Ананаси і кадмій

03.11.2011
Ананаси і кадмій

Ананаси часто ростуть на вулканічних ґрунтах, багатих на кадмій, тому встановлено допустиму норму вмісту важкого металу в цих консервованих фруктах. (з сайту chempolezno.com.ua.)

Можна розмірковувати, гарна господиня чи не дуже, якщо не припасла на зиму консервованих яблук чи малинового варення. Ананаси ж не ростуть ні на Поліссі, ні на Поділлі, тож консервовані ананаси для салатів, м’яса по–французьки чи для випічки, коли потрібно, купують практично всі. Що вибрати? — це запитання постає гостро, якщо на магазинній полиці є кілька банок ананасів від різних виробників. Допоможе зорієнтуватися прискіпливе дослідження семи видів цього товару, нещодавно проведене спеціалістами Центру незалежних споживчих експертиз «Тест».

Найперше запитання — вибрати ананас кільцями чи шматочками? Відповідь диктує, безперечно, застосування: якщо потрібно обгорнути начинку, щоб мати красивий круасан, — у руки треба взяти ціле півкільце, яке зі шматочків не склеїш; а щоб зробити швидше салат — дрібніше порізаний фрукт — саме те, що потрібно. Щоправда, ананаси шматочками — це більша ймовірність помітної їхньої розвареності.

Тестували ананаси шматочками торгових марок «Дольче­ Віта», «Долина бажань», Best Time (за написом на банках усі «у сиропі»), «Премія» («у легкому сиропі»), Navigator («ананас шматками підсолоджений») — усі вироблені в Таїланді, та індонезійські Micado (просто «в сиропі»), до речі, найдорожчі. Ще один учасник тесту — ананас кільцями в сиропі Oskar — теж з Таїланду. Жодних претензій до зовнішнього вигляду наповнення жерстяних банок iз написом «Дольче Віта» та Oskar. У «Долини бажань» — шматки не розварені, але трохи різного розміру. В решті «жерстянок» експерти знайшли трохи пошкоджених або розварених часточок.

Щодо смаку, то протестовані ананаси охарактеризували так: «кисло–солодкі» — «Дольче Віта», «Премія», Best Time; «кисло–солодкий, виражений, приємний смак» в Oskar; «солодкий» — у «Долини Бажань» та Micado; а Navigator — «солодкий, зі стороннім відтінком». Щодо консистенції ананасів, то виділилися Micado — «м’яка» та Navigator — «дуже щільна».

Загалом, понюхати і випробувати «на зуб» консервований фрукт може кожен, хто його купив. Що не визначиш на око або на смак — чи є у банці важкий метал кадмій. Звідки йому там взятися? — запитаєте ви. «Ананаси можуть вирощувати на вулканічних ґрунтах, які багаті на кадмій, — пояснює керівник «Тесту» Валерій Безрукий. — Відповідно до спеціальних медико–біологічних вимог, для фруктових консервів у склянній, алюмінієвій чи цільнотягнутій жерстяній тарі норма цього важкого металу не має перевищувати 0,03 мг/кг. З урахуванням похибки методу вимірювання у 30 відсотків усі протестовані ананаси у неї вкладаються». Проте варто зазначити, що найвищі показники вмісту кадмію у продукції Micado та «Дольче Віта», найменші — в «Премії», Oskar та Navigator.

ДОВІДНИК

 

Менделєєв підказує...

 

Уротропін — це добавка Е 239, дозволена в Україні для використання у харчових продуктах. Це Е, заборонене в більшості країн світу, засіло у спеціальний український Перелік харчових добавок, який Кабмін затвердив ще на початку 1999 року. У сусідній Росії, звідки переважно в Україну «пливе» червона ікра, використання уротропіну заборонили у 2009 році.

Щоб відразу отруїтися уротропіном, треба з’їсти аж 40 стандартних баночок рибного делікатесу. Українські чиновники, напевно, переконані, що з мізерними доходами більшості населення таке масове харчове отруєння споживчам не загрожує, тож змінювати діючі нормативи не поспішають. До речі, технічний уротропін використовують у виробництві синтетичного каучуку, в процесі покриття деталей залізом.

Кадмій — один iз небагатьох елементів, що не виконує конструктивних функцій у людському організмі. Цей елемент і його сполуки є надзвичайно токсичними, навіть у незначних концентраціях. Вживання значної кількості кадмію викликає негайне ураження печінки і нирок.

Кадмій може накопичуватись у рослинах (більше всього — у грибах) і живих організмах (особливо у водних), а далі харчовим ланцюгом потрапляти в організм людини. Багато цього важкого металу в сигаретному димі.

  • Не варто їсти пуд солі

    Раніше до солі більшість господинь ставилася взагалі за залишковим принципом: яка потрапить під руку, таку і клали у споживчий кошик. Уже не один рік, як стали придивлятися, йодований мінерал в упаковці чи ні. Інше питання: що криється за написом «йодована», чи насправді сіль є такою? У цьому спробували розібратися експерти Центру незалежних споживчих експертиз «Тест». >>

  • Перекус без сюрпризів

    У назвах можна заплутатися. Є українське слово «накладанець» — зрозуміло: накладені на переважно хлібну основу шматок сала, ковбаси, сиру чи іншої смакоти. Бутерброд — у перекладі з німецької «хліб із маслом». Найпопулярніші в американців бургери-гамбургери — різновиди сендвічів. >>

  • Дати перцю, а не трухи

    Приправляючи борщ чи печеню чорним меленим перцем, ми рідко згадуємо (або не завжди знаємо), з якої рослини ця приправа. Piper nigrum — така загальновідома у світі назва — це напівздерев’яніла вічнозелена ліана завдовжки аж до 15 метрів. Має велике, довгасте, м’ясисте, зверху темно-зелене, знизу зеленувато-сизе листя. >>

  • Повір очам своїм

    У період економічної кризи — це саме зараз, коли зарплати й пенсії застрягли на місці, а ціни на все підскочили у два-три рази, — зрозуміло, більшість людей намагається економити. Просто змушені купувати дешевші продукти. >>

  • І хай розпуститься брунька чайного дерева

    Інколи хочеться уявити себе на урочистій чайній церемонії: японській чи китайській — із правильним заварюванням, спеціальним чашечками і приємною музикою. Домашнє смакування чаєм дуже часто, особливо вранці, відбувається поспіхом. >>

  • Пальма в шоколаді

    Напередодні свят захотілося мені привітати одну хорошу жінку. Подарунок мав бути символічним і бюджетним — якнайкраще в ці рамки вписувалася коробка цукерок. Звичайно, хороших. Похід у найближчий супермаркет і ретельне вивчення етикеток дещо приголомшили. >>