Зброя від князя?

30.11.2011

У Національному заповіднику «Хортиця» презентували унікальну знахідку, «вік» якої — тисяча років. Гендиректор заповідника Максим Остапенко у розмові з власкором «УМ» сказав, що «йдеться про рідкісний меч, виготовлений у дохристиянський період. Наразі знахідку вивчають науковці. А після реставрації вона поповнить експозицію нашого музею».

Цікаво, що меч iз вод Дніпра неподалік Хортиці буквально виловив рибалка. Запоріжанину Сергію П’янкову пощастило — спінінг зачепив меч посередині, і це начебто уможливило його підняття з 22–метрової глибини!

Артефактом уже зацікавилися в країнах Скандинавії, де у минувшину користувалися такими мечами. Знахідка має багате оздоблення: верхня частина руків’я — у сріблі, бронзі й позолоті. Зброєю такого типу користувалися, зокрема, каролінги, громлячи маврів. У 20–х роках минулого сторіччя неподалік запорізьких порогів будівничі ДніпроГЕСу знаходили схожі мечі, котрі могли бути озброєнням війська князя Святослава, однак під час війни вони зникли безповоротно.

Можливо, це була особиста зброя Святослава Хороброго? А може, саме цим мечем скористалися підступні убивці єдиного сина престольних Ольги та Ігоря? З історичних джерел відомо ж бо, що якраз схили Дніпра неподалік грізних порогів стали місцем останнього прихистку для 30–річного князя–воїна. У 972 році, повертаючись iз походу на Царгород і Болгарію після укладення миру з греками, Святослав зігнорував застереження воєводи Свенельда і не обійшов небезпеку степами, а поплив угору по Дніпру човнами. Біля порогів печеніги напали на княже військо, убили Святослава Хороброго, а з його черепа вождь нападників замовив винну чашу, оздоблену золотом.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Послання від скіфів

Директор історичного музею в черкаському райцентрі Кам’янка Юрій Ляшко був дуже здивований, коли йому в кабінет один із місцевих жителів приніс скіфський меч. Чоловік відмовився себе назвати, але пояснив, що знайшов його на території Черкащини, й показав конкретне місце, де виявив зброю скіфів. «Меч добре зберігся, бо лежав у глиняному ґрунті. Взагалі, знахідки скіфської зброї є рідкісними й безцінними. Наскільки мені відомо, це третій такий екземпляр в Україні», — каже пан Юрiй. За його словами, скіфський меч належить до V—VI століть до нашої ери. Його вага — 360 г, а довжина — майже 50 см.

Меч, наголошує директор Кам’янського історичного музею, незвичайний: він вигнутий по типу давньогрецьких мечів–махайрів і схожий на серп. Така зброя здатна була наносити глибокі рани — не стільки колоті, як різані, які важко заживали. «Немало вражає і те, що лезо та руків’я меча виготовлене з різних типів заліза. Руків’я — з чистої сталі, а лезо — з кривцевого заліза», — ділиться думками Юрій Ляшко.

До речі, фахівці з Інституту археології Національної академії наук уже підтвердили те, що знайдений меч дійсно належить до скіфської доби, повiдомляє наш власкор iз Черкас Тетяна Нiкiтенко.