Вставай, в кого думка повстала!

08.12.2011
Вставай, в кого думка повстала!

Росіяни нарешті наважилися на перші масові акції протесту.

Уперше за багато років росіяни вийшли на мітинг, обсяг якого не можна охопити фотокамерою. Ввечері 6 грудня на Тріумфальній площі зібралися не сотні людей, як досі, а кілька тисяч незгодних з виборчими фальсифікаціями. Несанкціонований мітинг було розігнано, 569 його учасників потрапили в буцегарню. Учора біля судів, які розглядають справу затриманих «за непокору властям», спалахували спорадичні акції протесту. На суботу опозиція готує новий мітинг, взяти участь в якому зголосилися 10 тисяч користувачів соціальних мереж. Протест, який поволі вихлюпнувся з інтернету на вулицю, став несподіванкою для влади могутніх «кремлівських карликів».

 

Війська йдуть на Москву

Несподіванкою понеділкового вечора стали повідомлення про колони сил внутрішніх військ, які рухаються до російської столиці. Переміщення військ підтвердили й офіційні джерела, проте з лукавою обмовкою, що це планове явище, а не брязкання зброєю для залякування опозиції, яка готувала велелюдний мітинг. «Пропозиція зібратися на Тріумфальній площі з’явилася вранці 6 грудня в соціальних мережах, хто був її ініціатором сказати складно, туди кликали і націоналіст Басманов, і депутат Думи від «Справедливої Росії» Пономарьов, — пише газета «Коммєрсант». — Ще вранці до Москви було стягнуто загони внутрішніх військ, площу було очеплено вдень, приготували навіть автомобіль із водометом, але до вечора його сховали».

Чим як не страхом влади, можна пояснити той факт, що навіть у вечір середи, коли опозиція не готувала жодного зібрання, до тієї самої Тріумфальної площі було стягнуто чи не ще більші сили поліціянтів. Як передає радіо «Ехо Москви», з п’ятої вечора на прилеглих вулицях розташувалися десятки спецназівських автобусів, автозаки, вантажівки з бійцями ВВ та спецтехніка.

Вівторковий мітинг дав великий врожай м’язистим поліцейським — 569 затриманих, такі дані столичного главку МВС подає агенція «Інтерфакс». Загалом на площу вийшли, за підрахунками поліції, до двох тисяч росіян, за оцінками опозиції — чотири–п’ять тисяч. Приводом для акції стали фальсифікації на виборах до Держдуми на користь правлячої партії «Єдина Росія», котра, нагадаємо, набрала 49,3 відсотка голосів. Проте настрій юрби був «загалом протестний» — вони вигукували антивладні гасла, іноді й прості, короткі, як «Путин — вор!»

«Сядуть усі!»

За поганою традицією, мітинг справжній супроводжував мітинг несправжній — прокремлівська юнацька організація «Наши» розгорнула заготовлені плакати і вигукувала: «Путін!», «Россія!». За даними незалежних російських ЗМІ, левову частку серед «нашистів» складали примусово зігнані старшокласники коледжів.

За великим рахунком, мітинг опозиції не встиг повноцінно розгорнутися. Люди тільки підходили, їх хапали, затримували й били, так би мовити, «нє взірая на ліца». Зокрема, було побито журналіста «Коммєрсанта» Олександра Черних.

«До мене підійшли двоє в шоломах та з кийками, — згадує він. — Я сказав, що журналіст і перебуваю тут за завданням редакції. Мене взяли попід руки й кинули в автозак, один поліцейський став мені одною ногою на груди, другий — наступив на ноги і підстрибнув. Потім мене викинули, а автозак поїхав». А на декотрих мітингарів було влаштовано свідоме «полювання», насамперед на єдиного в гурті депутата Думи Пономарьова. Він відбивався, говорив про депутатську недоторканність, але йому відповіли: «Хуліган!» — і потягли до автозака. А лідера партії «Яблуко» Сергія Митрохіна скрутили, коли той розгорнув державний прапор Росії. Серед арештантів опинилися керівник «Меморіалу» Олег Орлов, опозиціонер Ілля Яшин та популярний блогер Олексій Навальний. «Влада зробила політичну помилку. Немає опозиціонера більш небезпечного, як опозиціонер за ґратами, — коментує головний редактор «Еха Москви» Олексій Венедиктов у своєму блозі. — Відтепер ті, хто були незгодні з занадто різкими оцінками Навального, стануть на його захист».

Далі — буде?

«Акції протестів проти вкрадених у нас голосів, які проходили 4, 5 та 6 грудня, сильно відрізняються від тих, що були протягом останніх 12 років, — аналізує у своєму блозі Борис Нємцов, голова невеликої опозиційної Партії народної свободи («Парнас», як її називають росіяни). — Важливо, що в них узяли участь набагато більше людей, ніж раніше. На Чистих прудах 5–го було 10 тисяч, на Тріумфальній 6–го — не менше п’яти тисяч. По–друге, влада демонструє граничну неадекватність і жорстокість. Більше тисячі затриманих за три дні — такого Росія не знала. Затримували жорстко, били, до затриманих не допускали адвокатів, передати воду та їжу не завжди вдається. По–третє, запущено репресивну судову машину, що штампує вердикти про арешти».

Опозиція готує на суботу загальногромадянський мітинг на Площі революції, спрямований на боротьбу з виборчими фальсифікаціями та за дотримання прав людини і свободи зібрань. За даними «Еха Москви», на цей мітинг зголосилися вийти близько 10 тисяч осіб, якщо судити з повідомлень у «Фейсбуку». Чи чекає на Росію потужна хвиля громадянської непокори? Найактивніші автори блогів сумніваються, що в Росії буде своя «помаранчева революція» чи «арабська хвиля» — протест ще не визрів настільки потужно, щоб прорвати понад десятилітню путінську владу. А один з блогерів задається тривожним запитанням: «Я ніде не зустрів розуміння, якою є кінцева мета нинішніх протестів? Ніхто її не вказує, всі просто протестують». Може, згідно з російською приказкою, «ліха бєда начало»?

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>