Приборкали метан

29.11.2011

Скільки треба було пережити аварій і смертей шахтарів, щоб нарешті розпочати приборкувати не такий уже й смертоносний метан. Використання високо–продуктивного дешевого палива для продукування електроенергії розпочали у Красноармійську на шахті «Покровська». Тут увели в експлуатацію когенераційну електростанцію. Установка зведена в межах проекту «Електричні блоки на базі «газопоршньових когенераційних модулів», який реалізується на шахті з 2008 року. Наразі введено в дію першу чергу електростанції. Тут утилізуватимуть шахтний метан і вироблятимуть електричну та теплову енергію. Основне паливо для станції — газ від підземної дегазації, а також газ–метан від свердловин, пробурених iз поверхні.

«Це економічно вигідний проект. Завдяки йому буде вирішено кілька проблем, найголовніша з яких — безпека людей, адже на першому місці для нас — підвищення безпеки проведення робіт на шахтах області. Завдяки проекту з’явиться можливість виробляти додаткову електроенергію для населення», — сказав на відкритті установки голова Донецької облдержадміністрації Андрій Шишацький.

Загальна вартість проекту оцінюється у понад 240 мільйонів гривень, а його реалізація в повному обсязі дозволить вилучати з надр і переробляти близько 53,1 мільйона кубічних метрів газу на рік. Переваги нової установки очевидні: істотно зменшиться потенційна можливість вибухів метану, що поліпшить безпеку й умови праці шахтарів; знизиться собівартість видобутку вугілля за рахунок забезпечення на 75 відсотків потреб шахти та збагачувальної фабрики дешевою власною енергією. Собівартість такої енергії у 7 разів нижча за державні тарифи, а собівартість теплової енергії в 10 разів нижча від комунальних тарифів, повідомляє прес–служба Донецької облдержадміністрації.