хлопчину доставили до лікарні швидкої невідкладної медицини, де хірурги приголомшили страшним діагнозом: внутрішня тріщина черепа, перелом шийного хребта і дві гематоми.

Цей нещасний випадок трапився ще у серпні, але батьки потерпілого й досі не знайшли винуватця своїх проблем — правоохоронці відмовляються порушувати кримінальну справу, а комунальники не визнають гойдалку своєю. З компенсацією за лікування — теж виникла проблема. Мати Мойсея — Ірма Хорава — каже, що звернулася по допомогу до Жовтневої райдержадміністрації, де їй милостиво вручили тисячу гривень. Наскільки ефективною може бути серйозна медична допомога за такі гроші — уявити неважко. Тож родині хлопчика нічого не залишилося, як розповісти про свої поневіряння на спеціально скликаній прес–конференції.

Але коментар комунальників, озвучений на зустрічі з пресою директором Департаменту житлового господарства Харківської міськради Романом Нехорошковим, не додав оптимізму ні родині потерпілого хлопчика, ні іншим сім’ям, що мають дітей. Виявляється, після того, як чотири роки тому міську систему ЖЕКів замінило єдине комунальне підприємство «Житлокомсервіс», дитячі майданчики стали «безгоспними». «Ці металічні форми, — роз’яснив ситуацію пан Нехорошков, — з точки зору свого обліку і відображення у комунальній власності, у даних «Житлокомсервісу» не числяться». Тобто під час передачі майна про таку дрібничку, як старі каруселі, у Харкові просто забули, і тепер комунальники дбають лише про ті гойдалки, що були зведені вже після появи комунального монополіста.

Але з такою точкою зору категорично не згоден адвокат родини Хорава Максим Корнієнко. «Рішенням харківської міськради 2007 року, коли організовувався «Житлокомсервіс», усі гойдалки, усі території біля багатоповерхівок, будинки передавали на баланс цього підприємства, — каже він. — З цієї причини всі дитячі майданчики перебувають на його балансі. А заяви про те, що нібито це не так — є повною брехнею або спробою уникнути відповідальності». Не погодився юрист і із закликом управлінця не відпускати малечу у двір без догляду, адже йдеться не про маля, а 8–річного хлопчика — у такому віці дітей за руку вже ніхто не водить. До того ж присутність на подвір’ї дорослих не є гарантією безпеки у випадку з металічними гойдалками, бо їхню справність може оцінити лише спеціаліст.

Утiм трагедія, що сталася з Мойсеєм, і бажання його батьків привернути увагу чиновників до цієї проблеми таки принесли бодай якийсь результат. Роман Нехорошков повідомив, що в місті вже почали прибирати з дворів старі каруселі. Але оскільки робочих рук на сім тисяч гойдалок не вистачає, на сайті міськради планують опублікувати список особливо неблагонадійних дитячих майданчиків. У ті двори, звідки батьки повідомлять про можливу небезпеку телефоном, слюсарі прийдуть у першу чергу.

Що ж стосується Мойсея, то він, мабуть, почне розважатися у дворі нескоро. Причина не лише в тому, що його стару гойдалку вже прибрали, а нову поки не звели. Просто у хлопчика й досі немає сили вийти на подвір’я.