Котеджі в Яблуневому

02.11.2011

У новому черкаському мікрорайоні «Яблуневий» закладено перший камінь у зведення соціального житла за європейськими технологіями. Під час урочистого старту цієї будови у фундамент одного з будинків черкаський міський голова Сергій Одарич поклав старовинну мідну монету часів Петра Першого.

Уже до кінця року в «Яблуневому» виростуть три нові котеджі площею 60, 80 і 120 квадратних метрів. А загалом у цьому мікрорайоні міська влада Черкас, а саме вона є ініціатором будівництва доступного житла, збудує в рамках проекту до 20 сучасних будинків.

За словами черкаського міського голови Сергія Одарича, втілити у життя такий проект він мріяв 15 років. Але реалізувати його все не вдавалося. «Суть проекту полягає у тому, що мерія готує ділянку під будівництво, зокрема, підводить туди всі комунікації — воду, газ та електроенергію, вибирає забудовника, котрий у найкоротші терміни здатний побудувати комфортне житло, та інвестора, який  готовий придбати його», — зазначає Сергій Одарич. І додає, що новий будівельний майданчик у Черкасах — перший експеримент, коли місто взяло на себе роботи з підведення комунікацій.

Черкаська влада, наголошує міський голова, намагається закласти нову філософію будівництва житла, якої дотримуються США, Канада, країни Європи. Йдеться про індивідуальне житло для однієї родини, котра отримує невеличку земельну ділянку, де можна поставити автомобіль, зробити дитячий майданчик, розбити скверик, і таке житло має бути доступним для більшості містян. Завдання, яке ми ставимо, каже він, — будівництво житла, де людина, вклавши гроші сьогодні, отримає ключі вже через два–три місяці.

           Нові котеджі зводитимуть з екологічно чистої деревини з використанням енергозберігаючих технологій. Як розповів директор будівельної компанії «ЛадаБудСервіс» Юрій Терніков, очолювана ним фірма зводить подібні будинки в Києві, Полтавській та Луганській областях і попит на них є постійним.

До речі, у будівництво перших трьох котеджів черкаська мерія вклала 2 мільйони 200 тисяч гривень. Планується, що нові будинки викуплять вчителі та лікарі. Вартість квадратного метра в цих будинках становитиме 600—800 доларів.