Балда Болдирєв

29.11.2011

Ідеї сепаратизму все ще живуть у Партії регіонів, яка востаннє переживала загострення в цій царині на з’їзді «депутатів всіх рівнів» у Сіверськодонецьку в листопаді 2004 року. Народний депутат Юрій Болдирєв заявив про те, що один із регіонів нашої держави — Галичина — це «наріст на тілі України», «наслідок пакту Ріббентропа–Молотова». І від нього треба відмовитись. «В одних кордонах утримувати Галичину і Донбас, Галичину й Крим можна тільки силою», — сказав Болдирєв минулої п’ятниці.

Симптоматично, що резонансна заява пролунала на заході, організованому посольством Росії в Україні (з нагоди річниці Нюрнберзького процесу). «Під омофором» посла РФ Болдирєв проголосив, що «УРСР створили три криваві диктатори — Ленін, потім Сталін, який приєднав весь Захід, скориставшись правом сили, і Хрущов, який для балансу етнічного та ментального приєднав Крим». На думку депутата від правлячої партії, відтак нашу державу можна утримувати лише з допомогою НКВС, КДБ тощо.

«Я вважаю, Україна стане стійкою країною після того, як позбудеться або Заходу, або Сходу. Я за те, щоб вона позбулася Галичини», — каже Болдирєв.

Утім його не задовольняє й така Україна — нардеп натякає на можливість об’єднання з Росією: «Якщо прибрати Галичину з моєї країни і залишити справжню Україну з Донбасом і Кримом, це й буде перша Росія. А там буде Російська Федерація».

На посольському вечорі Болдирєва намагався поставити на місце Петро Порошенко. «Я взагалі не розумію, яким чином політик, що представляє правлячу партію, виступає з такими заявами і при цьому має шанс сидіти в парламенті і голосувати за партію, яка є лідируючою в моїй країні», — обурився колишній секретар РНБО часів Президента Ющенка.

Оскільки дії Болдирєва потрапляють під статтю Кримінального кодексу про зазіхання на територіальну цілісність України, депутат від «Нашої України» Андрій Парубій звернувся до Генпрокуратури та СБУ з проханням відреагувати належним чином. «Я домагатимусь, щоб провели детальний аналіз таких закликів Болдирєва та відкрили кримінальну справу», — заявив Парубій.

Сам Болдирєв у наступних коментарях заявив, що не закликає до від’єднання Галичини, а лише хоче привернути увагу до «проблеми, яку намагаються замовчувати». Інший спікер ПР, Михайло Чечетов, каже, що це позиція особисто Болдирєва, а не партії в цілому.