«Головосік» відміняється

03.11.2011
«Головосік» відміняється

Подейкують, що Дмитро Табачник підшуковує нову роботу, але ще досі — міністр освіти. (Юрiя САПОЖНІКОВА.)

Від учорашнього розширеного засідання Кабміну за участю Президента України журналісти чекали гарячих новин та знесених чиновницьких голів, адже про відставку кількох міністрів уряду Азарова подейкують уже давно. Але кадрової сенсації не сталося: усі міністри, навіть після шквалу критики та зауважень, всиділи у своїх кріслах — ще й оптимістично звітували про громаддя планів на кілька років уперед. Президент Янукович тим часом шпетив чиновників за невиконання реформ, закликав краще пояснювати людям, «які вже зносять паркани», наміри влади, обіцяв не чіпати пільги і скаржився, що народ запасається зброєю — щоб боротися проти влади.

«Чому ви все робите з–під палиці?»

Попри те, що очікуваних відставок в уряді Азарова вчора не відбулося, на горіхи перепало мало не половині уряду. Найперше Віктор Янукович розкритикував роботу міністра охорони здоров’я Олександра Аніщенка та його відомства за неналежне забезпечення регіонів вакциною. «Обвинувачений», витираючи піт з чола, розповідав, що це все організаційні негаразди, пов’язані з формуванням команди. «Але чому від формування вашої команди мають страждати люди? — не вгавав глава дер­жави. — Чому ви все робите з–під палиці?». Міністр мусив виправдовуватися, аж поки добрий, але суворий Президент не «помилував»: «Сідайте вже... Як же з вами важко говорити».

Насварив Янукович і присутніх представників влади на місцях за страшні ліфти, під’їзди та двори. І розпорядився збільшити видатки на житлово–комунальну сферу у бюджеті на 2012 рік.

Ще Президент закинув уряду, що той не може донести інформацію до людей про свої досягнення. «Ми дратуємо людей, не можемо з розумом поінформувати. Це проблема. Чому така армія, яка сидить у цьому залі, не працює сьогодні і не роз’яснює людям, що від того, чим більше чи голосніше хтось кричить, ми нічого не отримаємо», — обурився Янукович.

Згодом своє «фе» міністрам висловив і Прем’єр Микола Азаров: по шапці отримали за недостатньо ефективну роботу міністр юстиції Олександр Лавринович (за те, що дотепер не працює механізм реєстрації підприємців за допомогою електронної пошти), міністр регіонального розвитку, будівництва і житлово–комунального господарства Анатолій Близнюк (відомство якого мало би стати «локомотивом реформ»), міністр освіти, науки, молоді та спорту Дмитро Табачник («бо не може налагодити нормальний діалог з керівництвом вузів і студентами»), міністр охорони здоров’я Олександр Аніщенко (за відсутність медичних стандартів надання первинної медичної допомоги) та голова Державного агентства з інвестицій та управління національними проектами України Владислав Каськів. Незадоволений Азаров і діяльністю міністра оборони Михайла Єжеля («стан справ в армії анітрошки не покращився, а міністр усю енергію витрачає на скандали») та керівників двох областей — Львівської й Запорізької — за зниження інвестицій та борги із зарплат.

Критикуючи підлеглих, Президент Янукович зробив висновок: виконавча влада в Україні виявилася не готовою до проведення реформ у країні. «На сьогодні повністю виконано лише близько половини заходів, по яких настали терміни. Не всі з відзначених мною пріоритетів національного плану реалізовано», — сказав Президент. Він також підкреслив, що з моменту реалізації Програми економічних реформ із 79 необхідних законопроектів до Верховної Ради внесено лише 39. «Це, шановні колеги, не витримує жодної критики», — злився Янукович.

Ще Президент не задоволений діяльністю уряду щодо спрощення роботи підприємців. «Дерегуляцію, яка задекларована урядом, підприємці слабо відчувають. Не працюють єдині вікна. Залишається значний тиск контролюючих органів на підприємства. У зв’язку з цим запитую: які об’єктивні труднощі завадили уряду усунути численні документи, що подаються для одержання дозволів?» — сказав Янукович.

При цьому він пропонує добровільно подати у відставку тим чиновникам, які не справляються зі своїми обов’язками, — бити, мовляв, по голові нікого він не збирається. «Наша сьогоднішня розмова не залишиться просто так — до кінця року, у 20–х числах грудня, ми ще раз проведемо моніторинг і подивимось, хто з якою швидкістю і якістю підходить до своєї роботи», — сказав глава держави.

Пільги не скоротять, а «вдосконалять»

Але ж, звісно, і не обійшлося без бальзаму на душу чиновників. Приміром, глава держави, переглядаючи статистику напередодні засідання уряду, угледів поліпшення економічної ситуації в Україні: «Я бачив, що зростання економіки є, соціальний захист йде випереджальними темпами. Це наша політика. Вона повинна бути спрямована назустріч тим людям, яким найважче живеться». Підтверджував оптимістичні висновки Януковича і міністр фінансів України Федір Ярошенко (під яким, до речі, як писали ЗМІ, чи не найбільше хитається крісло), що дірка у бюджеті стала меншою у п’ять разів.

З огляду на оптимістичні прогнози, глава держави божиться, що влада не збирається скорочувати пільги жодній з незахищених верств населення — буде їх лише удосконалювати (причому за рахунок кого відбуватиметься «удосконалення» — невідомо).

«Ми повинні казати правду людям, що в минулі роки було прийнято величезну кількість популістських законів. Ми це з вами знаємо, чи ні, Миколо Яновичу? — апелював Янукович до Азарова. — Ми знаємо авторів цих законів? (у цей час хтось із журналістів у прес–центрі замість Прем’єра відповів: «Знаємо! Партія регіонів». — Авт. ) Чого ж ви мовчите, нам же треба казати правду! Прийняли закони, а для того щоб їх виконати, треба мати п’ять бюджетів. А де ці п’ять бюджетів узяти?» — обурювався Янукович.

А чи не найбільш резонансною заявою Януковича вчора стало повідомлення про те, що в Україні активно закуповується зброя для скоєння нападів... на органи влади. Про це главі держави доповіли правоохоронні органи. «Що це за люди, вони вже втратили страх і совість, — обурювався Президент, критикуючи намагання дестабілізувати ситуацію в країні. — Що, потрібно зірвати стабільність фінансову, зірвати політичну стабільність, починати всім виходити на вулиці з вилами і ділити все, що є? Чи що потрібно?».

Грошей на всіх не вистачить

Революційні настрої, зокрема протести чорнобильців, урядовці теж мусили коментувати. Віце–прем’єр/міністр соціальної політики Сергій Тігіпко на брифінгу в Кабміні запевнив, що пошук компромісу з чорнобильцями триває.

Проектом державного бюджету на 2012 рік, розповів Тігіпко, передбачається збільшення пенсій інвалідам ЧАЕС на 25% — (із 2326 до 2907 грн.) — це, мовляв, при середній пенсії в Україні 1205 грн. (Те ж саме, зазначив Тігіпко, стосується і учасників війни — вони отримають «плюс» 20% до розміру пенсії). Також заплановано майже на 20% збільшити видатки на забезпечення інвалідів житлом; на 85% збільшується обсяг видатків на комплексне медико–санаторне забезпечення та лікування пільговиків.

Але чорнобильці від цих вигод відмовляються — натомість хочуть пенсії у розмірі від 6 до 10 тисяч гривень, як те передбачає один із законопроектів, зареєстрованих у парламенті. Відтак перемовини тривають — у Кабміні створено робочу групу щодо вимог чорнобильців. Тим часом Сергій Тігіпко пообіцяв, що всі листи, які були відправлені Пенсійним фондом до своїх регіональних підрозділів щодо призупинення виплат за рішеннями судів про призначення та перерахунок пенсій чорнобильцям, він відкличе.

Також віце–прем’єр озвучив ще одну серйозну проблему: судові процеси, ініційовані чорнобильцями, «висушують» державну казну. Адже багато судів за позовами чорнобильців приймають рішення про виплату окремим людям пенсій на рівні більше 30 тисяч грн., та ще й компенсації на сотні тисяч. «Таких рішень тисячі в Україні. І це чиста корупція в судових органах!» — обурюється віце–прем’єр–міністр.

Саме тому, певен Тігіпко, вже найближчим часом буде наведено лад у питанні соціальних пільг. Ще віце–прем’єр обіцяє запропонувати Кабміну законопроект про збільшення податкового навантаження на багатих людей. Адже, за його словами, тільки 23% допомоги з бюджету отримують бідні люди, решта пільговиків мають доходи середні та вище середнього.

А ось виконання закону про виплати соціальних гарантій у повному обсязі Тігіпко назвав нереальним. Як і збільшення базової середньої заробітної плати, за якою нараховуються пенсії. Коштів на це в держави не з’явилося.

ВІДЛУННЯ СКАНДАЛУ

Кого боїться Янукович?

На скандальному інтернет–сайті Wikileaks з’явилася нова порція шифрограм, в якій описуються перипетії з України. Зокрема, одна з шифрограм — це звіт посла США в Україні Вільяма Тейлора про зустріч із тодішнім Прем’єр–міністром Віктором Януковичем (депешу датовано 2 листопада 2006 року). «Документ розкриває характер Віктора Януковича як особистості. І зокрема, його широко відомі фобії — так, Янукович описує американцю якихось «людей в чорному», які 2005–го року вдерлися до нього додому та навіть вдарили дружину Людмилу», — пише інтернет–видання «Українська правда», котре переклало шифрограми «Вікіліксу».

У документі пан Тейлор, зокрема, викладає спостереження про те, що «Янукович намагався створити собі репутацію, використовуючи історії з власного життя, починаючи з нещасливого дитинства, зіткнення із законом».

Янукович розповів дві історії про те, як його родину переслідували люди «у чорних сорочках зі зброєю», які, як він заявив, були поліцією. Перша історія (без дати) стосувалася його сина. Хтось вбив «селянина», тіло було викинуто перед машиною сина, щоб спробувати звинуватити сина в його смерті. Син Януковича ухилився і не вдарив тіло, але так нервував, що тимчасово утік до Росії, — йдеться у шифрограмі. — Другий випадок стосувався його дружини в 2005 році, коли він перебував за межами України на спа–курорті в Чехії. Дружина сиділа у їхньому дворі перед будинком, гладила кішку на колінах, коли озброєні й одягнені у все чорне люди увірвалися і начебто вдарили її прикладом. Його тілоохоронці, більші за зловмисників, з’явилися та прогнали їх».

Посол відзначив: «Незрозуміло, чому Янукович вирішив розповісти ці дві історії».