Мову втратив, «Нобеля» здобув

Мову втратив, «Нобеля» здобув

Шведська академія у Стокгольмі вчора оголосила ім’я лауреата Нобелівської премії 2011 року в галузі літератури. Прізвище майбутнього лауреата найпрестижнішої літературної нагороди світу до останнього моменту тримають у суворій таємниці. Самі члени Нобелівського комітету під час обговорення кандидатур використовують не справжні прізвища, а вигадані псевдоніми. Наприклад, у англійки Доріс Лессінг було псевдо «Маленька Дорріт», а у француза Жана–Марі Густава Леклезьо — «Шатобріан».

Заткнули рота кулею

Заткнули рота кулею

Анна Політковська була справжнім професіоналом і людиною високої моралі. Її статті про репресивний режим Путіна, а особливо про звірства, які чинили ФСБшники і місцеві бандити в Чечні, шокували й були холодним душем на одурманені телебаченням голови російських читачів. Вона чи не єдина доносила до світової громадськості голос «маленьких» чеченців, які переживали «зачистки» з вигрібанням усього більш–менш цінного з їхніх будинків; зґвалтування їхніх дочок і дружин, вбивства у міліцейських відділках їхніх синів, тіла яких доводилося викупляти за шалені гроші (для мусульман поховати тіло родича є справою честі); вона пояснила, чому війна може бути вигідною для керівних кіл РФ та приносити шалений дохід від безконтрольного продажу нафти, гуртувати суспільство навколо «спільного ворога» й чіпляти нові медалі–відзнаки на груди «визволителів».

«Яблуко» без яблуні…

«Яблуко» без яблуні…

Тисячі людей зібралися вчора вночі перед офісом корпорації Apple у Каліфорнії з квітами, сльозами на очах та увімкненими «айфонами» замість свічок. Так шанувальники таланту співзасновника «надкушеного яблука» вшановували пам’ять Стіва Джобса. Чоловік, завдяки творчому генію якого «Еппл» стала найбільшою корпорацією світу, помер позавчора увечері у своєму каліфорнійському будинку, в оточенні коханої дружини та трьох їхніх дітей.

Всі статті рубрики