Гроші — тільки після смерті

17.11.2011

Прем’єр–міністру Миколі Азарову вчора знову не дали спокійно працювати. Під Кабміном зібрався мітинг із близько 500 «чорнобильцiв», які вимагали нарешті повернути їм їхні гроші. Нагадаємо, нещодавно уряд скасував низку соціальних пільг, що призвело до масового обурення людей, серед яких найактивнішими були «афганці» та «чорнобильцi». Декого дивує, звідки взялося стільки «чорнобильцiв», якщо ліквідаторів аварії на ЧАЕС було не кілька десятків тисяч, до того ж багато з них їх уже на тому світі. Відповідь проста: «чорнобильцями» називають також і тих, хто постраждав від аварії, переселився на інше місце проживання чи живе в зоні радіаційного забруднення.

Інформацію деяких ЗМІ про те, буцімто цей мітинг організував «Союз Чорнобиль Україна», учасники події заперечили. «Андреєв, президент цієї організації, зрадив нас і продався владі. Ми більше нічого не хочемо мати з ним спільного. Доводиться самостійно добиватися справедливості», — розповідали «УМ» пікетники.

Люди дуже хотіли побачитися з Азаровим, щоб висловити своє невдоволення. «Якби мені платили ті гроші, які я маю отримувати, мені не доводилося б вибирати між ліками та квартплатою. А так скоро в мене вимкнуть газ і тепло. Світло вже вимкнули. Замість того, щоб будувати собі золоті унітази, могли б і для народу щось зробити», — поскаржилася на владу учасниця акції Олена Криволап. «У нас, звичайно, є вибір, але між голодною смертю або смертю від хвороб. Грошей не вистачає ні на що», — погоджувалися з нею інші.

Прочекавши кілька годин, мітингувальники зрозуміли, що Прем’єр до них не вийде. Хіба що самим завітати в гості. Ініціатором такого «гостьового візиту» хотів виступити лідер Радикальної партії Олег Ляшко, який останнім часом активно бере участь у «чорнобильських» акціях. Але всередину його не пустили, тож прихильники вирішили йому допомогти й пішли на штурм. Проте нічого з того не вийшло: спецназівці почали відтісняти людей за вже звичною після штурмів Верховної Ради схемою.

Представники влади реагували на пікет по–різному. Скажімо, Уповноважений Верховної Ради з прав людини Ніна Карпачова показала «чорнобильцям» непристойний жест.

Не обійшлося й без потерпілих: кількох пікетників довелося приводити до тями за допомогою «швидкої допомоги». Як сказав «УМ» Олег Ляшко, «сьогодні нам не дали можливості зустрітися з урядом, але нехай знають, що перше грудня вже скоро і всі зрозуміють, що саме народ є керівником держави».

Нагадаємо, що на 1 грудня призначено всеукраїнський страйк.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

За повідомленням УНІАН, близько 100 представників Львівського обласного благодійного фонду «Діти Чорнобиля Львівщини» захопили місцевий пенсійний фонд і оголосили акцію протесту в зв’язку з невиплатою пенсій і невиконанням судових рішень з їх нарахування.

Планується, що до львівських «чорнобильцiв» приєднаються представники районних організацій і, можливо, «афганці». Всі налаштовані рішуче і в разі чого готові розпочати безстрокову акцію протесту.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>