Феміда й дишло

07.12.2011

Після інформаційної хвилі, яку порушила «Україна молода» навколо можливої дегероїзації Вищим адмінсудом поета Василя Стуса та пісняра Володимира Івасюка, про скандальні судові справи заговорили мало не всі українські ЗМІ. Відтак винуватець юридичної колотнечі, донецький адвокат Володимир Оленцевич, який оскаржував у суді героїзацію Степана Бандери, Романа Шухевича, а згодом — і Василя Стуса та Володимира Івасюка, повідомив журналістам: днями він отримав із Вищого адмінсуду постанови, якими йому відмовлено у задоволенні позовів. Тобто суд визнав законними укази Президента Віктора Ющенка про присвоєння звань Героїв України видатним митцям. Прикметно, що за аналогічним позовом та обґрунтуванням (мовляв, нагороджені не були громадянами України) цей же суд забрав звання Героя у Бандери та Шухевича.

Цікаво, що рішення ВАСУ здивувало навіть Оленцевича: «Абсолютно аналогічні мої позови по Степану Бандері та Роману Шухевичу були задоволені, — сказав адвокат газеті «Остров». — Виходить, що Вищий адмінсуд прийняв цілком протилежні рішення з абсолютно аналогічних речей».

Роман Орєхов, адвокат Степана Бандери–молодшого, наголошує, що про рішення ВАСУ відомо лише зі слів Оленцевича: у державному реєстрі судових рішень немає ані постанови ВАСУ про відмову Оленцевичу в задоволенні позову, ані ухвал щодо розгляду згаданих справ. «Якщо припустити, що Оленцевич говорить правду, то виходить, що Вищий адмінсуд намагався приховати свої рішення по Стусу та Івасюку. І лише завдяки розголосу все «випливло» назовні», — каже Роман Орєхов, який збирається надіслати до ВАСУ адвокатський запит із проханням оприлюднити постанови суду.

Але, як запевняє Роман Орєхов, «усе, що робиться, — на краще», адже відтепер у правозахисників, після рішення ВАСУ у справі Стуса та Івасюка, з’явилася нагода поновити судовий процес щодо героїзації Шухевича та Бандери. Якщо раніше ВАСУ відмовляв у клопотаннi про допущення до перегляду справ Верховним Судом України, бо підстав для цього начебто не було, то тепер вони з’явилися. «Тобто через Івасюка та Стуса може бути переглянутим рішення по Шухевичу та Бандері», — каже Орєхов.

Юрій Шухевич, син командувача УПА, зізнається, що очікував від ВАСУ щодо Стуса та Івасюка іншого рішення, але погоджується з тим, що відмова Оленцевичу — це правильна з юридичної точки зору ухвала. «Але тепер суд, прийнявши кардинально інше рішення при подібних обставинах і мотивації у справі Стуса та Івасюка, тим самим визнав, що попередні ухвали по Бандері та Шухевичу були політичні та замовні», — каже пан Юрій.