Стояти до останнього!

30.11.2011
Стояти до останнього!

Спецназівці старанно відтісняли людей від влади. (Фото Юрія САПОЖНІКОВА.)

Як і було обіцяно напередодні, в Києві «чорнобильці» зібралися під стінами уряду з гаслами «Азарова на реактор!» та «Ми не клони, а люди». До акції приєдналися також «афганці» із громадської організації «Ніхто крім нас», підприємці з руху «Вперед» та деякі політичні партії.

Людей зібралося кілька тисяч, але правоохоронців, за традицією, було не менше. Учасники акції навіть жартували: можна грабувати будьякий банк у столиці, бо всі правоохоронці Києва — на цьому мітингу. Чимало «чорнобильців» iз Донецька тримали в руках портрет загиблого Геннадія Конопльова.

Одна з пікетувальників, Тамара Стороженко, у розмові з «УМ» наголосила: вона анітрохи не сумнівається, що в смерті учасника акції в Донецьку винні міліціонери — як ті, які ламали намет, так і ті, хто просто байдуже спостерігав за цим дійством збоку. «Затоптали його, а тепер вдають, ніби помер від голоду. Я знаю, що його сину сказали, щоб він негайно ховав батька. Але той відмовився, допоки не зроблять розтин тіла», — обурюється жінка.

Як розповів «УМ» співголова руху «Вперед» Руслан Секела, люди приїхали протестувати під стіни Кабміну з Одеси, Львова та Донецька. «Але, звичайно, основна частина мітингувальників приїде сюди вже 1 грудня, коли почнеться всенародний страйк», — пообіцяв Секела.

Коли демонстранти спробували встановити в Маріїнському парку «медичний» намет, міліція застосувала проти них сльозогінний газ і кийки. «Однієї машини швидкої допомоги на всіх не вистачить, адже більшість — люди похилого віку і мають проблеми зі здоров’ям. Тому ми почали встановлювати медичний намет, — розповів «УМ» учасник ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС Петро Прокопенко. — А натомість отримали по голові від «Беркута».

Під час бійки також затримали перевдягненого у костюм Смерті хлопця, який, ходячи з косою, називав себе «представником влади».

Нагадаємо, за «помаранчевої» влади цілі наметові містечка «регіональної» опозиції місяцями стояли в Маріїнському парку столиці, і ніхто їх не зносив.

Міліція запевнила, що й цього разу нікого не чіпала — лише мирно перешкодила встановленню наметового містечка. «При цьому обійшлися без застосування сили та спецзасобів», — повідомляє пресслужба київської міліції. Натомість народний депутат від БЮТ Сергій Пашинський повідомив, що одного з «чорнобильців» «беркутівці» били, доки той не знепритомнів...

Після невдачі з наметом учасники мітингу вирушили до Українського дому, де проходив з’їзд Федерації роботодавців. Там, за чутками, мав бути і Прем’єр­міністр Микола Азаров. Люди спробували піти по проїжджій частині, однак правоохоронці їх відтіснили. Коли учасники акції спробували пройти до Азарова по тротуару, там рух теж перекрила міліція, тож довелося завернути назад.

А під Кабміном у цей час організатори протесту передали свої вимоги представникові уряду. Утім відповіді так і не дочекалися. Єдиною реакцією урядовців стала лише заява віцепрем’єр­міністра соціальної політики Сергія Тігіпка, який наголосив, що на виконання вимог «чорнобильців» та «афганців» в уряду немає грошей».

Дехто з учасників пікету закликав стояти до останнього, комусь кортіло спочатку піти додому, щоб повернутися наступного дня. Врешті було знайдено компромісне рішення: кому треба, нехай іде, але має повернутися сьогодні о десятій ранку. Інші стоятимуть до кінця.

 

ЦИТАТА

Сергій Тігіпко,
віцепрем’єр­міністр — міністр соцполітики:

— Ми провели переговори, я можу сказати: і «Союз Чорнобиля», і «афганці», ми підписали угоду. Сьогодні вийшла постанова по «чорнобильцях», серйозна постанова, з великими можливостями й підвищенням для тих ліквідаторів, які дійсно брали участь у ліквідації. Але йти на всі вимоги ми не зможемо, у нас немає на це грошей. На виконання всіх вимог «чорнобильців» потрібно 6,6 млрд. грн., на виконання всіх вимог учасників війни — 10 млрд. грн., дітей війни — теж 10 млрд. І так 170 мільярдів, які чіпляються один за одного.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>