Земельна вендета

13.10.2011

Теперішній і колишній керівники Харківщини, які ніколи не виявляли дружніх почуттів, днями публічно обмінялися у ЗМІ гострими звинуваченнями на адресу один одного. Михайло Добкін в інтерв’ю агенції УНІАН озвучив список земельних оборудок, до яких нібито причетний екс–голова облдержадміністрації, а нині головний БЮТівець регіону Арсен Аваков. У своєму блозі на сайті «Української правди», спростувавши інформацію свого опонента, назвав подібні заяви бажанням «розправитися з іновірцями за будь–яку ціну».

Наїзди на бізнесові структури Арсена Авакова почалися ще влітку. Тоді міліція та прокуратура в рамках розслідування кримінальної справи у сфері земельних відносин влаштували справжні маски–шоу в офісах на Сумській. Ретельній перевірці були піддані навіть комп’ютери журналістів газети «Главноє», редакція якої розташована за тією ж адресою. А вже всередині вересня з тієї ж причини затримали трьох співробітникiв АТ «Інвестор» (бізнесового дітища пана Авакова. — Авт.), серед яких був і голова правління згаданого акціонерного товариства Андрій Переєденко.

І ось чергова новина. «Коли Аваков приймав керівництво областю, територія земель державних підприємств, що працююють у сфері сільського господарства, була на тисячу гектарів більше, аніж коли він залишав цей пост, — повідомив Михайло Добкін. — Усі порушення у сфері земельних відносин, що були виявлені нами, відбувалися за його потурання, а нерідко і за його участі. Зараз спливають і нові факти розбазарювання та самозахоплення земель, і скрізь за ними стоїть тінь пана Авакова». Дісталося від Михайла Добкіна і колишньому голові харківського управління СБУ Андрію Мухатаєву, який свого часу «дошкуляв» законом нинішньому меру Харкова Геннадію Кернесу. Генерал був звинувачений у володінні будинком, зведеним у лісі без жодного дозвільного документа. «Та у нас цілі квартали лісового фонду за рішенням суду оформлялися у чиюсь власність», — зробив висновок голова облдержадміністрації, коментуючи загалом роботу ДАСКу часів Авакова.

Відповідаючи своєму опоненту, головний опозиціонер області заявив, що фабрикацією всіх спрямованих проти нього кримінальних справ диригує особисто тандем Добкіна—Кернеса. Рухає ними, за його словами, винятково почуття помсти, бо перший не може пробачити своєму попереднику більш успішне керівництво регіоном, а другий — фактичну перемогу на виборах міського голови, яку сам же вкрав шляхом фальсифікацій. «Це вже не політика, не конфлікт концепцій політичних платформ, — емоційно резюмував пан Аваков. — Це — особиста помста — вендета!». Боротися за свою репутацію, а можливо, навіть і свободу (в Харкові подейкують, що головний БЮТівець регіону може піти слідом за своєю шефинею на лаву підсудних, аби не заважав на виборах), екс–голова облдержадміністрації планує за допомогою своїх адвокатів. Не виключено, що справа дійде і до судів. Але останні викликають у нього не надто райдужні емоції. Мовляв, ціну вітчизняним слугам Феміди вже давно всі знають.