Кров за кров

29.11.2011
Кров за кров

Інваліди, які жертвували власним здоров’ям під час ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, тепер непритомніють і помирають на очах міліції та влади. (Фото Рейтер.)

Інакше, ніж бандитським свавіллям «під дахом» правоохоронців, ліквідацію наметового містечка під стінами Донецького облуправління Пенсійного фонду назвати складно. Нальоту «братви у погонах» «чорнобильці» очікували ще в ніч із суботи на неділю або ж недільним ранком, проте присутність журналістів, очевидно, завадила провести «операцію».

Але в неділю близько 19–ї години зо три десятки людей у цивільному, без попередження і пред’явлення будь–яких документів, увірвалися на територію наметового містечка й завалили армійський «штабний» намет — єдиний, який опалювався, тож у ньому грілися учасники голодування. Зносячи намет, молодики буквально затоптали на смерть одного з мітингувальників.

 

Міліція: сам винен!

За словами лідера акції Миколи Гончарова, люди «бандитської зовнішності» увірвалися до намету, залили водою дві пiчки–буржуйки і швидко розпочали його демонтаж, навіть не дозволивши голодуючим вийти назовні. «Намет накрив людей, тож їм деякий час довелося вдихати чадний газ. Саме через це одразу трьом учасникам акції довелося мимохіть стати пасажирами карети «швидкої». «Штурмовики», увірвавшись до намету, бігли по тілах людей, які голодують 13–й день, — розповів «УМ» пан Гончаров. — Одного з наших товаришів затоптали, після чого його забрала «швидка допомога», у якій він і помер».

Як з’ясувалося, жертвою вечірнього набігу силової орди став 70–річний інвалід–шахтар із міста Родинське Геннадій Конопльов. Донецька міліція, посилаючись на лікарів, факт смерті підтвердила одразу ж. Коментуючи цей випадок, керівник Центру громадських зв’язків Головного управління МВС у Донецькій області Ігор Дьомін посилався на свідчення медиків і заявив: «У померлого була ішемічна хвороба серця, лікарі наполягали на його госпіталізації, але той відмовився. Наразі медики з’ясовують причину смерті».

Незадовго до загибелі Геннадій Конопльов поклав відповідальність за всі можливі наслідки на Президента України, Прем’єр–міністра, Голову Верховної Ради і керівництво Пенсійного фонду. Про це сказано у відповідному листі, написаному загиблим 23 листопада — в день, коли він вирішив приєднатися до голодування. Цю записку члени ініціативної групи ліквідаторів передали кореспондентові ZN.ua.

«Стрілочники» в погонах

За словами очевидців, намет зібрали і повантажили в КамАЗ. Також «конфіскували» обидві «буржуйки» і генератор, який забезпечував наметове містечко електроенергією. Все інше майно залишилося просто неба. Незважаючи на те, що силовики позбавили протестувальників останнього теплого куточка, «чорнобильці» не збираються згортатися і, розвівши серед спустошеного майдану багаття, вчора продовжували акцію непокори.

Варто зазначити, що «донецькі соколи» діяли безпосередньо під особистим наглядом вищих міліцейських чинів регіону — заступника начальника Головного управління МВС у Донецькій області Романа Романова і начальника Донецького міського управління міліції Юрія Сєднєва. Натомість правоохоронці «відхрещуються» від своєї причетності до демонтажу намету, киваючи на співробітників Управління МНС, які нібито надали намет у тимчасове користування «чорнобильцям». За словами Юрія Сєднєва, під час проведення інструктажу з працівниками міліції, які охороняють громадський порядок біля Пенсійного фонду, до нього в усній формі звернулися співробітники МНС iз проханням забезпечити охорону порядку, оскільки вони демонтуватимуть майно, яке їм належить. Зокрема, злощасний намет, який було надано на прохання «губернатора» Донеччини. Тож, виконуючи свої посадові обов’язки, працівники міліції «просто охороняли» сам процес і ніяких дій стосовно мітингувальників не вживали.

Слова міліціонера про те, що намет знесли співробітники МНС, підтвердили і в прес–службі Донецької облдержадміністрації. «Співробітники МНС прибули до будинку Пенсійного фонду з метою демонтувати намет, згідно з постановою виконавчої служби», — йдеться у повідомленні Донецької ОДА.

Водночас Міністерство надзвичайних ситуацій цю інформацію спростувало. «Прес–служба Донецької обладміністрації у коментарі про події в Донецьку посилається на неіснуюче повідомлення прес–служби МНС, — наголошується в повідомленні міністерства. — По коментар до керівника прес–служби МНС співробітники Донецької ОДА не зверталися». У міністерстві такі дії розцінюють як «свідоме фальшування інформації та намагання ввести в оману представників ЗМІ».

Самі учасники акції впевнені, що розгром намету здійснювали переодягнені міліціонери. «Співробітники МВС у формі стояли по всьому периметру намету, а МНСники не навчені таким діям. Вони — рятувальники», — заявив Микола Гончаров.

Одразу після погрому члени ініціативної групи викликали оперативно–слідчу групу Київського відділку міліції і написали заяву про злочин, вчинений представниками силових структур. Також вони вимагають порушення карної справи за фактом смерті товариша. З аналогічним поданням люди мають намір звернутися і в прокуратуру області.

«Політичний проект» і реальна смерть

Незважаючи на смерть учасника акції, влада продовжує тиск на мітингувальників. Учора вранці працівники комунальних служб намагалися забрати біотуалети, розташовані поблизу наметів. Коли ж «чорнобильці» відмовилися їх віддавати, комунальники зі словами «ми люди підневільні» покинули територію містечка.

По обіді біля будівлі обласного відділення Пенсійного фонду перебували три сотні протестувальників, кількість яких після трагічних подій постійно зростала. На розведеному багатті присутні демонстративно спалили агітаційну куртку з надписом «Янукович — наш президент». А на розкладачці, де ще вчора лежав затоптаний на смерть Геннадій Конопльов, виставили поминальні свічі й траурні вінки.

Попри те, що район наметового містечка постійно контролюють семеро правоохоронців, а на дорозі — кілька нарядів Державтоінспекції, близько ста невдоволених місцевих пенсіонерів і обдурених вкладників із вилами й лопатами штурмували будівлю Донецької облдержадміністрації. Люди виламали вхідні двері й прорвалися до холу, звідки їх витіснили співробітники охорони в повному екіпіруванні. Після цього обурені пікетники побили одного з правоохоронців, якого забрала «швидка».

Вимагаючи зустрічі з «губернатором» Андрієм Шишацьким, «штурмовики» вимагали знизити комунальні тарифи, повернути права пільговикам, зокрема дітям війни і «чорнобильцям». За словами людей, «останньою краплею» їхнього терпіння стала смерть інваліда Конопльова.

Сам Шишацький учора назвав акцію «чорнобильців» «політичним проектом iз дестабілізації становища в регіоні». «На жаль, усе те, що відбувається, переформатовано в політичний проект», — вважає керівник Донеччини.

Сьогодні «чорнобильці» з усієї України за підтримки активістів Всеукраїнського руху «Вперед» пікетуватимуть Кабмін.

 

ПАРАЛЕЛІ

Смерть Геннадія Конопльова, який загинув під час протистояння народу з владою, називають передвісником радикальних суспільних зрушень. Проте схожа ситуація в новітній історії України вже була. У 2004 році так само сприймали смерть Аліка Асланова — мешканця села Зеремля Баранівського району Житомирщини, який вчинив акт самоспалення перед будівлею районної прокуратури, виступаючи проти свавілля влади.

Асланов, батько п’яти дітей, агітатор за кандидата у президенти Віктора Ющенка, пішов на цей відчайдушний крок через те, що місцеве сільгосппідприємство відмовилося повернути йому заборговані гроші, а також не захотіло надати в оренду комбайн для обмолоту збіжжя. Місцева і районна влада залишилися байдужими до скарг чоловіка. Йому порадили припинити політичні виступи на користь «помаранчевих».

Після того трагічного випадку Віктор Ющенко багаторазово згадував ім’я Асланова на політичних акціях, зокрема під час Помаранчевої революції. У 2005 році Президент Ющенко посмертно нагородив Асланова орденом «За мужність» III ступеня.

 

РЕАКЦІЯ ПАРЛАМЕНТУ

Поки учасники акції «чорнобильців» у Донецьку чекали зустрічі з Андрієм Шишацьким, скандуючи «Банду — геть!» і «Янучарів — із Донецька!», представники рідної для Донбасу Партії регіонів укотре заявили, що «покращення життя вже сьогодні не буде». Так, народний депутат від ПР Вадим Колесніченко, коментуючи смерть Геннадія Конопльова, наголосив, що жодних виплат постраждалим від аварії на ЧАЕС не планується. «Таких грошей немає. І організатори цих акцій («чорнобильців») це чудово розуміють. Вони використовують протестуючих як інструмент, бо бажають отримати владу. Але владу не отримають. А країна має жити на свій кошт», — заявив нардеп.

А тим часом фракції «БЮТ–Батьківщина» і «За Україну» вчора вимагали термінового скликання позачергової сесії парламенту, відставки керівників силових структур і порушення кримінальної справи. «Звіряче вбивство шахтаря–інваліда лежить на керівниках органів виконавчої влади — Президентові Януковичу та Прем’єрові Азарову. Ми вимагаємо, щоб прокуратура негайно порушила кримінальну справу за статтею «Зумисне вбивство» як проти безпосередніх виконавців, так і проти тих, хто віддав злочинний наказ про демонтаж наметів», — йдеться у зверненні народних обранців.

 

РЕАКЦІЯ ПРЕЗИДЕНТА

Президент Віктор Янукович доручив Генеральному прокурору Віктору Пшонці всебічно вивчити обставини смерті пенсіонера Геннадія Конопльова, який помер під час демонтажу намету «чорнобильців» у Донецьку.

Як повідомляє прес–служба глави держави, Янукович також висловив співчуття рідним і близьким Конопльова у зв’язку з його смертю.

  • Загинув за Батьківщину? Доведи

    60-річна Тетяна Горячевська пригадує, що спершу син Олександр не посвячував її з чоловіком у свої задуми. Він був інженером-теплотехніком за освітою, після закінчення вишу працював на Полтавському тепловозоремонтному заводі за фахом. >>

  • На чужині — не ті люди...

    Українці вже звикли до того, що війна в нас називається АТО, окупанти — сепаратистами, а біженці — переселенцями. Кажуть, що так зручніше «батькам нації» вести міжнародні перемовини. Це, у свою чергу, теж виявилося лише черговою брехнею і призвело фактично до капітуляції України перед так званими тимчасово непідконтрольними територіями. >>

  • «Русскій мір» у нашій церкві служити не буде»

    Село Черневе, що в Глухівському районі на Сумщині, — невелике, ледве чотириста мешканців набереться. Проте неабиякі пристрасті вирують нині в цій сільській глибинці, розташованій усього за якихось п’ять кілометрів від російського кордону. >>

  • Батько солдата

    Ця історія починається з Майдану. Олексій Кабушка пригадує, що потрапив на Майдан іще тоді, коли його, по суті, не було. Дізнавшись про те, що Віктор Янукович відмовився підписати у Вільнюсі договір про євроінтеграцію, відчув, що потрібно вирушати до Києва. Приїхав на Майдан годині о 19-й, але там нікого не було. Чоловік навіть розгубився: невже він сам такий? >>

  • «Нашим хлопцямна війні Бог дає інші очі»

    Доки ми з Юрієм Скребцем спілкувалися, він увесь час відволікався на телефонні дзвінки. Усі вони переважно стосувалися поранених українських воїнів, життя яких від самого початку бойових дій на Донбасі дніпропетровські лiкарi рятують постійно і цілодобово. >>

  • Зона як заповідник

    Чорнобиль і через 30 років після аварії на атомній станції є загадкою. Ми відправилися туди в організований тур, прихопивши власний старенький дозиметр 1987 року випуску... Нагадаю, напередодні 30-х роковин із часу вибуху на ЧАЕС Президент підписав указ про створення Чорнобильського радіаційно-екологічного біосферного заповідника. >>