Десять років катастрофи

22.11.2011
Десять років катастрофи

Новий провідник письменників України Віктор Баранов.

У суботу Національна спілка письменників України вдруге визначалася зі своїм новим головою. Після безрезультатного першого туру виборів, коли необхідних голосів не набрав жоден із кандидатів, спроба №2 виявилася вдалою: головою НСПУ обрано Віктора Баранова. Його кандидатуру підтримав 171 делегат з’їзду. Володимир Яворівський, який очолював Спілку протягом останніх десяти років, набрав 144 голоси.

«Десятирічка» Яворівського на посаді голови НСПУ залишиться одним із найскандальніших періодів у майже вісімдесятирічній історії письменницької організації. Самі літератори звинувачували Яворівського в тому, що він, будучи депутатом від БЮТ, перетворив спілку на клуб з обслуговування цієї політичної сили, йому закидали ліквідацію відділу роботи з молодими письменниками... «Керування Яворівського — це катастрофа... Яворівський зробив усе, щоб НСПУ девальвувала, перестала бути авторитетним гравцем», — обурювався поет Володимир Цибулько, і з цією думкою погоджувалися сотні українських літераторів.

А ЗМІ, серед них і «Україна молода», опублікували кілька резонансних розслідувань на тему спілчанського майна. У статті «УМ» «Спілка «Я–вор»івка», зокрема, йшлося про будинки творчості у Коктебелі, Ірпені, Ялті, корпус на території санаторію у Трускавці, Будинок письменників у столиці по вул. Банковій, 2, три поверхи приміщення видавництва «Український письменник» на Гончара, 52, будинок поліклініки НСПУ на Рейтарській, 15 та інші об’єкти власності НСПУ, що потрапили у сферу впливу далеких від письменництва осіб. (Ця стаття настільки зачепила пана Яворівського, що він навіть подав на «УМ» до суду, але його позов залишили без розгляду).

І хоча приводів для того, щоб поставити питання про перебування Яворівського на посаді голови НСПУ було більш ніж достатньо, Володимир Олександрович тримався за своє крісло обома руками. І, всупереч статуту, вирішив балотуватися на цю посаду втретє. А коли навіть особисто призначені ним делегати з’їзду НСПУ не забезпечили йому потрібної кількості голосів і стало зрозуміло, що треба збиратися вдруге, Володимир Яворівський вдався до інших методів. Як розповів письменник з Волині Володимир Лис, тепер уже від екс–голови Спілки дзвонили письменникам із регіонів, «і обіцяли всіляку підтримку, і залякували»... Але й це не допомогло.

Новообраний голова НСПУ Віктор Баранов має намір запропонувати поновити членство у НСПУ поетці Ліні Костенко. Також він запевняє, що до лав письменницького товариства повернуть літераторів, які «були вигнані зі Спілки за антидержавної влади». А своє голов­не завдання на цій посаді пан Баранов сформулював так: «щоб кожен письменник видавався та читався».

 

ДОС'Є «УМ»

Віктор Баранов. Голова Національної спілки письменників України.

Поет, письменник, перекладач, автор літературно–критичних, публіцистичних та мистецтвознавчих публікацій.

Народився 14 жовтня 1950 року в с. Кривушi Кременчуцького району на Полтавщині. Закінчив філологічний факультет Київського університету ім. Т. Шевченка. Працював на видавничій роботі.

Голова Київської міської організації НСПУ, головний редактор літературного журналу «Київ», віце–президент Товариства «Україна—Румунія».

Лауреат мистецької премії «Київ», премії ім. О. Гірника, міжнародних літературних премій «Тріумф» та «Сад божественних пісень» ім. Г. Сковороди (2007), літературно–мистецької премії ім. М. Коцюбинського.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>