Що там сяє так тьмяненько?

10.11.2011
Що там сяє так тьмяненько?

Поет Іван Драч (по центру) закликав допомогти головi КМДА Попову (праворуч) i разом iз ним перерiзав стрiчку. (Фото Юрiя САПОЖНІКОВА.)

Пiд звуки вiйськового духового оркестру i протестний брязкiт каструль у Києвi вчора вiдкрили книгарню, де колись розташовувалося легендарне «Сяйво». Новий магазин називається «Сяйво книги».

Хоча, на думку шанувальників старої книгарні, де роками працювали, проводили літературні вечори й купували книги славетні українські письменники, поети, діячі культури і просто тисячі небайдужих, зі старим «Сяйвом» нинішнє має мало спільного.

Поки очiкували на приїзд голови Київської міської держадміністрації Олександра Попова, пiд стiнами закладу влаштував какофонiю колектив ТОВ «Сяйво», що судиться за право оренди цього примiщення. Нагадаємо, колектив уже півтора року бореться за повернення крамниці, яку спершу атакували рейдери під «дахом» мера Черновецького, а тепер відібрала київська нова де–факто влада. «Ми принесли кiльку — «Київрибi», металобрухт — теперiшньому директору панi Волковiй, яка працювала в цiй галузi, а ще наш дарунок — книги», — пояснила Юлiя Валова, прес–секретар «Сяйва». Коли прибув Попов, мiтингувальникiв, серед яких було й багато колишніх постійних покупців, до книгарнi не пустили.

Вiдкриття проходило в найкращих традицiях офiцiозу. Попов разом із Героєм України Іваном Драчем (який, вiтаючи вiдкриття магазину, зауважив: «Давайте допоможемо Олександру Павловичу»), золотими ножицями перерiзав червону стрiчку. А «переконливу» промову мера про те, що книгарню повернули територiальнiй громадi Києва, масовка вiтала оплесками.

Проте покупцi, якi сьогоднi прийдуть до книгарнi, великого асортименту не побачать — книжок у крамниці, очевидно, не вистачає.

«Мала кiлькість книжок мене не дивує, — парирував на запитання журналiстiв Попов, — зараз ми вирiшуємо питання статутного фонду пiдприємства. Треба мiльйон–пiвтора, щоб була можливiсть поповнювати книжкову базу». Голова КМДА також запропонував письменникам очолювати наглядову раду книгарнi, щоб вони могли контролювати «полiтику влади щодо пiдтримки української лiтератури i книгопитання».

Звiтувати про роботу влади на користь киян Попову заважав адвокат «Сяйва» Олег Король. Проте на всi порушенi ним питання, зокрема про працевлаштування старого колективу, «мер» парирував: «Усе за законом».

Коли з примiщення на Червоноармiйськiй, 6, відійшла хвиля офiцiозу, книгарня спорожніла, оголивши найбiльше диво закладу — друкарську машинку. Про деталi її роботи, а також інші риси нового закладу, «УМ» розповість у наступному номері.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>