Холодна погода, гаряча кров

14.10.2011
Холодна погода, гаряча кров

В останнi роки Маршi на Покрову були безкровними. (Фото з сайту pokrova.org.ua)

Від 5 до 10 тисяч людей візьмуть участь у сьогоднішньому Марші слави УПА, який традиційно на Покрову, в день заснування Української повстанської армії, проводять у столиці праві. Утім, судячи із заявок, поданих напередодні в органи місцевого самоврядування, марш матиме щонайменше два «рукави»: ВО «Свобода» та його прихильники крокуватимуть від пам’ятника Шевченку до Михайлівської площі; в УНА–УНСО радикальніший маршрут — від Аскольдової могили до Алеї слави і потім на Банкову.

Свою відповідь українській Покрові готують і ліві — Компартія та малопомітна в останні політичні сезони «прогресивна соціалістка» Наталка Вітренко. У них це називається «дати відсіч», а ще — Днем єдиних антифашистських дій, неіснуючим, звісно, в офіційному календарі держави. Цікаво, що цього разу червоні не будуть нікуди йти, вони стоятимуть непорушно, як піонери в радянські часи, — біля пам’ятника Леніну, що навпроти Бессарабського ринку. Та й «живої сили» матимуть на порядок менше. Триста учасників акції пообіцяла КПУ. Принаймні так повідомила вчора «УМ» другий секретар київського міськкому Компартії Ольга Левченко. «Ми поставимо «народний мікрофон», і кожен бажаючий зможе розповісти свою позицію стосовно УПА і так званих їхніх героїв», — анонсує товаришка Левченко.

Дивно, що, зважаючи на таку незначну кількість лівих демонстрантів, столична міліція готується вивести на вулиці Києва близько двох тисяч «багнетів», які не дозволять молодим дужим правим бити стареньких немічних лівих (чи навпаки). Дві тисячі правоохоронців — це майже удвічі більше, ніж було на Хрещатику 11 вересня, в день суду над Юлією Тимошенко. Є серйозні підстави очікувати на сутички? Відповідь знаходимо у речників табору миру і соціальної злагоди. «Головне завдання — не дати профашистським силам промарширувати головною вулицею країни, — каже газеті «Сєгодня» депутат фракції комуністів у Верховній Раді Олександр Голуб. — Ми діятимемо в рамках закону, але якщо вони (провокації?) будуть з боку опонентів, то ми готові дати гідну відповідь».

Водночас жоден iз представників правих не обмовився про бажання «давати відповідь». «14 жовтня традиційно було і залишиться нашим святом. Упродовж 1991—2004 років ми спокійно проводили Марш слави УПА без будь–якого втручання лівих політичних сил, — пояснює в розмові з журналістом «УМ» прес–секретар ВО «Свобода» Юрій Сиротюк. — Починаючи з 2005 року, комуністи почали активно виступати проти вшанування нами пам’яті вояків УПА. Але що вони можуть зробити? По–перше, ми не налаштовані реагувати на будь–які провокації з їхнього боку і втягуватися в бійки, оскільки беремо із собою дітей, дружин. По–друге, зі сторони правих політичних сил, як правило, виступає від 10 до 20 тисяч осіб, а від комуністів та соціалістів — від 10 до 20 людей. Звісно, вони інколи залучають до своїх лав і спортсменів, і просто фізично розвинених людей, втім кількісно їм нас не подолати. Смішно виглядала б така нерівноправна бійка. З міліцією ми теж не збираємося йти на сутички». «Ми не плануємо займатися політичною конкуренцією і втягуватися у провокаційні бійки, — каже у свою чергу голова Київської міської організації УНА Ігор Мазур (Тополя). — Наша мета — показати, що ми вміємо об’єднуватися заради своїх ідей і переконань».

За словами Сиротюка, «якщо міліція перешкоджатиме рухатися звичним маршрутом, ми оберемо інший, більш–менш прийнятний: наприклад, вийдемо до Михайлівської площі через вулицю Банкову». Щоб злитися там з колонами під прапорами УНА–УНСО? Адже саме на «президентській» вулиці планують завершити свій марш унсовці.

«Ми плануємо покласти квіти до могили тих, хто воював проти більшовиків і фашистів, потім ми підемо маршем до адміністрації Президента, де до нас приєднаються 500 наших представників, які йтимуть від Аскольдової могили, та представники інших націоналістичних сил, — розповідає «УМ» Мазур (Тополя). — Біля адміністрації Президента влаштуємо невеликий пікет iз вимогою святкувати 14 жовтня замість 23 лютого, надамо усі аргументи й історичну довідку, чому ми маємо це зробити. Також збираємося порушити питання про встановлення пам’ятників низці борців за незалежність України та підняти проблему політичних репресій — не тільки проти Юлії Тимошенко та Юрія Луценка, а й проти хлопців із «Тризуба», «Свободи», «Патріотів України».

А «свободівці» свою акцію розпочнуть зі скликання віче біля пам’ятника Шевченку о 16–й годині, де очікується, зокрема, участь понад двох тисяч депутатів місцевих рад від ВО «Свобода». На віче буде ухвалено резолюцію щодо політичних репресій і стану демократії в Україні. Потому відбудеться хода центральними вулицями Києва. На завершення на всіх охочих чекає концерт патріотичної музики — «Кому вниз», «Рутенії», «Плачу Єремії» та інших гуртів, які сповідують національну ідею.