Пальчики для Лєри

08.12.2011
Пальчики для Лєри

Маленька Лєра буде вдячна всім, хто їй допоможе. (Фото Миколи КАРНАРУКА.)

«У вас гарненька дівчинка. Вам її показувати чи ні?» — запитав черкащанку Аліну Семенову лікар, як тільки вона народила доньку. «Аякже!» — здивувалася породілля. «Річ у тім, що на правій руці у дитини немає трьох пальців», — пояснив акушер. Аліна гірко заплакала й попросила дати їй дитину. Доньку вони з чоловіком Ігорем назвали Валерією.

Після виписки з пологового будинку, зізнається Аліна, вона щодня гірко плакала. Розпач був страшенний, адже на ультразвуковому дослідженні під час вагітності лікарі ніяких вад у її майбутньої дитини не виявили. Згодом молода мама опанувала себе й почала діяти. Сіла за комп’ютер і стала цікавитися, як можна допомогти доньці.

Черкаські ортопеди, до яких зверталися батьки маленької Лєри, «заспокоїли», мовляв, змиріться, такі операції дуже дороговартісні. Аліна каже, що впродовж восьми місяців оббивала пороги кабінетів, добиваючись інвалідності для доньки, бо без цієї довідки не можна було розпочати пошуки тих, хто реально міг допомогти дитині.

Виявилося, приклади народження дітей без пальців на руках непоодинокі. На жаль, в Україні таких операцій не проводять — бракує обладнання. Тож черкащанка вийшла на науково–дослідний дитячий ортопедичний інститут у Росії й домовилася, що їхній Валерії там допоможуть. Але для операції потрібні великі кошти — 420 тисяч гривень. Для їхньої сім’ї сума була непосильною!

Але Семенови не здавалися. Зрештою, історію про біду їхньої дитини дізналися в Російському благодійному фонді. Батьки здали туди документи й їхню донечку поставили на чергу. Цей фонд буквально за тиждень зібрав для маленької черкащанки 300 тисяч гривень, ще 120 тисяч гривень виділив український мільярдер Рінат Ахметов. Цієї весни Лєра з мамою вже їздила у сусідню державу і в московській клініці Лєрі сформували проміжки між пальцями та здійснили пластику шкiри. Але дівчинку чекає ще чотири, причому дуже непрості, операції.

Аліна говорить «УМ», що оптимізму їм iз чоловіком додає приклад дівчинки з Санкт–Петербурга, яку вже прооперували в Москві, пришивши до руки пальчики з ніг.

«Лікарі кажуть, що і в Лєри візьмуть по одному пальчику з ніжок. І її права рука буде працювати не гірше за ліву», — пояснює Аліна. Вона зазначає: наступну операцію, котра триватиме вісім годин, їхній доньці запланували на середину грудня. На одну поїздку родині необхідно 10 тисяч гривень. А загалом треба 40 тисяч, котрі для цієї родини, де працює лише батько (він будівельник), зібрати неможливо.

Якщо ви маєте змогу допомогти дворічній Лєрі Семеновій, кошти можна перераховувати на р/р у ПриватБанку 29244825509100, МФО 305299, ОКПО 14360570, № рахунку отримувача: 6762 4620 5054 8236 (тел. мами дівчинки Аліни Семенової — 093–614–65–76).