Як Іван посаду згубив

08.12.2011
Як Іван посаду згубив

Відучора парламентською фракцією Тимошенко керує нова особа — Андрій Кожем’якін. 46–річний політик заступив на посаду замість Івана Кириленка, багаторічного керівника фракції, який був змушений подати у відставку після вівторкового засідання парламенту. Як писала «УМ», під час блокування БЮТівцями трибуни Кириленко заявив про можливість співпраці з фракціями більшості задля звільнення Юлії Тимошенко. Проте парламентський осередок «Батьківщини» дезавуював заяву лідера й невдовзі Кириленко мусив виступити зі спростуванням.

Нового голову фракції було обрано вчора на ранковому засіданні фракції. Відповідне оголошення у сесійній залі зачитав віце–спікер Адам Мартинюк. «Так що у нас з’явився керівник фракції — генерал. З чим ми і вітаємо», — сказав заступник Литвина. Нагадаємо, перш ніж піти у велику політику (пан Андрій був обраний народним депутатом у 2006, потім — у 2007 рр.), Кожем’якін 16 років працював у структурі СБУ, причому в останні роки — на керівних посадах. Вважається «людиною Турчинова».

Сам Кириленко не захотів пов’язувати свою відставку із вівторковим «ляпом». Прийшовши на вчорашній брифінг у товаристві Кожем’якіна, Іван Григорович, швидше, нагадував людину, котра втомилася від реалій української політики й захотіла позбутися обтяжливої відповідальності. Кириленко заявив, що у фракції давно назріла потреба в омолодженні. «Я переходжу на іншу ділянку роботи, яка пов’язана з розгортанням виборчої кампанії. Не сьогодні–завтра закон (про вибори народних депутатів) буде підписано, — і треба зосередитись на тому, щоб у нових умовах, з новим законом, який дуже–дуже непростий (і який, нагадаємо, підтримала фракція БЮТ. — Авт.), успішно пройти виборчу кампанію», — повідомив Кириленко журналістам. Він додав, що Юлія Тимошенко схвалить ротацію в керівництві фракції, бо це питання обговорювалося з нею ще рік тому.

Що ж до самого засідання, то фракція БЮТ, яка ще позавчора блокувала трибуну, влаштувала акцію, по суті, протилежного кшталту: покинула засідання парламенту. Як пояснив Кожем’якін, опозиція не хоче брати участі у фарсі, коли більшість «принципово не йде на співпрацю і продовжує узаконювати політичні репресії в Україні» — і це формально в «опозиційний день». Демарш БЮТівців підтримала фракція «НУНС». Поза тим деякі нардепи залишились невдоволені акцією: треба було покидати зал раніше, під час розгляду виборчого проекту — тоді, коли це справді мало значення для парламентської більшості...

 

КОМЕНТАР

«Я думаю, відставка Івана Кириленка обумовлена вівторковою ситуацією, — зазначає в коментарі «УМ» політолог Володимир Фесенко. — То був привід для заміни керівника фракції. Хоча сама ситуація — це відображення ситуації «разброду і шатаній», про які казав класик, і які зараз властиві БЮТу. У цієї політичної сили нема єдиної позиції щодо низки питань. Є різні позиції та оцінки щодо стратегії й тактики опозиційної боротьби. Так само можна згадати про ставлення до закону про вибори — у народних депутатів від БЮТ розійшлися думки, про що свідчать підсумки голосування... Головна причина нинішньої ситуації пов’язана з тим, що всі ключові рішення свого часу були зосереджені на Юлії Тимошенко. Як тільки її ув’язнили — виникла ситуація вакууму: як ухвалювати рішення? Зараз Олександр Турчинов хоче закрити цей вакуум через свою людину — Андрія Кожем’якіна. Він хоче централізувати владу в БЮТ, зокрема, через контроль над фракцією. Така спроба може викликати спочатку прихований спротив і невдоволення, а потім у фракції може сформувати ціла «фронда» таким тенденціям. Постійно виникатиме питання довіри: чи узгоджувалося те чи інше рішення із Юлією Тимошенко, чи ні?»