Вітання через ґрати

29.11.2011
Вітання через ґрати

Мітинг під Лук’янівським СІЗО зібрав від 3 до 5 тисяч осіб, переважно жінок старшого віку. (Фото Рейтер.)

Юлія Тимошенко зустріла 52–й рік життя в ув’язненні. Прихильники вирішили підтримати екс–Прем’єр–міністра і влаштували мітинг під стінами Лук’янівського СІЗО. Мали на меті засвідчити підтримку лідерці БЮТ, виступити проти політичних переслідувань, по можливості — зчинити такий галас, який з–за стін могла б почути сама іменинниця.

«Шумові ефекти» забезпечували від 3 до 5 тисяч маніфестантів із символікою, сцена з музикантами, на завершення — феєрверк. Співоча компанія зібралася чимала: «Плач Єремії», ТНМК, «Вій», «Гайдамаки», «От вінта!», Марія Бурмака, Ніна Матвієнко, Тарас Петриненко та ін. Щоправда, дехто з музикантів сприймав акцію дещо ширше, ніж просто вітання Тимошенко. «Я грати там буду не на підтримку політиків, а проти того, як їх туди запроторили. І насамперед ідеться про Юрка Луценка, якого принаймні знаю особисто», — пояснив у «Фейсбуці» перед виступом Тарас Чубай із «Плачу Єремії».

Досить цікавим виявився набір «політичних» гостей дня народження. Арсеній Яценюк — головний конкурент БЮТ на опозиційному фланзі — заявив на мітингу: «Дуже часто в житті так буває: коли в нас усе добре — у нас дуже багато друзів. Але коли в нас усе погано, часто–густо не знайдеш тих, хто були ще вчора друзями». Серед прибулих також виділялася фігура ще одного несподіваного «друга» — Олександри Кужель, яка донедавна була заступником Сергія Тігіпка в «Трудовій Україні», проте вирішила перейти в опозицію.

Дочка, Євгенія Тимошенко–Карр, ініціювала скандування «З днем народження, Юля!» Утім, за деякими даними, Тимошенко навряд чи чула ці вигуки, бо її перевели в дальню камеру.

Насамкінець організатори піднесли учасникам акції великий торт із написом «Зі святом, Юля!» Людям роздали по шматку. Депутати Євген Суслов і Наталія Королевська намалювали на загорожі СІЗО велике червоне серце.

У день народження засуджена Юлія Тимошенко отримала багато вітань з–за кордону. Зокрема, президент Європейського парламенту Єжи Бузек побажав Тимошенко мужності, сили та здоров’я, додавши: «Ви не повинні бути у тюрмі». Міністр закордонних справ Чехії Карел Шварценберг запевнив у «непохитній солідарності». Глава Європейської народної партії Вільфред Мартенс зичить «сили та стійкості, а також якнайшвидшого одужання».

 

ЯК ЗДОРОВ’Я?

Соратники Юлії Тимошенко висловлюють стурбованість станом її здоров’я. Адвокат Сергій Власенко заявив, що медики барилися з передачею результатів обстеження, проведеного в середу. Тим часом працівниця хірургічного відділення Київської обласної клінічної лікарні, яка попросила не називати її імені й посади, повідомила в інтерв’ю «Радіо Свобода»: у Тимошенко виявили міжхребцеву грижу.