Із власного досвіду

13.10.2011

Словенія підтримує розширення ЄС і бачить Україну інтегрованою до європейської співдружності. Про це на брифінгу з Президентом Віктором Януковичем заявив президент Республіки Словенія Данило Тюрк, який перебував із дводенним візитом в Україні. Глава балканської держави, яка приєдналася до Євросоюзу 2004 року, наголосив: для членства в ЄС треба виконати всі необхідні критерії, адже це «не лише економічна спільнота, а й союз певних цінностей».

У ході візиту Тюрка підписано низку двосторонніх договорів: про співпрацю в боротьбі зі злочинністю, про зміцнення співпраці в питаннях Європейського Союзу, угоди між митними службами наших держав тощо.

Учора Данило Тюрк приїхав до Харкова, де взяв участь у роботі українсько–словенського міжрегіонального бізнес–форуму. Разом із президентом прибули представники майже 80 словенських компаній, що працюють у галузях туризму, фармації, деревообробки, сільського господарства та будівництва. Зібратися в такому форматі ділові кола обох країн планували ще в 2007 році. Зустріч виглядала досить підготовленою і завершилася підписанням меморандуму про співробітництво між Харківською міськрадою та словенською фірмою «RIKO d.o.o.», яка спеціалізується на розробці технологій у металургії, енергетиці, екології та ін. Окрім пленарного засідання, в програмі форуму було передбачено проведення індивідуальних переговорів між представниками ділових кіл України та Словенії.

У Харкові Данило Тюрк відвідав також виставку словенської архітектури, зустрівся з представниками місцевої влади і виступив перед студентами та викладачами Національного університету імені В. Каразіна.