«Сухо», але не всім комфортно

03.11.2011

Рівно місяць тому сесія Черкаської міськради ухвалила рішення про заборону торгівлі алкогольними, слабоалкогольними напоями, пивом та тютюновими виробами з 22 години вечора до 8 години ранку. «Ми задоволені тим, як працює це рішення. Воно показало свою ефективність: тепер придбати у Черкасах алкогольні напої вночі практично неможливо», — каже «УМ» Ольга Швець, директор департаменту муніципальної інспекції Черкаського міськвиконкому (саме цей департамент виступив ініціатором заборони).

За словами пані Ольги, практично усі підприємці, котрі є власниками торговельних закладів, де продаються спиртні напої та тютюн, дотримуються рішення про заборону нічної торгівлі алкоголем. Для цього працівники очолюваного нею департаменту обійшли більше 280 суб’єктів господарювання в місті і особисто вручили власникам магазинів та кіосків приписи про заборону, під їхній підпис, а ще розмістили в цих закладах відповідні оголошення.

За порушення «сухого закону» продавців каратимуть штрафом у 1000 гривень, а у власників торговельних точок забиратимуть ліцензії. За дотриманням заведених у Черкасах правил нічної тверезості депертамент слідкує щоденно разом із правоохоронними органами. Пані Ольга каже, що наразі скарг до них не надходило.

Утім, поки більшість черкащан підтримує рішення міської влади про заборону нічної торгівлі «зеленим змієм», є й ті, хто протестує проти такого нововведення — в одному магазині молоді люди, яким відмовили продати горілку, випили її просто біля каси, в іншому ж погрожували побити вікна. А одна власниця торговельних точок вже подала адміністративний позов до суду проти Черкаської міськради з вимогою скасувати рішення про обмеження реалізації спиртних напоїв нічної пори, мотивуючи це тим, що рішення влади є протиправним і дискримінує підприємців.

«Один підприємець хоче вирішити долю всього міста, гадаючи, що його бізнес — понад усе», — обурюється Ольга Швець. — А те, що в кіосках цього підприємця щовечора купують випивку й цигарки, ночами розпивають пиво в дворах будинків цілі гурти молодиків, збурюючи спокій мікрорайонів та перетворюючи під’їзди на туалети, цю людину не хвилює». Тільки за одну ніч, наводить приклад Ольга Швець, було задокументовано та знято на відео факти продажу алкоголю та пива в п’яти кіосках підприємця, який подав позов до суду. Водночас вона запевняє, що міська рада Черкас не відступить від прийнятого рішення і відстоюватиме його правочинність. Бо це — на благо міста.