Після дня народження — загибель?

10.11.2011

Минулого четверга колектив цієї газети ще приймав вітання читачів з нагоди дня народження. «Перший номер тодішньої «Александровской мысли» вийшов у жовтні 1917–го, — каже перший заступник головного редактора «Запорізької правди» Ганна Кліковка. — Змінювалися суспільні формації, державні керівники, а читач продовжував черпати інформацію з нашого видання». Чи й надалі черпатиме — великий сумнів: єдина в регіоні україномовна обласна газета може канути в Лету. Зателефонувавши в корпункт «УМ», колеги повідомили, що суботній номер «Запорізької правди» може бути останнім. Не вийшла газета ні позавчора, ні сьогодні, не планується вихід і в наступні дні. Адже в усіх 23 співробітників редакції несподівано «виникло бажання» негайно попроситися у безоплатну відпустку — поки що на три дні.

Причина невиходу — відсутність фінансування з боку співзасновників, а це обласні рада та держадміністрація. Відтак борг газети перед видавництвом «Кераміст» сягнув 300 тисяч гривень.

Збої у графіку виходу газети траплялися і в жовтні, однак нинішня криза — це радше вирок, а не попередження.

Хоча можновладці, з огляду на близькі передвиборчі перегони, можуть і схаменутися. Адже «Запорізька правда» дуже популярна передовсім у селах, мешканці яких не втратили повагу до рідної мови. Побажання не драматизувати «складну, проте вирішувану» ситуацію висловила кореспонденту «УМ» учора керівник прес–служби обласної ради Наталя Кузьменко. За її словами, «24 листопада буде сесія, і депутати розглядатимуть питання про виділення коштів для покриття боргів і подальшого фінансування «Запорізької правди». Рятувати газету будемо...»

Дехто пов’язує проблеми газети із призначенням на посаду глави ОДА Олександра Пеклушенка. Чи це так — підтвердить (або спростує) оперативність, із якою обласна адміністрація закриватиме борг. Наразі пан Пеклушенко на офіційному сайті ОДА привітав запоріжців із Днем української писемності та мови, нагадавши про обов’язок «передати нащадкам глибинні знання і живу, неповторну у своїй красі, українську мову». «Запорізька правда» ж не вийшла саме напередодні Дня нашої писемності та мови...