Дорога моя Фемiдо

02.11.2011
Дорога моя Фемiдо

Малюнок Володимира СОЛОНЬКА.

«Мало їм хабарів, так вони ще й за звернення до суду вирішили дерти три шкури», — бідкаються прості люди, коментуючи новий Закон «Про судовий збір», який набув чинності відучора. Державне мито тепер скасовано, але запроваджено так званий «судовий збір», який виявляється ще важчим для кишень пересiчного громадянина.

Водночас влада традиційно подбала про сильних світу цього — вони відтепер мають змогу «затикати рота» пресі судовими позовами на мільйони гривень про відшкодування моральних збиткiв. Донедавна розмiр судового збору був прив’язаний до вартості позову й коливався у межах від 1 до 10 відсотків вiд заявленої суми. Але тепер, сплативши 2955 грн., будь–який олігарх може вимагати суд стягнути з журналіста чи видання суму з багатьма нулями. Саме це положення призводило до закриття найбільш сміливих та правдолюбних ЗМІ у 1990–ті роки й було анульоване у 2003 році. Сумно, але від сьогодні журналістських розслідувань, критики й просто інформації про чорні сторони життя «золотої влади» стане значно менше.

Що ж до судових витрат простих громадян, то з 1 листопада розмір судового збору визначатимуть, відштовхуючись не від неоподатковуваного мінімуму (17 грн.), а від мінімальної заробітної плати, яка була встановлена на 1 січня поточного року (це 941 грн.). Тепер за заяву про розлучення доведеться заплатити 92 грн. (раніше — 8,5 грн.), за немайновий позов (визнання померлим, недієздатним) — 98,5 грн. (а не 17 грн.). За позови майнового характеру доведеться платити від 197 до 2955 грн. (раніше — 51—1700 грн.). Оскарження дій чи бездіяльності органів влади (зокрема, відмови у призначенні пенсій, надбавок, несплати законних пільг) подорожчає з 3,4 грн. до 29,94 — 1970 грн.

Збільшують також оплату в адміністративних та господарських судах, що може вдарити по невеликих підприємствах. «За заяву майнового характеру, що подавали до господарського суду, сплачували 1% суми позову — це не менше 102 грн. і не більше 25,5 тис. грн. А з 1 листопада потрібно буде сплачувати 2% від ціни позову, тобто не менше 1 411,50 грн. та не більше 56, 46 тис. грн. Відтак максимальна ціна майнового позову зросла на сто відсотків!» — прокоментував зміни інтернет–виданню «Вголос» львівський юрист Андрій Яцишин.

Звертатися до суду у справі порушень авторських прав, права на відкриття, винахід відтепер теж доведеться «платно», хоча раніше позивачі з таких питань держмита не платили.

За роздрукування копій рішень суду чи навіть отримання копії в електронному вигляді також доведеться заплатити по 5 грн. та 15 грн., відповідно. Вводять плату за клопотання про забезпечення доказів i позову та за залучення документів до апеляційної та касаційної скарг. Судовий збір iтиме у спеціальний фонд держбюджету.

Від сплати судового збору звільняють осіб, які страждають психічними розладами, та їхніх представників, інвалідів ВВВ, інвалідів 1 та 2 груп, інвалідів–чорнобильців 1 та 2 груп, споживачів, які звертаються з позовом про порушення їхніх прав. Не повиннi сплачувати збір також люди, які подають позови про стягнення зарплати, поновлення на роботі, відшкодування збитків, завданих каліцтвом, про стягнення аліментів, а також за подання позовів про уточнення списку виборців та у суперечках, пов’язаних iз виплатою компенсації, поверненням майна.

«Позиватися до суду стане дорогим задоволенням. Це зможуть дозволити собі лише небідні люди», — прокоментувала «Українському тижню» результат прийняття нового закону директор судового департаменту АО «АФ «АКТІО» Ольга Просянюк.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>