Пернатий сирота

10.11.2011
Пернатий сирота

Батьки–лебедi покинули, а люди врятували. (Фото прес–служби УМНС у Черкаськiй областi.)

Аби у тваринному світі була служба у справах сім’ї, то лебедів, які цього літа гніздилися на річці Тясмин, точно б позбавили батьківських прав. Адже вони залишили одне зі своїх дитинчат напризволяще, а самі полетіли у вирій.

Пернатого сироту першими побачили рибалки з міста Кам’янка. Сидячи на березі з вудочками, вони помітили, як одинокий птах пробує злетіти і йому це не вдається. Так тривало кілька днів. Тоді рибалки й зрозуміли, що юному лебедю потрібна допомога. Тож вони звернулися до рятувальників iз Кам’янського райвідділу МНС.

«Лебедя ловили не більше години. Птах, який залишився на самоті, плавав Тясмином разом із домашніми качками. А потім, коли качки вийшли на берег на годівлю, прийшов iз ними і дозволив узяти себе до рук», — розповідають «УМ» у прес–службі Черкаського обласного управління МНС.

За словами рятувальників, орнітологи такі випадки у дикій природі пояснюють тим, що пізні виводки у лебедів (а осиротілий птах має сіре перо) часто не встигають опанувати льотну науку, тож батьки їх залишають, а самі летять у теплі краї. Так сталося і з цим птахом. І якби не люди, то доля лебедя могла б скластися доволі трагічно. Нині пернатий сирота мешкає у ветеринарній клініці Кам’янки. Там він перезимує, а навесні його повернуть на Тясмин.

До речі, для кам’янських рятувальників і ветеринарів виходжувати довгошиїх красенів — справа звична. Торік, приміром, вони підібрали й поставили на ноги лебедя, який поранив крило об лінію електропередач і через це теж не полетів у теплі краї, а приречено сидів у напівзамерзлому ставку. Постраждалого білого красеня на всю зиму прописали у тій же ветеринарній клініці. А навеснi він уже плавав на звичному місці, чекаючи з вирію своїх родичів.