Сталін на колесах. Із рогами?

25.10.2011
Сталін на колесах. Із рогами?

(Малюнок Володимира СОЛОНЬКА.)

Виявляється, першого «ста–лінобуса» випускали на маршрут ще 9 травня минулого року в Санкт–Петербурзі. Зреалізований віртуальний задум у такий спосіб «відстояти історичну справедливість» щодо заслуг Сталiна виник у петербурзького журналіста Віктора Логінова. Вдруге сталінська «розмальовка» вже рік потому котила вулицями Іркутська. Нині ж ініціатива Логінова знайшла підтримку у спільноти блогерів не тільки Росії, а й начебто Білорусі та України. Цього разу історичний привід теж знайшовся — 70–річчя знаменитого параду на Красній площі у Москві.

Тож 7 листопада «сталіністи» хочуть побачити лик радянського диктатора на автобусах не тільки російських міст, а й Мінська, й Севастополя. Прикметно, що варіант із Києвом у них відразу відпав, мовляв, виникли «певні складнощі». А от щодо міста моряків, то, як заявив «Севастопольській газеті» тамтешній координатор акції Борис Рожин, тривають перемовини з підприємством «Севтролейбус» і рекламною компанією, яка зголоситься помістити сталінський портрет чи плакат із його зображенням на маршрутному «рогатому». Є у Рожина та його однодумців і запасний варіант — який–небудь приватний автобус.

Начебто жодна політична партія до тролейбусно–автобусної акції не має ніякого стосунку, запевняють ентузіасти появу «сталiнобусiв» у Севастополi. На сторінках у соціальних мережах просунуті поборники сталінської величі розмістили номери особових рахунків, на які й «скидались» небайдужі громадяни. Мовляв, вартiсть розмiщення фотослайдiв на «боках» тролейбусiв незначна — тисячi гривень. А ми нагадаємо «вартiсть» перебування Йосипа Сталiна на чолi СРСР упродовж 30 рокiв — Голодомор, репресiї, розкулачення, заслання тих, хто перебував на окупованих територiях, до Сибiру, намагання «закидати» нiмецьке вiйсько у 1941—43 рр. радянським «гарматним м’ясом»... Загалом понад 30 млн. людей.