«Яблуко» без яблуні…

07.10.2011
«Яблуко» без яблуні…

Поки здоров’я дозволяло, Стів Джобс завжди намагався презентувати новинки «Еппл» сам. (Фото Рейтер.)

Тисячі людей зібралися вчора вночі перед офісом корпорації Apple у Каліфорнії з квітами, сльозами на очах та увімкненими «айфонами» замість свічок. Так шанувальники таланту співзасновника «надкушеного яблука» вшановували пам’ять Стіва Джобса. Чоловік, завдяки творчому генію якого «Еппл» стала найбільшою корпорацією світу, помер позавчора увечері у своєму каліфорнійському будинку, в оточенні коханої дружини та трьох їхніх дітей.

«Apple втратила провидця і творчого генія, а світ — надзвичайну людину», — зазначено в некролозі, розміщеному на сайті компанії. Стівові було тільки 56, але останніми роками він тяжко хворів. 2003 року в нього діагностували рак підшлункової залози. «Доти я навіть не знав, де та залоза є, а тут в один момент виявилося, що жити мені залишилося від сили два місяці», — згадував Джобс візит до лікаря, який перевернув усе його життя.

Але з’ясувалося, що виявлена в нього пухлина – саме та вкрай рідкісна форма раку підшлункової, яка підлягає хірургічному втручанню. 2004 року засновник «Еппл» переніс вдалу операцію і на деякий час забув про хворобу. Проте влітку 2009 року через сильні метастази йому довелося трансплантувати донорську печінку. Надалі прогноз був не надто втішним: за іронією долі, саме ті ліки, які необхідно приймати хворим із пересадженими органами, сприяють відновленню ракового захворювання, оскільки придушують імунітет.

24 серпня цього року Джобс повідомив, що залишає посаду гендиректора Apple, пояснивши, що стан здоров’я більше не дозволяє йому очолювати компанію. «Я завжди казав, що першим повідомлю вам, коли більше не зможу виконувати свої обов’язки. На жаль, цей час настав», — написав Стів у повідомленні, надісланому електронною поштою топ–менеджменту компанії.

Цього надзвичайно харизматичного чоловіка називали іконою сучасних технологій і легендою Кремнієвої долини, генієм маркетингу та найуспішнішим бізнес–керівником свого часу. Це йому світ завдячує комп’ютерами Macintosh (і, по суті, взагалі персональним комп’ютером, адже саме поява конкурента «Еппл» спонукала фірму IBM удосконалювати свої розробки), плеєрами iPod, планшетами iPad і смартфонами iPhone, які перевернули уявлення про спілкування та користування інформацією.

Учора в магазинах «Еппл» у всьому світі монітори комп’ютерів, «айпедів» та «айфонів» показували одну заставку: портрет Стіва Джобса й роки життя – 1955–2011. Перед вітринами плакали люди, життя яких змінили його «ай»–винаходи, а тротуарні плити навколо Джобсового будинку тепер всіяні написами на кшталт «Стіве, я буду вдячний тобі до кінця життя!»

 

СПІВЧУТТЯ

Свої співчуття з приводу смерті комп’ютер­ного генія висловили чимало видатних людей.

«Ми зі Стівом уперше зустрілися близько 30 років тому і були колегами, конкурентами та друзями протягом більше половини нашого життя. Я буду безмірно за ним сумувати, — зазначив колишній глава фірми «Майкрософт» Білл Гейтс. — У світі дуже рідко зустрічаються люди, здатні зробити в нього такий внесок, як зробив Стів. Внесок, що вплине на багато поколінь».

Шеф компанії «Фейсбук» Марк Цукерберг на сайті очолюваної ним соціальної мережі написав: «Стіве, дякую тобі за те, що ти був моїм наставником і товаришем. Дякую, що ти довів: зроблене тобою може змінити світ».

«Мішель і я дуже засмучені повідомленням про смерть Стіва Джобса, — сказано в заяві президента США Барака Обами, яку поширив Білий дім. — Стів був одним iз найвидатніших американських новаторів — настільки відважний, щоб мислити інакше, настільки сміливий, щоб вірити, що може змінити світ, і настільки талановитий, щоб дійсно це зробити. Світ втратив провидця. І, ймовірно, не існує більшої шани, яку можна йому віддати, ніж те, що велика частина цього світу дізналася про його смерть через пристрій, який він винайшов».

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>