Вертикаль Макіївки

09.11.2011

Учора Верховна рада Криму на позачерговому пленарному засіданні «регіональною» більшістю — 76 із 80 депутатів, що взяли участь у голосуванні, — покірно затвердила головою Ради міністрів АРК президентського ставленика Анатолія Могильова, якого напередодні Президент Янукович звільнив із посади міністра внутрішніх справ. Прем’єр–міністр Микола Азаров, котрий представляв Могильова кримським депутатам, назвав його призначення у Крим «втратою для уряду», позаяк Кабмін залишився без «ключового міністра». Сам же «новоприбулий»заявив, що продовжуватиме на чолі РМ лінію свого покійного попередника Василя Джарти щодо перетворення Криму на «перлину України».

У трудовій біографії 56–річного Анатолія Могильова це вже третє кримське місце роботи — якщо за точку відліку брати кінець 70–х. Тоді випускник Слов’янського педінституту Донецької області був простим учителем фізики у сільській, білогірській, глибинці півострова. Інша справа — 2007 рік, коли Могильову — вже колишньому начальнику макіївської міліції — за другого прем’єрства Віктора Януковича одразу довірили кримський главк МВС. Тоді він прогримів на всі усюди, провівши масштабний, із бронетранспортерами та стріляниною, зимовий наступ на торгові точки кримських татар на плато Ай–Петрі. Згодом з’явилася скандальна стаття міліцейського генерала — а він очолював місцевий виборчий штаб кандидата в президенти Віктора Януковича — в одній із тиражних місцевих газет із, по суті, виправданням депортації Сталіним кримськотатарського народу. Далекими від демократичних норм діями запам’ятався Могильов і на посаді глави МВС у Києві — чого вартий супровід тисячами «беркутівців»кожної опозиційної маніфестації.

Тепер, майже одностайно заявляють місцеві політики, Анатолію Могильову доведеться якось «розрулювати»свої непрості стосунки з Меджлісом. Хоча б з огляду на виборчу кампанію 2012 року, на яку він як політик теж зорієнтований. До речі, не виключено й обрання Могильова головою місцевою осередку ПР — так само, як було в іншого вихідця з донбаської Макіївки — пана Джарти.

«Це призначення схоже на провокацію, спрямовану проти кримських татар, оскільки Могильов у засобах масової інформації публічно ображав кримськотатарський народ та висловлювався на підтримку сталінської депортації корінного народу Криму, — цитує Бі–Бі–Сі голову Меджлісу Мустафу Джемілєва. — Ні до чого доброго це призначення не призведе, ба більше — воно може погіршити міжнаціональну обстановку в Криму».